Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

izpoved

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 14.17

8 let

Izpoved spolne sužnje islamistov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mlada ženska iz verske manjšine Jazidi je opisala grozote, ki jih še z okoli 40 sojetnicami doživljajo kot spolne sužnje borcev Islamske države. Ti jih ponižujejo in z njimi ravnajo kot z lastnino.

17-letnica pravi, da je ena od okoli 40 Jazidinj, ki jih še vedno zadržujejo in vsakodnevno spolno zlorabljajo borci Islamske države. Z njo so po mobilnem telefonu govorili novinarji italijanske La Repubblice, ki so njeno številko dobili od njenih staršev v begunskem taborišču v Kurdistanu.

Mislijo, da so nepremagljivi "Prosim vas, ne objavite mojega imena, saj me je sram tega, kar mi delajo. Del mene si želi umreti, del mene pa še vedno upa, da me bodo rešili in bom lahko ponovno objela svoje starše," je povedala. Italijanski časopis je lahko z dekletom, ki so ga poimenovali z nepravim imenom Mayat, govoril, ker so islamisti ujetim dekletom vrnili sprva zaplenjene mobilne telefone. Strategijo so spremenili, da bi dekleta, nekatera so stara le 12 let, zunanjemu svetu opisala grozote, ki jih doživljajo: "Da bi nas še bolj prizadeli, so nam ukazali, da svojim staršem podrobno opišemo, kaj nam delajo. Smejijo se nam, ker mislijo, da so nepremagljivi. Zase mislijo, da so supermani, vendar so ljudje brez srca."

Ujeli so jo 3. avgusta med napadom islamistov na mesto Sinjar na severu Iraka, kot spolno sužnjo pa jo zadržujejo v vasi severno od Mosula. Pravi, da je zaprta v stavbi z rešetkami na oknih, pred katero so oboroženi moški.

Ne prizanašajo nikomur "Naši mučitelji ne prizanašajo niti ženskam, ki imajo pri sebi majhne otroke. Prizaneseno ni niti dekletom – nekatera niso stara niti 13 let. Nekatera nočejo spregovoriti niti besede," svojo izpoved nadaljuje Mayat in opisuje, da ženske posiljujejo v zgornjem nadstropju stavbe v treh sobah. Različne skupine moških jih zlorabljajo do trikrat dnevno: "Z nami ravnajo kot s sužnjami. Moški nas tepejo in nam grozijo, če se skušamo upirati. Pogosto si želim, da bi me tako pretepli, da bi umrla."

"Ubili so moje telo" Nekateri moški so mladi borci, ki so pred kratkim prišli iz Sirije, drugi pa so starejši moški. "Svoje ječarje smo prosile, naj nas ustrelijo, ubijejo, vendar smo preveč dragocene za njih. Vedno znova nam govorijo, da smo neverniki, ker nismo muslimani, in da smo njihova lastnina. Pravijo, da smo kot koze, ki jih kupiš na trgu," pripoveduje 17-letnica, ki moli, da bi jih rešili borci, ki se borijo proti islamistom. "Ne vem, kako dolgo še lahko zdržim. Moje telo so že ubili, zdaj ubijajo še mojega duha."

Ne spreglejte