Nedelja,
8. 9. 2024,
11.40

Osveženo pred

4 ure, 20 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

meja protesti Srbija Kosovo

Nedelja, 8. 9. 2024, 11.40

4 ure, 20 minut

Kosovo zaradi protestov začasno zaprlo mejna prehoda s Srbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Kosovo | Kosovske oblasti so zaprle mejna prehoda Brnjak in Merdare. Kot je na Facebooku sporočil kosovski notranji minister Xhelal Svecla, so ju zvečer znova odprli, potem ko so bile blokade, ki so jih izvajali "zamaskirani skrajneži na ozemlju Srbije", odpravljene. Fotografija je simbolična. | Foto STA

Kosovske oblasti so zaprle mejna prehoda Brnjak in Merdare. Kot je na Facebooku sporočil kosovski notranji minister Xhelal Svecla, so ju zvečer znova odprli, potem ko so bile blokade, ki so jih izvajali "zamaskirani skrajneži na ozemlju Srbije", odpravljene. Fotografija je simbolična.

Foto: STA

Oblasti na Kosovu so v luči napetosti v soboto začasno zaprle dva mejna prehoda s Srbijo, potem ko so protestniki na srbski strani blokirali čezmejni promet. Kot so sporočili v Prištini, sta mejna prehoda Merdare in Brnjak ponovno odprta. Kosovska policija medtem že deseti dan vztraja pred poslopji srbskih uradov na severu Kosova.

V petek je več deset protestnikov v Srbiji preprečilo promet v državo s Kosova v protest proti zaprtju srbskih institucij in uradov na Kosovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kosovske oblasti so posledično zaprle mejna prehoda Brnjak in Merdare. Kot je na Facebooku sporočil kosovski notranji minister Xhelal Svecla, pa so ju zvečer znova odprli, potem ko so bile blokade, ki so jih izvajali "zamaskirani skrajneži na ozemlju Srbije", odpravljene.

Kosovska zunanja ministrica Donika Gervalla-Schwarz je v petek novinarjem dejala, da so srbski protesti še en dokaz več, da poskuša Beograd izzvati in destabilizirati Kosovo.

Kosovska policija je sicer 30. avgusta izvedla racije v občinskih uradih v Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu in Zubinem potoku in jih zaprla. Med drugim naj bi vdrli v prostore kliničnega centra v Mitrovici, urada za Kosovo ter enega od centrov za socialno delo.

Policija tudi danes, že deseti dan, blokira poslopja srbskih uradov in institucij na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi. Več kot sto zaposlenih v srbskih institucijah tako še vedno ne more na svoja delovna mesta, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kosovo
Novice Kosovske oblasti izvedle racije v več srbskih uradih, odzval se je Vučić
Kosovo
Novice Beograd kosovske Albance obtožil terorističnih groženj
Robert Golob
Novice Golob napovedal podvojitev kontingenta Slovenske vojske na Kosovu