Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 1. 2009,
8.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 18. 1. 2009, 8.39

8 let, 5 mesecev

Izraelski vojaki se umikajo iz Gaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Izraelski vojaki so se po enostranski prekinitvi ognja na območju Gaze umaknili s ključnih položajev v in okoli mesta Gaza proti meji z Izraelom, so povedali očividci.

Tudi izraelska televizija je prikazala posnetke izraelskih vojakov, ki se z zastavami umikajo z območja. Obstreljevanje se še ni končalo Palestinsko gibanje Hamas, ki je umik izraelskih vojakov postavilo za pogoj za prekinitev ognja, je medtem po navedbah izraelske policije tudi po razglasitvi enotedenske prekinitve ognja izstrelil dve raketi na območje Gaze - eno na območje Netivot in drugo na neko vas na jugu Izraela. V teh napadih naj ne bi bil nihče ubit ali ranjen. Izrael je sicer nekaj ur po začetku premirja izvedel nov zračni napad na pripadnike palestinskega gibanja Hamas, ki so s severa območja Gaze z raketami obstreljevali izraelsko ozemlje.

Izraelski premier Ehud Olmert je dejal, da je prekinitev ognja, ki jo je Izrael razglasil v soboto zvečer, krhka in da jo stalno spremljajo. "Odločitev, ki jo je sprejela izraelska vlada, omogoča Izraelu, da odgovori in obnovi napade, če naši sovražniki na območju Gaze nadaljujejo napade," je dejal Olmert. "Davi so zopet pokazali, da je prekinitev ognja krhka in da jo moramo spremljati iz minute v minuto," je dodal Olmert ob začetku redne seje izraelske vlade v Jeruzalemu. "Upamo, da se bo obstreljevanje končalo. Če se bo nadaljevalo, bo izraelska vojska odgovorila. Zato je pripravljena in nameščena," je poudaril.

Premirje je razglasil tudi Hamas Iz Hamasa pa so vnovičnih napadih sporočili, da tudi oni razglašajo takojšnje enotedensko premirje. S tem želijo Izraelu omogočiti, da v tem času popolnoma umakne svoje sile iz Gaze.

Hamas je prekinitev ognja razglasil približno 12 ur po izraelski razglasitvi enostranske prekinitve ognja. Palestinsko gibanje je sicer najprej sporočilo, da ne bo razglasilo prekinitve ognja, dokler se izraelska vojska ne bo umaknila z območja Gaze, pripadniki Hamasa pa so na izraelsko ozemlje tudi danes izstrelili nekaj raket.

Iz ruševin v Gazi potegnili že 95 trupel Po enostranski izraelski prekinitvi ognja so iz ruševin zgradb na območju Gaze po navedbah palestinskih zdravnikov potegnili trupla še 95 Palestincev. O največ žrtvah poročajo iz mest Džabalija in Beit Lahija na severu območja Gaze, nekaj pa so jih našli tudi v Zeitunu na jugozahodu območja. Skupno število palestinskih žrtev ofenzive od 27. decembra lani je naraslo na okoli 1300.

Šarm el Šejk: Politiki spet o krizi v Gazi Evropski voditelji in egiptovski predsednik Hosni Mubarak so na vrhu v egiptovskem Šarm el Šejku izrazili podporo krhkemu premirju na območju Gaze in pritisnili na Izrael, naj umakne svoje sile z območja. "Izrael mora dati jasno vedeti, da bo izraelska vojska zapustila Gazo, če bo Hamas končal obstreljevanje izraelskih ozemelj," je dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je skupaj z Mubarakom gostil srečanje.

Britanski premier Gordon Brown je menil, da bi se morale izraelske sile umakniti nemudoma, ob tem pa je pozval Hamas, naj konča raketne napade, ki so zanetili 22-dnevno vojno.

EU pozdravila enostransko premirje Pred ponovnim izbruhom oboroženih spopadov sta češko predsedstvo EU in Evropska komisija pozdravila izraelsko enostransko razglasitev prekinitve ognja na območju Gaze in pozvalo palestinsko gibanje Hamas, naj se nemudoma in brezpogojno pridruži prekinitvi ognja.

Iran: Izraelu je spodletela operacija v Gazi Iran pa je ocenil, da enostranska prekinitev ognja kaže, da je Izraelu spodletela operacija v Gazi, ki v 22 dneh ni prinesla želenih ciljev. Po besedah iranskega zunanjega ministra Manušerja Motakija je prekinitev ognja tudi znak zmage "herojskega ljudstva" v Gazi in odporniških skupin nad do zob oboroženo izraelsko vojsko. Motaki je dodal, da samo prekinitev ognja ni dovolj, ampak bi se morala izraelska vojska umakniti iz Gaze in oblasti pa odpreti prehode s tem območjem.

Ne spreglejte