Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2010,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 12.54

8 let

Kanadski državljan obsojen na 40 let v Guantanamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes 24-letni Kanadčan Omar Khadr je bil pred vojaškim sodiščem v taborišču za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi obsojen na 40 let zaporne kazni zaradi umora in terorizma.

Ker je Khadr priznal krivdo, bo moral v zaporu preživeti le osem let. Njegov primer je odmeven, saj so ga ujeli, zaprli in obtožili kot 15-letnega najstnika.

Priznal, da se je uril v vadiščih teroristične mreže Al Kaide Khadra je v Afganistan pripeljal njegov oče, domnevni islamski skrajnež, ki so ga kmalu po sinovi aretaciji ubili v Pakistanu. Pred sojenjem je Khadr priznal, da je leta 2002 v Afganistanu odvrgel granato in smrtno ranil ameriškega vojaka ter ranil drugega. Priznal je tudi, da se je uril v vadiščih teroristične mreže Al Kaide in druga kazniva dejanja.

Khadr, sicer obsojen na 40 let zaporne kazni, bo zaradi priznanja v zaporu, poleg osmih let, ki jih je že preživel v Guantanamu, moral odslužiti le še osem let, poleg tega pa bo po enem letu v Guantanamu lahko zaprosil za premestitev v kanadski zapor. O kazni je vojaško sodišče odločalo devet ur.

Khadr se je v četrtek sicer opravičil ženi vojaka Christopherja Speera, ki ga je ubil, in njenima dvema sinoma. Tabitha Speer je njegovo opravičilo v pogovoru za ameriški časnik Toronto Sun zavrnila z besedami, da bo v njenih očeh vedno morilec, ne glede na to, kaj bo dejal.

Khadr je krivdo priznal, ker najverjetneje ni imel drugega izhoda. V primeru obsodbe bi bil namreč obsojen na dosmrtno ječo. Način, kako so po prijetju z njim ravnale varnostni sile, je označil za brutalen. Julija 2008 je bil na svetovnem spletu objavljen tudi video posnetek Khadra, ki med zasliševanjem v Guantanamu joče in moleduje za pomoč.

"Najboljši dokaz vsega, kar je narobe z vojno proti terorizmu" Organizacije za človekove pravice trdijo, da je ravno Khadrov primer najboljši dokaz vsega, kar je narobe s taboriščem Guantanamo na Kubi in vojno proti terorizmu nasploh. Če je vojna, potem je obtožba z umorom proti mladoletnemu fantu, ki je napadel in ubil sovražnega vojaka, precej majava. Poleg tega je dejanje storil kot mladoletnik.

Za podpornike sedanjega predsednika ZDA Baracka Obamo je najbolj žalostno to, da še vedno ni uspel uresničiti svoje obljube, da bo zaprl taborišče za teroristične osumljence v Guantanamu, poleg tega pa bi bil prvi sodni primer pred vojaškim sodiščem pod njegovo administracijo pregon vojaka-otroka. Zaradi tega je bil dogovor o priznanju krivde za nižjo kazen v korist obeh strani.

Ne spreglejte