Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 1. 2015,
11.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 1. 2015, 11.26

8 let

Kdo je nova predsednica Hrvaške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednica, ki je svojo diplomatsko kariero začela kot tajnica na ministrstvu.

Prva predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović ima dolgo biografijo in neuradno velja za eno najboljših hrvaških diplomatk. Nekdanja ministrica za zunanje zadeve, veleposlanica Hrvaške v ZDA, pomočnica glavnega tajnika Nata za javno diplomacijo je ambiciozna in karieri predana ženska.

Dedek partizan, oče jo je naučil streljati Rodila se je 29. aprila 1968 na Grobniku nad Reko. Čeprav trdno stoji za stališči svoje stranke HDZ in je v predvolilnih dvobojih zagovarjala lustracijo, so bili njeni stari starši partizani. "Nono Viktor je šel v partizane, ker so bili Italijani v naših krajih zelo okrutni in so ubili mnogo ljudi," je pred volitvami dejala za Večernji list.

Njeno nono pa je pred ustrelitvijo v tržaškem taborišču rešil duhovnik. "Po vojni so hitro dojeli, da so antifašistično gibanje prevzeli komunisti. Bili so nasprotniki komunizma, bili so verniki. Nona in nono sta se z menoj pogovarjala o hrvaški zgodovini, o življenju in me tako vzgojila," je dejala.

V otroštvu je s fanti igrala nogomet in prva štiri leta vsako dan je do šole in nazaj pešačila tri kilometre. Rada je bila v gozdu, še posebej z očetom, ki je bil lovec. "Oče pred menoj nikoli ni ustrelil živali," je poudarila. Jo je pa pozneje naučil streljati.

Prva v kraju govorila književno hrvaščino V šoli je rada brala, trdi, da je prebrala vse knjige v šolski knjižnici. Kot pravi, je bila tudi prva v svojem kraju, ki je znala govoriti hrvaški knjižni jezik in ne narečja.

Zadnji letnik gimnazije je končala v Ameriki, kamor je šla na izmenjavo. Los Alamos ima še vedno v lepem spominu, prav tako se je tam navdušila nad španščino, ki jo je pozneje študirala v Zagrebu. Kot razlog za ta študij pa je navedla tudi, da si je želela delati v Združenih narodih in španščina je eden od uradnih jezikov te organizacije.

Tajnica in beležke za Tuđmana V času študija je morala delati, ker je starši niso mogli finančno podpirati. Med študijem je spoznala tudi bodočega moža Jakova Kitarovića, študenta elektrotehnike. Njegova družina je bila nacionalno zelo zavedna in mož se je takoj po začetku demokratičnih sprememb včlanil v HDZ. Kolinda mu je sledila. "Moj mož je zelo vplival name, ne samo glede kariere, ampak tudi glede odnosa do Hrvaške. Verjetno prav iz tega izhaja najino življenjsko partnerstvo," je prepričana.

Ko je bil leta 1991 njen profesor s filozofske fakultete imenovan za ministra za znanost, ji je ponudil, da bi na ministrstvu delala kot tajnica mednarodnega oddelka. Tako se je začela njena diplomatska kariera. Bila je ambiciozna in marljiva, zaradi znanja jezikov je sodelovala pri mednarodnih srečanjih in kmalu je postala svetovalka.

Preselila se je na zunanje ministrstvo, kamor jo je leta 1993 povabil Ivo Sanader, ko je postal namestnik zunanjega ministra. Kot pravi, je delala neprestano, v pisarni je imela celo rezervno obleko in čevlje, če bi morala tam prespati. Delala je zabeležke srečanj s tujimi diplomati, ki jih je nato prebiral tedanji predsednik Hrvaške Franjo Tuđman. Menda je v poročilih opisovala tudi telesno govorico diplomatov.

Ministrica s šestmesečnim otrokom Leta 1997 so jo poslali na veleposlaništvo v Kanado kot svetovalko. Ko je na oblast prišla SDP, so jo odpoklicali. Kot pravi, je bilo to tedaj zelo nepravično, saj je bila rizično noseča in ji niso ugodili niti v tem, da bi do poroda lahko ostala v Kanadi.

Po vrnitvi na Hrvaško je zaprosila za Fulbrightovo štipendijo, a se je leta 2003 raje odločila za kandidiranje na volitvah v sabor. Bila je izbrana za poslanko, pozneje pa so jo imenovali za ministrico za evropsko integracijo. Tedaj je imela šestmesečnega otroka in, kot pravi, je bilo to zelo stresno, a je hotela v svet poslati sliko Hrvaške, kjer ima ženska lahko kariero in materinstvo. Menda so bile kolegice v Evropi navdušene nad tem, da je s seboj na sestanke jemala tudi hči, ki jo je v odmorih dojila.

Vodila je hrvaška pogajanja z Evropsko skupnostjo, dokler je leta 2007 Ivo Sanader ni zamenjal. Menda zato, ker naj bi se bal močnih ljudi okoli sebe, rumeni mediji pa so pisali tudi o strašnem ljubosumju Sanaderjeve žene na uspešno plavolasko.

Mož razvaža otroke in kuha No, kmalu zatem je postala zunanja ministrica in nato veleposlanica v ZDA. V zvezi z njenim veleposlaniškim mandatom je zanimiva zgodba: v času mandata naj bi njen mož s službenim avtomobilom razvažal otroke v šolo, veleposlanica pa naj bi nato zavrtela kilometre nazaj.

Prijavil jo je šef varovanja na ambasadi, ki je sledil možu in ga snemal iz maščevanja, ker mu veleposlanica ni želela podaljšati mandata.

Afera se je končala tako, da so odpustili človeka, ki je nepravilnost prijavil. Pozneje so v preiskavi ugotovili, da je njen mož res nepooblaščeno uporabljal službeni avtomobil in z njim naredil 50 tisoč kilometrov. To je bilo tudi edinkrat, da je njen mož stopil iz njene sence. Čeprav naj bi imel tak vpliv na njeno življenje, je bil vedno v ozadju, skrbel za otroke in, kot je dejala tašča, redno kuhal.

Ne spreglejte