Sreda,
15. 5. 2024,
10.42

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 3,00
napad Francija policija zapor

Natisni članek

Sreda, 15. 5. 2024, 10.42

2 meseca, 1 teden

Kdo je kriminalec Muha, zaradi katerega je na nogah vsa Evropa? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 3,00

Zapornika, ki je v torek med zasedo oboroženih moških pobegnil iz zaporniškega kombija v bližini mesta Rouen na severozahodu Francije, policija še vedno išče. Tridesetletnega Mohameda Amro, znanega pod vzdevkom Muha, v zaporu niso posebno opazovali, kot bi sicer zelo nevarne zapornike. Med organiziranim napadom so po zadnjih podatkih umrli trije policisti, še trije so huje ranjeni. V znak solidarnosti do umrlih kolegov, ki so jih ubili v zasedi, v Franciji potekajo demonstracije policistov.

Zapornik Mohamed Amra naj bi bil povezan s tolpo v Marseillu, ki se ukvarja z drogami in nasiljem. Muho so v torek s sodišča peljali v zapor v mestu Rouen blizu Pariza, ko je v zaporniški kombi pri cestninski postaji trčil avtomobil znamke peugeot. Izstopili so moški s puškami, ki so se jim pridružili še drugi oboroženi moški, ki so izstopili iz audija, s katerim so verjetno sledili vozilu iz zapora. 

napad, zaporniški kombi, policija, Francija | Foto: Reuters Foto: Reuters napad, zaporniški kombi, policija, Francija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trgovina z mamili in poskus umora

Tridesetletnika so 10. maja obsodili zaradi vloma, tožilci v Marseillu pa so ga obtožili tudi ugrabitve, ki je povzročila smrt. V kartoteki ima več pravnomočnih obsodb zaradi trgovine z mamili in poskusa umora. Priprt je bil v zaporu Val de Reuil blizu Rouena, pred zasedo pa se je na bližnjem sodišču pojavil v zvezi s tremi novimi obtožbami.

Amra ni bil pozorno opazovan zapornik, je povedala tožilka Laura Beccuau, vendar je njegov prevoz še vedno zahteval spremstvo tretje stopnje, kar pomeni, da je z njim potovalo pet zaporniških uradnikov.

Tako je napad posnel očividec: 

Iskalna akcija v teku

Francoska policija je v Normandiji na teren napotila na stotine policistov, ki še vedno iščejo Muho in napadalce, mnogi pa so se udeležili demonstracij v znak solidarnosti do umrlih kolegov. 

"Uporabljamo vsa sredstva, da bi našli te zločince," je dejal francoski notranji minister Gerald Darmanin

Policija Francija
Novice Francija: v napadu na zaporniški kombi ubita dva pravosodna policista, zapornik na begu
Slovenska policija
Novice Filmski pobeg vozila z devetimi migranti pred policijo, ustavil ga ni niti stinger
Haiti
Novice Izredne razmere: iz zapora pobegnilo več kot štiri tisoč zločincev #video