Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2017,
7.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Melania Trump Washington Donald Trump

Torek, 17. 1. 2017, 7.10

6 let, 6 mesecev

Melanii v čast bo danes v Washingtonu prava slovenska veselica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

melania trump, volitve, ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slavnostni sprejem v čast Melanii Trump pred inavguracijo njenega moža Donalda Trumpa, ki ga prireja Mednarodna organizacija pobratenih mest v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom, bo z videosporočilom pozdravil župan Sevnice Srečko Ocvirk, obeta pa se tudi glasba s harmoniko.

Veleposlaništvo je na sprejem povabilo brata Franka in Darryla Valencica iz okolice Pittsburgha, ki že od mladih nog igrata po številnih prireditvah v ZDA, lani novembra pa sta prejela nagrado na vsakoletni prireditvi Dvorane slavnih polke v Clevelandu. Igrala bosta tudi predsedniški orkester marincev in skupina Mood Swings.

Jedli bodo kranjske klobase in potico

Program slavnostne prireditve danes zvečer po tamkajšnjem času oziroma v noči na sredo po srednjeevropskem času v poslopju sedeža Organizacije ameriških držav nedaleč od Bele hiše predvideva tudi prikaz filma o Sloveniji. Slovenska podjetja in organizacije ter posamezniki bodo prispevali tradicionalne slovenske jedi, kot sta kranjska klobasa in potica, dve uvozniški podjetji bosta poskrbeli za slovenska vina, na voljo pa bo tudi slovenska vodka.

Prisotne bo nagovoril slovenski veleposlanik Božo Cerar, ki se bo v petek edini udeležil inavguracije in uradnih spremljevalnih dogodkov, kot veleva tradicija, saj so tuji gostje lahko le veleposlaniki v Washingtonu. Današnjega dogodka se bosta udeležila tudi poslanca SDS Tomaž Lisec in Žan Mahnič.

Organizacijo ustanovil Dwight Eisenhower

Inavguracija predsednika ZDA je ameriška domača zadeva oziroma zadeva stranke, iz katere prihaja novi predsednik. Slovenija bo uradno del širših inavguracijskih slovesnosti, ker se je šele drugič v vsej ameriški zgodovini zgodilo, da se je prihodnja prva dama rodila na tujem.

Sister Cities International je leta 1956 ustanovil predsednik ZDA Dwight Eisenhower z namenom promocije miru prek medsebojnega spoštovanja, razumevanja in sodelovanja. Od takrat so bili vsi njegovi nasledniki na položaju predsednika ZDA tudi častni predsedniki Sister Cities International, to pa čaka tudi Donalda Trumpa.

Ne spreglejte