Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 1. 2009,
15.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 1. 2009, 15.45

8 let

Kubanci obeležujejo 50 obletnico zmage revolucije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred 50 leti je gverilska vojna, ki jo je na Kubi skupaj z okoli 80 somišljeniki dobri dve leti pred tem sprožil Fidel Castro, pripeljala do strmoglavljenja diktature Fulgencia Batiste.

To je pomenilo zmago kubanske revolucije, prve in edine uspešne socialistične revolucije v Ameriki, ki živi še danes.

Decembra 1956 izkrcanje upornikov na Kubi Fidel Castro se je skupaj s Che Guevaro in še 80 pripadniki t. i. Gibanja 26. julij decembra 1956 z majhno jahto Granma izkrcal na Kubi, kjer je začel gverilsko vojno proti Batistovemu režimu, ki je užival podporo ZDA. Po skromnih začetkih se je gverilsko gibanje okrepilo in pridobilo široko podporo med prebivalci, še posebej na podeželju.

1. januarja 1959 so revolucionarji vkorakali v Santiago de Cuba Novembra 1958 se je začela končna ofenziva revolucionarnih sil, ki je vodila v odstop in beg dotedanjega kubanskega voditelja Batiste iz države ter v zmagoslavno vkorakanje revolucionarjev najprej v Santiago de Cuba 1. januarja 1959, osem dni kasneje pa še v prestolnico Havano.

Edina komunistična država na zahodni polobli Sledil je boj za oblast, ki se je končal z oblikovanjem Castrove vlade in vzpostavitvijo edine komunistične države na zahodni polobli. Revolucija je bila sicer sprva predvsem protiimperialistična in narodnoosvobodilna borba, v veliki meri uperjena proti ponižujočemu vplivu ZDA na Kubi, in je šele kasneje dobila tudi socialističen značaj.

Castro: Skromni za skromne 16. aprila 1961 je Castro uradno razglasil "socialistično in demokratično revolucijo skromnih, s strani skromnih, za skromne" in s tem razpršil še zadnje dvome glede vse bolj očitnega približevanja Kube tedanji Sovjetski zvezi. Glavni potezi socialistične revolucije sta bili kolektivizacija zemlje in nacionalizacija podjetij ter premoženja, enakost pa se je dosegala tudi z opismenjevanjem in dobrimi šolami ter razvojem "najboljšega zdravstva južno od reke Rio Bravo".

Leta 1961 ZDA uvedejo gospodarsko blokado Kube Spor z ZDA je imel za Kubo daljnosežne posledice. Čeprav je treba vzroke za današnjo gospodarsko zaostalost države iskati tudi v slabih ekonomskih politikah in razpadu Sovjetske zveze, je svoje nedvomno dodala gospodarska blokada Kube, ki so jo ZDA uvedle leta 1961 in naj bi doslej po ocenah kubanske vlade otoku povzročila za okoli 100 milijard dolarjev škode.

Castrov režim vodi Kubo že 50 let Castrov režim, ki Kubo s trdo roko vodi že 50 let, pri čemer mu je paradoksalno pomagala tudi ameriška blokada kot stalen izgovor za zategovanje pasu in politične pritiske, je uspel preživeti deset ameriških predsednikov, invazijo v Prašičjem zalivu, kubansko raketno krizo, ki je svet pripeljala na rob jedrskega spopada, propad Sovjetske zveze in posledično hudo krizo na Kubi, transformacijo Kitajske in Vietnama v socialistični državi s tržnim gospodarstvom ter naval globalizacije.

Pregon dveh milijonov Kubancev v izgnanstvo Fidel s svojimi značilnimi cigaro, brado in vojaško uniformo, človek, ki je zapiral politične nasprotnike in pregnal kakih dva milijona Kubancev v izgnanstvo, je v tem času postal simbol upora proti ameriškemu imperializmu in je danes vzornik novi generaciji levičarskih voditeljev v Latinski Ameriki, kot sta venezuelski Hugo Chavez in bolivijski Evo Morales.

"El comandante" je oblast 2006 predal svojemu bratu Raulu Zaradi operacije na črevesju je danes 82-letni "el comandante" oblast poleti 2006 začasno predal svojemu mlajšemu bratu Raulu, nato pa je februarja letos sporočil, da se vodenju države dokončno odpoveduje. Čeprav je uradno še vedno na vrhu Komunistične partije, se Fidel v javnosti že dve leti in pol ne pojavlja, videti ga je mogoče le na fotografijah in televiziji, sodržavljane pa pogosto nagovarja tudi v člankih v uradnem glasilu kubanskih oblasti Granma.

Raul uvedel vrsto "kozmetičnih" reform 77-letni Raul, ki se sicer ne more pohvaliti s Fidelovo karizmo in je v primerjavi z njim le klavrn govornik, je na Kubi uvedel vrsto po mnenju kritikov sicer le "kozmetičnih" reform, ki pa so razveselile mnoge Kubance. Njihov namen je bil predvsem v luči nenehnega naraščanja cen na mednarodnih trgih povečati nizko produktivnost kubanskega gospodarstva.

Odprava skoraj polstoletne enakosti plač Raul je med drugim odpravil pravila, ki so ljudem prepovedovala uporabo mobilnih telefonov, obiske v luksuznih turističnih hotelih ter nakupe dvd-jev in računalnikov. Sprožil je sicer "previdno" agrarno reformo, decentraliziral sprejemanje odločitev, razdelil neobdelana kmetijska zemljišča ljudem ter odpravil skoraj polstoletno enakost plač.

Kubi so letos orkani prizadejali za 10 milijard dolarjev škode Analitiki poudarjajo, da reforme doslej niso bile zares politične in opozarjajo na pomanjkanje napredka pri svobodi govori in potovanjih. Poleg tega se je tempo reform upočasnil, kar naj bi bila posledica razhajanj znotraj kubanskega vodstva, med zagovorniki reform pod vodstvom Raula ter njihovimi nasprotniki s Fidelom na čelu, pa tudi svetovne finančne in gospodarske krize ter uničujočih orkanov, ki so leta 2008 Kubi prizadejali za deset milijard dolarjev škode.

Slovesnosti naj bi se udeležili tudi tuji voditelji Za danes je napovedana slovesna obeležitev kubanske revolucije v Santiagu de Cuba, srcu Castrove vstaje, ki naj bi se je udeležili tudi tuji voditelji, predvsem iz Kubi prijateljskih držav Latinske Amerike, kot sta Venezuela in Bolivija. El comandanteja na njej verjetno ne bo.

Ne spreglejte