Nedelja,
7. 7. 2024,
20.15

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,94

Natisni članek

Natisni članek

Evropska unija Francija volitve

Nedelja, 7. 7. 2024, 20.15

3 mesece

V Franciji glede na projekcije presenetljivo v vodstvu levica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,94
Marine Le Pen, francoska političarka | Skrajno desni Nacionalni zbor Marine Le Pen naj bi po projekcijah osvojil šele tretje mesto. | Foto Guliverimage

Skrajno desni Nacionalni zbor Marine Le Pen naj bi po projekcijah osvojil šele tretje mesto.

Foto: Guliverimage

V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji nobena stran ni dobila absolutne večine. Glede na projekcije, ki jih je objavila francoska tiskovna agencija AFP, je v vodstvu levo zavezništvo, sledi sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona, skrajno desni Nacionalni zbor (RN) pa je šele na tretjem mestu.

Leva Nova ljudska fronta (NFL) naj bi imela glede na projekcije štirih francoskih institutov med 172 in 215 poslancev v narodni skupščini, na drugem mestu je Macronovo sredinsko zavezništvo z med 150 in 180 sedeži.

Skrajno desni RN, ki so mu ankete pred volitvami napovedovale zmago, pa je šele tretji in naj bi imel med 115 in 155 poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za absolutno večino v 577-članskem parlamentu je sicer potrebnih 289 sedežev.

Euro 2024 Kylian Mbappe
Mnenja Branko Soban: Mbappé proti Le Penovi

Iz prvega kroga volitev je RN izšel kot jasen zmagovalec z več kot 30 odstotki osvojenih glasov. Sledile so mu leve stranke z 28 odstotki, sredinsko zavezništvo pa je bilo šele tretje z 21 odstotki.

A od 577 poslanskih sedežev jih je bilo v prvem krogu kandidatom s potrebno večino glasov razdeljenih le 75.

Usklajeno delovanje sredinskega in levega tabora se je obneslo

Možnosti, da bi skrajna desnica zmagala ali celo dosegla absolutno večino, so se zmanjšale po usklajenem delovanju sredinskega in levega tabora.

Med obema krogoma je kandidaturo namreč umaknilo 224 kandidatov, tako da je število dvobojev v drugem krogu s 190 naraslo na 409, medtem ko se je število trobojev, ki je bilo v prvem krogu rekordno, padlo s 306 na 89.

Kandidati levice in sredine so z umikom v boju preostalih dveh želeli omogočiti čim večje število glasov tistemu, ki bo stal nasproti kandidatu skrajne desnice.

Se pa zdaj poraja vprašanje, kakšna bo politična prihodnost Francije, saj noben blok ne bo sposoben sam oblikovati vlade.

Jean-Luc Melenchon, vodja Nepokorne Francije, zahteva odstop francoskega premiera Gabriela Attala. | Foto: Gulliverimage Jean-Luc Melenchon, vodja Nepokorne Francije, zahteva odstop francoskega premiera Gabriela Attala. Foto: Gulliverimage Vodja Nepokorne Francije, ene od članic NFL, Jean-Luc Melenchon, je po objavi projekcij že dejal, da mora francoski premier Gabriel Attal iz vrst macronistov odstopiti, vladanje pa naj prevzame leva koalicija. Attal je že napovedal, da bo v ponedeljek podal odstopno izjavo.

"Naš narod se je izognil najslabšemu," je v zvezi z rezultatom skrajne desnice še dejal Melenchon.

Tudi vodja socialistov Olivier Faure si ne želi vlade z Macronovim sredinskim taborom. Zavzel se je za prenovo Francije, med drugim z velikimi vlaganji v zeleni prehod ter večjo obdavčitvijo najbogatejših.

Generalna sekretarka Zelenih, ki so prav tako v levi koaliciji, Marine Tondelier, je dejala, da želijo vladati, saj so zmagali na volitvah. "Danes je zmagala socialna pravičnost, danes je zmagala okoljska pravičnost in danes je zmagal narod," je dejala.

Emmanuel Macron
Novice Macron je plačal ceno katastrofalne napake

Bardella: Macron je državo vrgel v roke skrajne desnice

Levo zavezništvo je bilo sicer oblikovano pred volitvami, v njem so stranke od komunistov in skrajne levice do socialistov in zelenih. Nimajo niti jasnega vodje niti skupnega programa.

Vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora Jordan Bardella je po volitvah dejal, da je Macronovo zavezništvo narod oropalo reforme, ki si jo je želel. | Foto: Guliverimage Vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora Jordan Bardella je po volitvah dejal, da je Macronovo zavezništvo narod oropalo reforme, ki si jo je želel. Foto: Guliverimage Medtem je vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora in premierski kandidat stranke Jordan Bardella dejal, da je Macronovo zavezništvo s skrajno levimi strankami francoski narod oropalo reforme politike, ki si jo je želel. Predsednik je državo vrgel v roke skrajne levice, je dejal Bardella.

Iz Elizejske palače so po objavi prvih projekcij pozvali k previdnosti pri interpretaciji izidov volitev. Predsednik Emmanuel Macron ocenjuje, da je njegov sredinski blok po sedmih letih na oblasti še vedno zelo živ, so sporočili.

Predsednik bo počakal, da se oblikuje nova skupščina, preden bo sprejel potrebne odločitve, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Elizejske palače. Macron pa danes naj ne bi nagovoril javnosti.

Macron, ki se mu mandat izteče leta 2027, je predčasne volitve sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah 9. junija.

Marie Le Pen
Novice Le Pen pred volitvami izzvala Macrona glede podpore Ukrajini