Ponedeljek,
9. 3. 2020,
10.14

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

9

Natisni članek

Francija Albanija Kitajska Koronavirus

Ponedeljek, 9. 3. 2020, 10.14

4 leta, 1 mesec

Iz Kitajske prihajajo dobre novice

WHO: Grožnja pandemije zelo realna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

9

Nemčija koronavirus | V Nemčiji je število potrjenih okužb z novim koronavirusom preseglo 1.100.  | Foto Reuters

V Nemčiji je število potrjenih okužb z novim koronavirusom preseglo 1.100.

Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da je možnost pandemije novega koronavirusa zelo realna. V Nemčiji je število potrjenih okužb z novim koronavirusom preseglo 1.100. Za boleznijo covid-19 sta umrla dva Nemca. Veliko bolj vzpodbudne so novice iz Kitajske, kjer so v nedeljo potrdili 22 žrtev novega koronavirusa, kar je najmanj od njegovega izbruha konec lanskega leta.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da je možnost pandemije novega koronavirusa zelo realna, vendar pa je z odločnim in pravočasnim ukrepanjem širjenje okužb še mogoče upočasniti. Večina okuženih bo okrevala, je pri tem sporočil generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

To bi bila po njegovih besedah prva pandemija v zgodovini, ki bi jo bilo mogoče nadzorovati. "Sporočilo je: nismo prepuščeni na milost ali nemilost temu virusu," poudarja WHO.

Od več kot 80.000 primerov okužbe z virusom sars-cov-2 na Kitajskem jih je "več kot 70 odstotkov ozdravelo", je Ghebreyesus dejal novinarjem v Ženevi. Kot je dodal, Kitajska epidemijo vse bolj uspešno nadzoruje.

V Nemčiji prvi smrtni žrtvi

V Nemčiji se je doslej s koronavirusom okužilo 1.112 ljudi, zabeležili so prva smrtna primera. Obe smrti so potrdili v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. V Essnu je umrla 89-letnica, pri kateri so okužbo potrdili prejšnji torek. Še eno smrt pa so potrdili v kraju Heinsberg.

V kraju Neustadt-Dosse, približno 85 kilometrov severozahodno od Berlina, pa je v domači izolaciji med 4000 in 5000 ljudi, potem ko se je pojavil sum okužbe pri učiteljih na srednji šoli, ki so bili v stiku z žensko iz Berlina, pri katerih so potrdili okužbo, poroča STA.

Koronavirus
Novice V Sloveniji do zdaj 25 primerov okužbe s koronavirusom #video

Nemška vlada s predlogi za pomoč nemškim podjetjem

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je zaradi širjenja koronavirusa pozval, naj organizatorji odpovejo dogodke, na katerih se zbere več kot tisoč ljudi. Takšnih dogodkov sicer niso uradno prepovedali. Nemška vlada je medtem pripravila ukrepe za pomoč nemškim podjetjem, ki bodo zaradi koronavirusa utrpela škodo. Med drugim bodo omilili pravila glede subvencij za krajši delavnik. Napovedala je tudi pripravo predlogov za podporo pri zagotavljanju likvidnosti prizadetim podjetjem.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je zaradi širjenja koronavirusa pozval, naj organizatorji odpovejo dogodke, na katerih se zbere več kot tisoč ljudi. | Foto: Reuters Nemški minister za zdravje Jens Spahn je zaradi širjenja koronavirusa pozval, naj organizatorji odpovejo dogodke, na katerih se zbere več kot tisoč ljudi. Foto: Reuters

O ukrepih bodo v prihodnjih dneh razpravljali s predstavniki gospodarstva in sindikatov. Predvidoma bodo začeli veljati aprila in bodo veljali do konca leta. Vlada je napovedala tudi za 12,4 milijarde evrov dodatnih investicij. Med letoma 2021 in 2024 bo investicije okrepila za 3,1 milijarde evrov na leto, poroča STA.

Zdenka Čebašek Travnik
Novice Kdo je odgovoren, da se nismo pripravili na resno krizo? #video

Poljska uvedla sanitarni nadzor na meji z Nemčijo in Češko

Poljska vlada je medtem sporočila, da so uvedli sanitarni nadzor na meji z Nemčijo in Češko, da bi preprečili širjenje koronavirusa. Kot je pojasnil notranji minister Mariusz Kaminski, so nadzor uvedli na štirih največjih cestnih prehodih z Nemčijo in na enem s Češko. Poljski premier Mateusz Morawiecki je povedal, da se bo nadzor sprva osredotočil predvsem na avtobuse z več kot osmimi potniki, v prihodnjih dneh pa ga bodo razširili tudi na druge glavne ceste, železnice in pristanišča po državi.

