Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
13.54

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

3

Natisni članek

AstraZeneca cepivo cepljenje Evropska unija

Sreda, 24. 2. 2021, 13.54

3 leta, 1 mesec

Kako se bo na zamude pri dobavah cepiv odzvala EU?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

3

AstraZeneca | Foto Reuters

Foto: Reuters

Voditelji članic EU bodo v četrtek na virtualnem zasedanju farmacevtskim podjetjem posredovali odločno sporočilo, da je treba spoštovati obveznosti glede cepiv proti novemu koronavirus, so danes povedali viri pri EU. V Bruslju ob tem poudarjajo, da bo za izhod iz krize ključna zmožnost prilagajanja novim različicam novega koronavirusa.

EU v drugem četrtletju tega leta napoveduje 300 milijonov odmerkov cepiv in članice poziva, naj se dobro pripravijo na ta velik logistični zalogaj. Pri teh 300 milijonih upošteva do zdaj odobrena cepiva Pfizerja in BioNTecha, Moderne in AstraZenece, ne pa tudi cepiva podjetja Janssen Pharmaceutica, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila (Ema) odločila sredi marca, navaja STA.

Ni še znano, ali bo dobava cepiva podjetja AstraZeneca res manjša

Ob tem so v sredo zvečer znova vznemirile informacije, da britansko-švedsko podjetje AstraZeneca, s katerim ima EU največ težav, v drugem četrtletju ne bo zagotovilo odmerkov, ki so predvideni po pogodbi. Viri pri EU so danes dejali, da te nove informacije o težavah z dobavo cepiva Astrazenece še niso bile potrjene. Obenem so poudarili, da je evropska strategija osredotočiti se na krepitev proizvodnje cepiv Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, ki sta se do zdaj najbolj izkazali, poroča STA.

"Nekateri akterji otežujejo jasno obveščanje"

V Bruslju ob tem izpostavljajo, da sta preglednost in jasnost glede dobave cepiv ključni, a da je to težko zagotoviti, ker je odvisno od tega, ali podjetja spoštujejo dogovore. Golo dejstvo, da to dopoldne ni mogoče povedati, kaj se dogaja z Astrazeneco, potrjuje, kako težko je komunicirati, ker nekateri akterji otežujejo jasno obveščanje, so ponazorili viri.

"Naš boj s pandemijo covid-19 se nadaljuje in ostaja izziv zaradi pojava novih različic"

Poleg novih informacij o težavah z dobavo cepiv v Bruslju pred vrhom odmevajo tudi sporočila, da bo za izhod iz zdravstvene krize ključna zmožnost prilagajanja cepiv novim različicam virusa. "Naš boj s pandemijo covid-19 se nadaljuje ter ostaja izziv zaradi pojava novih različic in potrebe po zagotovitvi pravega ravnotežja med omejitvami ter prostim pretokom blaga in storitev na notranjem trgu," je poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel v pismu voditeljem pred vrhom, še piše STA.

Prioriteta po Michelovih besedah ostaja pospešitev cepljenja po EU, kar vključuje pospešitev procesa odobritve cepiv ter njihove proizvodnje in dobave. To bo terjalo rešitve, ki bodo zagotovile sodelovanje proizvajalcev s ciljem okrepitve proizvodnje v EU. Treba pa bo tudi zagotoviti predvidljivo dobavo cepiv in da bodo farmacevtska podjetja spoštovala svoje obveznosti, je še zapisal predsednik Evropskega sveta, še navaja STA.

Ne spreglejte