Sreda,
24. 7. 2024,
6.56

Osveženo pred

3 ure, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,01
ameriške volitve ZDA Donald Trump Joe Biden Kamala Harris

Natisni članek

Sreda, 24. 7. 2024, 6.56

3 ure, 6 minut

Kamala Harris navdušila podpornike v Milwaukeeju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,01
Kamala Harris | Glede na javnomnenjske raziskave Kamala Harris uživa dve odstotni točki prednosti pred Donaldom Trumpom. | Foto Reuters

Glede na javnomnenjske raziskave Kamala Harris uživa dve odstotni točki prednosti pred Donaldom Trumpom.

Foto: Reuters

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v torek na svojem prvem predvolilnem dogodku, odkar ji je Joe Biden zaupal kandidaturo za predsednico ZDA, navdušila okrog tri tisoč privržencev v dvorani srednje šole v Milwaukeeju. Novembrske volitve je predstavila kot izbiro med nekdanjo tožilko in obsojenim zločincem.

Taylor Swift
Novice Veliki spopad med Taylor Swift in Elonom Muskom?

"V teh vlogah sem obravnavala različne storilce kaznivih dejanj. Nasilneže, ki so zlorabljali ženske, goljufe, ki so kršili pravila zaradi lastnih koristi. Zaupajte mi, ko rečem, da poznam tipe, kot je Donald Trump," je dejala Harrisova o republikanskem kandidatu, ki so ga letos na sodišču spoznali za krivega ponarejanja poslovnih dokumentov, pred tem pa spolnega napada in poslovnih prevar.

V nadaljevanju je 59-letnica zatrdila, da ne gre le za zmago proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, ampak za boj za svetlo prihodnost za vse Američane, ne le za najbogatejše, za katere se po njenih besedah bori Trump z republikanci. Obtožila ga je tudi, da želi potegniti državo nazaj v čase, ko vsi niso bili svobodni.

Biden se je vrnil v Belo hišo

Harrisova je demokratom vlila energijo in upanje v zmago na volitvah, potem ko je 81-letni Biden odstopil od kandidature in podprl svojo podpredsednico. Razloge za to bo navedel nocoj v neposrednem televizijskem nagovoru Američanom. Biden se je v torek vrnil v Belo hišo iz Delawara, kjer je okreval po covid-19. Njegov zdravnik je v torek sporočil, da je povsem ozdravel.

Na podporo Obame še čaka

Harrisovi je medtem uspelo zbrati več kot sto milijonov dolarjev za kampanjo, dobila je podporo velike večine uglednih demokratov ter tudi delegatov za demokratsko nacionalno konvencijo, ki bo od 19. do 22. avgusta v Chicagu. Med vidnejšimi demokrati ji podpore med drugim uradno še ni izrekel Barack Obama.

Glede na zadnjo javnomnenjsko anketo tiskovne agencije Reuters in instituta Ipsos Harrisova uživa dve odstotni točki prednosti pred Trumpom. Medtem ko bi republikanca podprlo 42 odstotkov vprašanih, bi za demokratko dalo glas 44 odstotkov vprašanih.

Blinken ji zaupa

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v odgovorih na novinarska vprašanja v torek med drugim dejal, da je prepričan v učinkovitost in izkušnje podpredsednice Kamale Harris. 

"Podpredsednico poznam več kot desetletje, zadnja tri leta in pol pa sem jo lahko opazoval od blizu v Beli hiši in po svetu kot vodilni glas ameriške zunanje politike in diplomacije. Bila sva skupaj na varnostni konferenci v Münchnu, videl sem jo, kako poveljuje sobi polni svetovnih voditeljev," je med drugim dejal Blinken in zavrnil ugibanja, da v zunanji politiki ni najbolje podkovana.

"Zastavlja prodorna vprašanja, osredotoči se na bistvo in ameriške interese," je dejal in dodal, da je Harris zelo spoštovana po svetu.

Blinken, ki je sodeloval z Bidnom 22 let, je še zatrdil, da je predsednik vrnil spoštovanje do ZDA po svetu. Ob nizanju dosežkov Bidnove vlade je dejal, da mu je predsednik ob odločitvi, da se ne bo potegoval za drugi mandat dejal, da se bo do konca tega mandata osredotočil na delo, ki ni dokončano.

"Še posebej si bomo prizadevali za mir na Bližnjem vzhodu, končanje vojne v Gazi, nadaljevanje učinkovitega dela proti ruski agresiji na Ukrajino, sodelovanje s partnerji v Indo-pacifiški regiji. Danes smo po svetu močnejši kot smo bili," je dejal Blinken.

Anthony Blinken je zavrnil ugibanja o tem, da Kamala Harris ni dovolj podkovana na področju zunanje politike. | Foto: Guliverimage Anthony Blinken je zavrnil ugibanja o tem, da Kamala Harris ni dovolj podkovana na področju zunanje politike. Foto: Guliverimage Demokratska leva baza sicer upa, da bo Harris spremenila politiko neomajne podpore Izraelu. Med drugim je Izrael že kritizirala zaradi nezadostnega dostopa humanitarne pomoči v Gazo, vendar to še ne pomeni, da bi se z njo na oblasti ameriška politika do Izraela spremenila, menijo ameriški analitiki.

Harris sicer v svoji vlogi predsednice zveznega senata danes ne bo prisotna med govorom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pred obema domovoma kongresa. To naj bi bilo sporočilo premierju, da je zaskrbljena zaradi civilnih žrtev, uradno pa bo odpotovala na vnaprej dogovorjeni obisk univerze v Indianapolisu.

Vendar pa se bo z Netanjahujem po napovedih njenega urada v teh dneh le srečala. Biden ga bo sprejel v četrtek, v petek pa Netanjahu predvidoma obišče republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa na Floridi.

Kamala Harris
Novice Kamala Harris z zadostnim številom demokratskih glasov
Joe Biden
Novice Cerar: Bidnova poteza prava, a prepozna