Morawiecki je še dejal, da je o ukrepih že obvestil nemško kanclerko Angelo Merkel in češkega premierja Andrej Babiša. Na Poljskem so do zdaj potrdili 16 primerov okužbe z novim koronavirusom, med njimi je tudi uslužbenec Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex), ki ima sedež v Varšavi. Sedež Frontexa je danes zaradi dezinfekcije zaprt, uslužbenci pa delajo od doma. Pristojni so ob tem zagotovili, da delovanje agencije zaradi tega ni okrnjeno.

koronavirus
Trendi S koronavirusom namenoma hodil po barih in širil bolezen #video

Ciper kot zadnja članica EU potrdil okužbi s koronavirusom

Na Cipru so danes potrdili prva primera okužbe z novim koronavirusom. To pomeni, da so okužbe z virusom potrdili v vseh 27 članicah Evropske unije. 

Iz Kitajske prihajajo dobre novice

V celinski Kitajski je po 22 novih smrtnih žrtvah covid-19 zahteval skupno 3.119 življenj, okuženih je 80.635 ljudi. Od 40 novih primerov okužb so jih 36 potrdili v mestu Wuhan, kjer je virus lani decembra izbruhnil, ostale štiri pa so uvozili iz Irana. Število na novo okuženih sicer pada že nekaj dni. V državi so zaprli večino začasnih bolnišnic, ki so jih odprli v času izbruha, piše STA.

Število na novo okuženih z novim koronavirusom na Kitajskem pada že nekaj dni. | Foto: Reuters Število na novo okuženih z novim koronavirusom na Kitajskem pada že nekaj dni. Foto: Reuters

Tudi iz Južne Koreje zadnje štiri dni poročajo o zmanjšanju števila okužb. Danes so poročali o 248 novih primerih okužbe, kar je najmanj v zadnjih dveh tednih. Skupno je okuženih 7.382 ljudi. Doslej je umrlo 51 ljudi, potem ko je ena oseba umrla v nedeljo.

Kitajskega kritika obtožili spodkopavanja oblasti

Vidni kitajski oporečnik in nekdanji profesor prava Xu Zhiyong je bil obtožen spodkopavanja oblasti, ker je bil kritičen do ukrepanja kitajskih oblasti v boju proti novemu koronavirusu, so sporočili njegovi svojci in prijatelji. Grozi mu do 15 let zapora. Xu je sredi zdravstvene krize na Kitajskem zaradi koronavirusa obtožil predsednika Xi Jinpinga, da nima pojma, kaj dela, nato pa ga je pozval tudi k odstopu, piše STA.

Univerza v Ljubljani
Novice Koronavirus: tudi fakultete v Ljubljani odpovedale predavanja #video

V Albaniji potrdili prva primera okužbe

V Albaniji pa so danes potrdili prva primera okužbe z novim koronavirusom. Kot je potrdilo ministrstvo za zdravje, sta okužena 54-letni oče in njegov 28-letni sin, ki sta se nedavno vrnila iz Italije. Oba sta v bolnišnici v Tirani, njuno zdravstveno stanje je stabilno, ne prihaja do nobenih zapletov. Na območju Zahodnega Balkana je Albanija peta država, kjer so potrdili okužbe. Okužbe so potrdili tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Severni Makedoniji, poroča STA.

ZDA koronavirus
Novice V ZDA 22 mrtvih in več kot 500 okuženih s koronavirusom

V Franciji prepovedali prireditve z več kot 1000 udeleženci

Francoske oblasti so prepovedale prireditve z več kot tisoč udeleženci, s čimer želijo preprečiti širjenje novega koronavirusa. Medtem sta se z virusom okužila še dva francoska poslanca, s čimer se je število okuženih poslancev povzpelo na štiri. V Franciji so do zdaj zabeležili več kot 1100 primerov okužbe in 19 smrtnih žrtev novega koronavirusa. Med evropskimi državami je Francija za Italijo na drugem mestu po številu okužb in smrtnih primerov zaradi novega virusa, še piše STA.

Zapor
Novice Koronavirus sprožil upor italijanskih zapornikov: 6 več mrtvih #foto

Tujci po tednih v karanteni odhajajo iz Severne Koreje

Iz Severne Koreje je danes odšlo okoli 80 tujcev, tudi več diplomatov, ki so bili zaradi novega koronavirusa več tednov v karanteni v Pjongjangu. Iz države so odšli z letom severnokorejske letalske družbe Air Koryo v Vladivostok. To je bil prvi komercialni polet iz Severne Koreje po več kot mesecu dni, piše STA.