Kaj Obama svetuje Trumpu?

Ameriški predsednik Barack Obama ima pred predajo oblasti Donaldu Trumpu na sporedu vrsto intervjujev. V enem izmed njih je svojemu nasledniku položil na srce, da je med volilno kampanjo in predsedovanjem velika razlika ter da Bela hiša ni družinsko podjetje.

Trump je nekdo, ki mu ne primanjkuje samozavesti, kar je verjetno predpogoj za delo predsednika ZDA, je o svojem nasledniku dejal Barack Obama.

Trump je nekdo, ki mu ne primanjkuje samozavesti, kar je verjetno predpogoj za delo predsednika ZDA, je o svojem nasledniku dejal Barack Obama. Foto: Getty Images

O dosežkih in zgrešenih priložnostih osemletnega predsedovanja prvega temnopoltega predsednika ZDA bo povedala zgodovina, a največji udarec njegovi dediščini je zagotovo ta, da je v boju za njegovega naslednika zmagal prav Donald Trump, ki je šel na volitve z nasprotovanjem vsemu, kar je Barack Obama storil ali skušal storiti.

Čeprav si je Obama zelo prizadeval, da bi ga v Beli hiši nasledila demokratka Hillary Clinton, ima zdaj vseeno veliko nasvetov za naslednika. Kot sta povedala oba, je Trump pripravljen poslušati.

Največja organizacija na svetu ni družinsko podjetje

Ena glavnih misli, ki jo je Obama Trumpu položil na dušo, je, da bo takoj po prisegi 20. januarja postal vodja največje organizacije na svetu, ki pa je ne more voditi kot družinskega podjetja. Institucijo mora spoštovati, da bo lahko sprejemal dobre odločitve, pa mora okoli sebe zbrati močno ekipo, je predsednik v odhodu dejal v intervjuju za televizijo ABC.

"V najinem pogovoru sem užival," je srečanje s Trumpom, ki sta ga v Beli hiši imela dva dneva po volitvah, ocenil Obama. "V najinem pogovoru sem užival," je srečanje s Trumpom, ki sta ga v Beli hiši imela dva dneva po volitvah, ocenil Obama. Foto: Reuters

Za dobre odločitve bo potreboval tudi informacije obveščevalnih agencij, ki jih gre vsekakor spoštovati. Trump je sicer še v petek udrihal čez obveščevalce zaradi trditev, da je ruski predsednik Vladimir Putin vodil načrtno kampanjo, da mu pomaga do zmage.

Pozneje isti dan se je Trump srečal s šefi obveščevalcev, ki so mu predstavili preiskovalno poročilo o ruskem vpletanju v ameriške volitve, del poročila je bil tudi javno objavljen. Po srečanju Trump ni več kritiziral obveščevalcev, temveč je napade usmeril na demokrate, ki naj bi si bili sami krivi, da niso bolje zavarovali svojih informacij pred napadi iz tujine, ki bi lahko menda še vedno prišli iz Kitajske ali drugod, ne le iz Rusije.

Kremelj je danes poročilo ameriških obveščevalcev o ruskih hekerskih napadih, s katerimi naj bi Moskva skušala vplivati na izid ameriških predsedniških volitev, označil za amatersko in neutemeljeno. 

"Gre za popolnoma neutemeljene obtožbe na amaterskem nivoju," je povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov. "Te obtožbe nas začenjajo utrujati," je dodal in poudaril, da gre za "pravi lov na čarovnice". Ta izraz je sicer glede tega vprašanja uporabil že novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump, ki je dejal, da gre za "politični lov na čarovnice", s katerim ga želijo diskreditirati.

"Še naprej kategorično zavračamo vsakršno vpletenost Moskve" v informacijske napade na ZDA, je dejal Peskov. Ocenil je še, da to poročilo ne vsebuje nobene osnove za obtožbe iz Washingtona. "Še vedno ne vemo, katere podatke so uporabili tisti, ki so sprožili te neutemeljene obtožbe," je vztrajal.

Obama o Trumpu: Samozavesti mu ne manjka

Obama sicer v intervjuju ni bil kritičen do naslednika, ki ga je označil za osebo, odprto za predloge. "V najinem pogovoru sem užival. Trump je nekdo, ki mu ne primanjkuje samozavesti, kar je verjetno predpogoj za delo predsednika ZDA," je dejal Obama in pogovor s Trumpom v Beli hiši dva dneva po volitvah 8. novembra označil za vljuden.

Uradni poslovilni govor po dveh predsedniških mandatih bo Obama imel v torek v Chicagu.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano