Ponedeljek,
22. 11. 2021,
9.32

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

8

Natisni članek

izgredi škoda policija ukrepi Nizozemska protest Rotterdam

Ponedeljek, 22. 11. 2021, 9.32

2 leti, 5 mesecev

Izgrednike na Nizozemskem mirijo z vodnimi topovi in tudi s streli #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

8

V več nizozemskih mestih so v nedeljo zvečer že tretji dan zapored potekali protesti proti ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Znova so izbruhnili tudi izgredi, ki pa so bili tokrat nekoliko manj nasilni kot pretekli dve noči v Rotterdamu in Haagu.

Protestniki so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v mestih Groningen in Leeuwarden na severu, v Enschedeju na vzhodu in Tilburgu na jugu uporabljali pirotehnične izdelke in uničevali lastnino. V Leeuwardnu je bila začasno prekinjena nogometna tekma, potem ko so navijači, ki zaradi omejitev nimajo dostopa na tekme, na igrišče metali petarde, piše STA.

Obmetavali policiste, ti so pridržali več izgrednikov

Tudi tokrat je policija več ljudi pridržala. Med drugim so zaradi nasilja aretirali pet izgrednikov v središču mesta Enschede blizu nemške meje, v Rotterdamu pa so jih prijeli 26, ker so prav tako med polčasom nogometne tekme policijo obmetavali s pirotehničnimi sredstvi, smetnjaki in z drugimi predmeti.

Skupno je bilo v zadnjih dneh protestov proti najnovejšim omejitvam javnega življenja po navedbah policije in lokalnih medijev pridržanih že 130 ljudi. | Foto: Reuters Skupno je bilo v zadnjih dneh protestov proti najnovejšim omejitvam javnega življenja po navedbah policije in lokalnih medijev pridržanih že 130 ljudi. Foto: Reuters

Najnovejši protesti sledijo dvema dnevoma nasilja, ki je zaznamovalo zbiranje nasprotnikov ukrepov že v petek v Rotterdamu in soboto v Haagu. 

Nizozemci za tri tedne v zaprtje javnega življenja

Na Nizozemskem je zaradi zaostrenih epidemioloških razmer pred dobrim tednom dni začelo veljati tritedensko delno zaprtje javnega življenja s strogimi omejitvami glede delovanja restavracij, trgovin in športnih dogodkov.

Državo so že januarja doleteli najhujši izgredi v zadnjih štirih desetletjih, potem ko je v veljavo stopila nočna omejitev gibanja. A eden strožjih ukrepov morda šele prihaja. Nizozemska vlada namreč razmišlja, da bi necepljenim proti covid-19 prepovedala vstop v bare in restavracije.

Fotogalerija
1 / 8

Množični protesti tudi v Bruslju

V Bruslju se je na protestih proti ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa v nedeljo zbralo okoli 35 tisoč ljudi. Protestniki so med drugim nasprotovali širjenju pogoja PCT, saj je covidno potrdilo od ponedeljka med drugim obvezno na vseh javnih dogodkih. Na sprva mirnem shodu je kasneje izbruhnilo nasilje.

Skupina protestnikov je, po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga, začela obmetavati varnostne sile s pirotehniko, policija je v odgovor uporabila vodni top in solzivec.

V Belgiji v zadnjem času beležijo porast števila okužb. V povprečju jih v državi z 11,5 milijona prebivalci na dan potrdijo po več kot 12 tisoč. Število sprejemov v bolnišnice se je v zadnjem tednu povečalo za 29 odstotkov.

Novice Kaos na Nizozemskem se je razširil po celi državi, protestirali so tudi v Bruslju #video
Rotterdam
Novice V Rotterdamu izbruhnili nasilni izgredi proti covidnim ukrepom