Petek,
4. 6. 2021,
12.24

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

33

Natisni članek

zdravstvene težave bolnišnica COVID-19 Argentina

Petek, 4. 6. 2021, 12.24

2 leti, 10 mesecev

Kolaps zdravstva: v Argentini covidni bolniki ležijo na hodnikih bolnišnic #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

33

V Latinski Ameriki, ki že dlje časa velja za žarišče pandemije covid-19, se v nekaterih državah kljub strogim omejitvam dnevno spoprijemajo z rekordnim številom novih okužb in posledično velikim številom smrti. Argentino je drugi val epidemije prizadel še huje kot prvi. Če so takrat dnevno beležili pet tisoč okužb, so jih samo danes na novo potrdili 35.355. Pred dobrim tednom je bil ta rekord 41.080 primerov. V državi velja strogo zaprtje, prebivalci se lahko gibajo le v bližini svojega doma.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so v Argentini doslej zabeležili že več kot 3,8 milijona okužb in 78.733 smrti.

Država z več kot 45 milijoni prebivalcev je ena od držav z največjim številom smrti na milijon prebivalcev, skupaj s sosednjim Urugvajem, Paragvajem in Brazilijo.

Fotogalerija
1 / 6

''Spoprijemamo se z najhujšim trenutkom, odkar je bila razglašena pandemija,'' je sredi maja dejal argentinski predsednik Alberto Fernandez. ''Razmere v državi so izjemno resne,'' je še dodal.

Zaprtje države edini izhod pred širjenjem virusa

V državi že skoraj dva tedna velja strogo zaprtje, ljudje se lahko gibajo le v bližini svojega doma med 6. uro zjutraj in 6. uro zvečer, ko lahko odidejo po najnujnejših opravkih ali na sprehod. Šole in vrtci so zaprti, tudi večina trgovin in restavracij, z izjemo nekaterih provinc, kjer je prevzem blaga možen na prevzemnem okencu. Prepovedane so tudi vse aktivnosti v športu, družabnem življenju, zaprte so tudi cerkve. Omejitve za zdaj veljajo do 11. junija.

Slovenci v Argentini
V Argentini po navedbah ministrstva za zunanje zadeve živi med 30 tisoč do 35 tisoč Slovencev, od katerih je okoli štiri tisoč slovenskih državljanov s stalnim prebivališčem v Argentini. Dejavnost slovenske skupnosti je omejena predvsem na območje Buenos Airesa, Bariloch, Mendoze, Rosaria, Cordobe, Miramara, mesta Paraná in Tucumana.
cepivo, cepljenje
Novice Ali lahko cepivo sproži bolezen covid-19?

Intenzivne enote na skrajnem robu

Popis, ki so ga pred kratkim opravili v nekaterih provincah, v Cordobi in Neuquenu ter v prestolnici Buenos Airesu, kažejo, da v intenzivnih enotah delajo na skrajnem robu, saj so 90-odstotno zasedene.

Covidne bolnike premeščajo na otroške oddelke, pogosto pa bolniki ležijo kar na hodnikih bolnišnic.

''Argentina je tik pred zdravstvenim kolapsom. Bolnišnice so prepolne, najšibkejši člen v verigi so enote intenzivne terapije, kjer ni dovolj osebja in opreme, prav tako pa tudi ni zdravil in zalog,'' je pojasnil Arnaldo Dubin iz Bolnišnice Otamendi v Buenos Airesu.

Rudar Velenje Navijači
Sportal Rahljanje ukrepov na športnih tekmovanjih
Janez Poklukar
Novice Poklukar: To morate storiti! #video