Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 11. 2016,
22.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

12

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 ameriške volitve Donald Trump Melania Trump

Četrtek, 3. 11. 2016, 22.03

6 let, 6 mesecev

Nov govor morebitne prve dame ZDA

Melania Trump: živela je v komunistični državi, sanjala pa o Ameriki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

12

Melania Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če bo postala prva dama ZDA, bo pomagala ženskam in otrokom, je v nagovoru v mestu Berwyn v ameriški zvezni državi Pensilvanija izjavila Melania Trump, žena republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Ta trenutek najbolj znana Slovenka se je dotaknila tudi svojega otroštva v Sloveniji.

Potem ko se je njen prvi javni govor izkazal za plagiat in postal tarča številnih kritik, je Melania Trump znova stopila pred podpornike svojega moža, kandidata za ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

V govoru se je dotaknila spolzkega terena, ki ga prinašajo družbena omrežja, in spregovorila o odraščanju v Sloveniji ter imigraciji v obljubljeno deželo ZDA.

#video: Melania o tem, da bi bila počaščena, če bi postala prva dama
 


"Odraščala sem v majhnem kraju v Sloveniji, v bližini čudovite reke in gozdov. Slovenija je bila takrat pod komunistično oblastjo, a smo se zavedali, da nekje obstaja čudovita dežela z imenom Amerika. Amerika je bila za nas beseda, ki označuje svobodo in priložnosti. Če si nekaj sanjal, se ti je to lahko uresničilo," je pripovedovala Trumpova. Priznala je, da jo je kot majhno deklico očaral takratni ameriški predsednik Ronald Reagan. Melania Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nihče ne ceni svobode in priložnosti tako kot ona

Izjavila je, da je priseljenka in da nihče ne ceni svobode in priložnosti tako, kot ju ceni prav ona. Njena pot do pridobitve ameriškega državljanstva je trajala deset let, vmes pa je zaprosila za več vizumov in zelenih kart.

Velik del govora je 44-letna Sevničanka posvetila družbenim omrežjem, ki imajo po njenih besedah lahko izjemno negativen vpliv na najstnike brez izdelane samopodobe.

#video: Melania o tem, kako se bo bojevala proti nasilju na družbenih omrežjih

"Otroci so lahko zelo kruti"

"Družbena omrežja so postala središče naših življenj. Kot vse, kar ima tako močan vpliv, imajo lahko tudi omrežja negativno plat. Odrasli se pri tovrstni komunikaciji znamo nadzorovati, otroci in najstniki pa so pri tem lahko zelo grobi. Besede in norčevanja, ker da niso dovolj lepi ali dovolj pametni, jih lahko močno prizadenejo," je opozorila Trumpova.

"Poiskati moramo boljši način komunikacije tudi kadar gre za nestrinjanje, bolje se moramo spoštovati," je pozvala zbrano množico, ki je navdušeno spremljala njen govor.

Melania Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Kako se lahko imamo za razvit in napreden narod?"

Izrazila je željo, da bi izboljšala vsakodnevno življenje ameriških žensk. "Ne moremo se imeti za razvit ali napreden narod, če polovica žensk živi v revščini, 60 milijonov jih je še vedno brez zdravstvenega zavarovanja, številne pa se vsakodnevno ubadajo z vprašanji, ali naj denar namenijo plačilu najemnine, hrane ali zdravstvenega zavarovanja. Tako ne gre," je dejala med govorom, s katerim je nagovorila volivce na obrobju Pensilvanije, ki pogosto odločijo o razporeditvi 20 elektorskih glasov, ki pripadajo tej ameriški zvezni državi.  

Ne spreglejte