Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
13.27

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 13.27

8 let, 3 mesece

Japonska uspešno prestregla balistično raketo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Japonska je sporočila, da je visoko nad Tihim oceanom uspešno prestregla balistično raketo, kar je del skupnih naporov z ZDA za vzpostavitev uspešne obrambe pred morebitnim napadom Severne Koreje.

Japonski obrambni minister Šigeru Išiba je uspešen test že označil za "izjemno pomembnega". Japonska je preizkusila prestrezno raketo SM-3, ki so jo izstrelili z vojaške ladje v vodah pred Havaji. Tako je postala prva zaveznica ZDA, ki je uporabila tovrstni sistem. Japonska namerava do marca 2008 porabiti 11,2 milijarde ameriških dolarjev (127 milijard jenov) za protiraketno obrambo ob uporabi bojnega sistema Aegis, ki so ga razvili Američani.

Raketa uničena 160 kilometrov nad Tihim oceanom

Z rušilca Kongou so raketo SM-3 izstrelili ob 7:12 po lokalnem času, ki je sestrelila raketo, ki so jo predtem izstrelili s kopnega. Raketa naj bi bila po navedbah japonskih virov uničena 160 kilometrov nad Tihim oceanom.

Na japonsko uspešno sestrelitev balistične rakete se je že zadržano odzvala Kitajska. Peking je izrazil upanje, da bodo dejanja Japonske "pozitivno vplivala na mir in zaupanje v Aziji".

Ne spreglejte