Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
15.45

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

inavguracija Washington ZDA Donald Trump Republika Srbska Bosna in Hercegovina Milorad Dodik Melania Trump

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 15.45

1 leto, 8 mesecev

Še en visoki banjaluški uradnik ostal brez ameriškega vizuma

Dodikovemu svetovalcu Melanijino povabilo ni bilo dovolj

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Donald in Melania Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prihodnji prvi dami je podaril čevlje in si prislužil VIP-vabilo na predinavguracijsko zabavo, a ga tam vendarle ne bo, ker ni pridobil ameriškega vizuma.

Marinko Umičević, gospodarski svetovalec predsednika srbske entitete v Bosni in Hercegovini Milorada Dodika in funkcionar v Dodikovi stranki SNSD (Zveza neodvisnih socialdemokratov), se je že pripravljal za pot v Washington, kamor ga je na humanitarni bal 17. januarja, eno od slovesnosti pred nastopom mandata novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, povabila prihodnja prva dama Melanija Trump.

Celo posojilo za plačilo stroškov si je že uredil, poroča bosansko-hercegovski portal klix.ba, kajti udeleženci kljub povabilu sami krijejo svoje prevozne in namestitvene stroške.

Niso mu dali pravočasnega termina na ameriškem veleposlaništvu

A Washingtona (vsaj kmalu) ne bo videl, ker ni pridobil ameriškega vizuma. Kot je pojasnil Umičević mu je ameriško veleposlaništvo v Bosni in Hercegovini ponudilo tri termine za intervju za vizum, a so bili vsi po datumu načrtovane poti. "Vedeli so, kdaj in zakaj potujem v ZDA,"  je razočarano dejal.

Umičevićemu šefu Miloradu Dodiku je isto veleposlaništvo zavrnilo tako diplomatski kot tudi navadni vizum, zato se je moral za svoje povabilo iz Washingtona tudi on zahvaliti.

Medtem ko je Miloradu Dodiku (na sliki) ameriško veleposlaništvo v Sarajevo zavrnilo tako diplomatski kot navadni vstopni vizum, bo njegov svetovalec Marinko Umičević moral ostati doma kljub povabilu na eno izmed predinavguracijskih zabav v Washingtonu, ker na istem veleposlaništvu ni dobil pravočasnega termina za intervju za vizum. | Foto: Reuters Medtem ko je Miloradu Dodiku (na sliki) ameriško veleposlaništvo v Sarajevo zavrnilo tako diplomatski kot navadni vstopni vizum, bo njegov svetovalec Marinko Umičević moral ostati doma kljub povabilu na eno izmed predinavguracijskih zabav v Washingtonu, ker na istem veleposlaništvu ni dobil pravočasnega termina za intervju za vizum. Foto: Reuters

"Velika škoda za našo državo"

Umičević je, kot je sporočil medijem, Melanijo Trump že obvestil, zakaj se ne bo mogel odzvati njenemu povabilu na zabavo, kjer bi, kot pravi, moral biti VIP-gost. To je velika škoda za državo, je še povedal in pri tem imel v mislih Republiko Srbsko, ne Bosne in Hercegovine.

"Dali so mi tri minute za govor, kar bi bila izjemna priložnost za predstavitev naše države," je še zapisal nesojeni udeleženec prireditve v svojem sporočilu za medije, kjer je med drugim izrazil upanje, da bo od ZDA končno dočakal "oljčno vejico" (simbol miru), kar bi sicer povedal na dogodku, za katerega je imel rezervirano mesto ob mizi številka dva.

Prispevek za udeležbo na tem plesu je sicer tri tisoč ameriških dolarjev (okrog 2.850 evrov).

Z dvema paroma čevljev, poslanima na pravi naslov, je dosegel skoraj potrojen ritem prodaje - večplastno uspešna trženjska poteza. | Foto: Bema Z dvema paroma čevljev, poslanima na pravi naslov, je dosegel skoraj potrojen ritem prodaje - večplastno uspešna trženjska poteza. Foto: Bema Z dvema paroma čevljev je potrojil prodajo

Umičević, ki je tudi tehnični direktor banjaluške tovarne čevljev Bema, je na radarju Melanije Trump pristal, ko ji je avgusta lani poslal dva para čevljev znamke Bema kot znamenje podpore njenemu možu pred volitvami v ZDA. Lastnika podjetja Bema sta sicer Slovenca, kalup za podarjene čevlje pa so izdelali v sevniški tovarni Kopitarna.

Pismo, ki ga je Umičević poslal Melaniji Trump skupaj z darilom, in odgovor, ki ga je prejel

To pa se je izkazalo tudi kot odlično premišljena trženjska poteza, saj se je ritem prodaje čevljev zaradi tega skoraj potrojil, poročajo bosansko-hercegovski mediji. Sam pa je v zahvalo za čevlje dobil srajco in šal, daril, ki jih je tokrat namenil zakoncema Trump, pa ne bo poslal, temveč jima jih bo osebno vročil ob, kot je povedal, neki boljši priložnosti.

Ena izmed številnih zabav pred 20. januarjem, ko bo prisegel 45. predsednik ZDA Dinald Trump, je v celoti posvečena prihodnji prvi dami Melaniji. Vabilo na njo so organizatorji Sister Cities International že pred tedni poslali tudi sevniškemu županu Srečku Ocvirku, a je po poročanju medijev udeležbo, tudi zaradi stroškov, odklonil.

Tako bosta poleg slovenskega veleposlanika v ZDA Boža Cerarja na tem dogodku večerjala še dva Slovenca – Tomaž Lisec je sevniški občinski svetnik in poslanec Slovenske demokratske stranke v državnem zboru, njegov strankarski in poslanski kolega Žan Mahnič pa bo dan po tej prireditvi udeleženec parlamentarne skupščine zveze Nato.
Ne spreglejte