Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2018,
21.44

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

ZDA digitalni davek Jean-Claude Juncker Evropska unija

Četrtek, 22. 3. 2018, 21.44

6 let, 1 mesec

Juncker: Digitalni davek ni usmerjen proti ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Jean-Claude Juncker | Foto Reuters

Foto: Reuters

Voditelji držav članic EU so na vrhu v Bruslju danes razpravljali o obdavčevanju digitalnega gospodarstva, a sporazuma pričakovano niso dosegli. Dogovor bodo voditelji, ki si želijo nadaljevati delo s ciljem učinkovite in pravične rešitve, poskušali poiskati junija. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob tem znova poudaril, da digitalni davek ni uperjen proti ZDA.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ponovil, kar je v sredo ob predstavitvi predloga davka za digitalne velikane, kot sta Google in Facebook, poudaril komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Predlagani davek domnevno ni uperjen proti ZDA

V Bruslju zatrjujejo, da predlagani davek ni uperjen proti digitalnim velikanom, kot so Google, Amazon, Facebook in Apple, ter proti ZDA.

Gre za horizontalno rešitev, ki zadeva okoli 150 podjetij v Evropi, Ameriki in Aziji, od tega je približno polovica ameriških in tretjina evropskih, poudarjajo v komisiji.

Ob tem opozarjajo na ocene, da povprečna efektivna davčna stopnja digitalnega gospodarstva v EU znaša le 9,5 odstotka, kar je precej manj od povprečne davčne stopnje tradicionalnih podjetij, ki je pri 23,3 odstotka. "Tako ne more ostati," je poudaril Juncker.

EU: Digitalni koncerni se izogibajo pravični obdavčitvi

Evropska komisija je v sredo predlagala obdavčitev digitalnih velikanov z znatnimi prihodki v EU, kot sta že omenjena Google in Facebook. Predlogi temeljijo na načelu, da je treba prihodek obdavčiti tam, kjer je ustvarjen.

EU digitalnim koncernom namreč očita, da se s prijavo dobička v članicah z nizkimi davki, kot sta Luksemburg in Irska, izogibajo pravični obdavčitvi, s čimer se v EU izgubijo milijarde evrov davkov.

Države članice neenotne pri digitalnem davku

Voditelji držav članic EU so tako danes razpravljali o obdavčevanju digitalnega gospodarstva, a konsenza ni in ga niti ni bilo mogoče pričakovati. K temu vprašanju se bodo torej vrnili junija, finančni ministri pa bodo vmes začeli obravnavati predloge komisije.

V EU tako trenutno o tem vprašanja, ki je nujno za odločanje o davkih, ni konsenza. Nekatere članice vztrajajo, da je nujna globalna rešitev, druge pa trdijo, da bi morala EU ukrepati samostojno, ker globalne rešitve ni na vidiku.

Medtem že omenjajo možnost okrepljenega sodelovanja oziroma uvedbe davka v skupini voljnih držav, pri čemer je mogoče slišati svarila pred ponovitvijo zgodbe z davkom na finančne transakcije, ki se ga skupina voljnih že leta trudi uvesti, a nič ne kaže, da je dogovor blizu.

Ne spreglejte