Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 5. 2018,
13.27

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Guiseppe Conte vlada Italija

Ponedeljek, 28. 5. 2018, 13.27

5 let, 11 mesecev

Italija z novim mandatarjem, ki bo državo popeljal do predčasnih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Carlo Cottarelli | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes ekonomistu Carlu Cottarelliju podelil mandat za sestavo nove italijanske vlade. Oblikoval bo začasno vlado do predčasnih volitev, ki bodo najkasneje v začetku prihodnjega leta. Giuseppe Conte je sicer v nedeljo predsedniku vrnil mandat, ker je zavrnil njegov predlog za finančnega ministra.

"V parlamentu se bom predstavil s programom, ki bo, če bom dobil zaupnico, vključeval glasovanje o proračunu za leto 2019. Nato se bo parlament razpustil, volitve pa bodo v začetku leta 2019," je po srečanju z Mattarello povedal Cottarelli. Če ne bo dobil zaupnice, bodo volitve že jeseni, je dodal.

"Dialog z EU je ključnega pomena"

Nekdanji visoki predstavnik Mednarodnega denarnega sklada je ob tem dejal, da je "dialog z Evropsko unijo ključnega pomena za zaščito italijanskih interesov". "Potreben je konstruktiven dialog s polnim priznavanjem ključne vloge Italije," je povedal. 64-letnik iz Lombardije je dodal, da bo Mattarelli kmalu predstavil seznam ministrov, nato pa šel še po zaupnico v parlament.

Dve stranki sta mu že odrekli podporo

V parlamentu bo sicer težko osvojil potrebno večino glasov. Desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, katerih kandidat Conte pri sestavljanju vlade ni bil uspešen, sta napovedala, da novega mandatarja ne bosta podprla, in se zavzela za predčasne volitve. Stranki, ki sta dosegli koalicijski dogovor in predlagali mandatarja, sta se sicer zdaj odpovedali oblikovanju vlade.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella | Foto: Reuters Italijanski predsednik Sergio Mattarella Foto: Reuters Podelitev mandata Cottarelliju po mnenju vodje Lige Mattea Salvinija predstavlja "vrnitev Demokratske stranke (PD) na oblast, zahvaljujoč Mattarelli". "To ni demokracija, to ni spoštovanje ljudskega glasovanja," je poudaril. "Gre samo za zadnji udarec v obraz s močnih sil, ki želijo suženjsko, revno in negotovo Italijo," je dodal. Vodja gibanja Luigi Di Maio pa je novega mandatarja označil za "enega od strokovnjakov, ki so delili lekcije in nas ohromili z rezanjem v zdravstvo, izobraževanje in kmetijstvo".

Zahtevali uvedbo postopkov za odstavitev predsednika republike

Že v nedeljo je zahteval uvedbo postopka za odstavitev predsednika republike. Mattarella je prekinil oblikovanje "vlade sprememb" v Italiji, je poudaril Di Maio. Po njegovem mnenju je uvedba postopka za odstavitev predsednika nujna, da bi tako preprečili odzive prebivalstva na Mattarellovo potezo. Lahko bi se pojavili tudi protesti, je opozoril. Pozneje pa je tudi sam pozval k mirnim množičnim protestom proti Mattarelli v soboto, pri čemer ga je podprla tudi Liga.

Glasovanje proti vladi Cottarellija v parlamentu je napovedala tudi stranka nekdanjega premierja Silvia Berlusconija Naprej Italija. Zgolj doslej vladajoča PD pa je potrdila, da bo v parlamentu glasovala za začasno vlado.

Zavrnil predlog, ker je bil med ministri evroskeptik

V nedeljo se je sicer Conte odpovedal mandatarstvu, potem ko je predsednik države zavrnil njegov predlog, da minister za finance postane 81-letni evroskeptik Paolo Savona. Mattarella je dejal, da ni mogel podpreti takšne vlade, saj bi imenovanje Savone lahko pomenilo izstop Italije iz evrskega območja. Zadnje pa je po njegovem mnenju strateškega pomena za Italijo, zato mora, kot je dejal, ohraniti tovrstno pridobitev Italije. Dejal je še, da se bo zelo hitro odločil, ali bodo potrebne nove volitve.


Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozdravil pogum in odgovornost italijanskega kolega pri zagotavljanju "institucionalne in demokratične stabilnosti svoje države".

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem obljubila sodelovanje z novo italijansko vlado, pri čemer pa morajo biti spoštovana načela evrskega območja.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Italijanka Federica Mogherini je poudarila popolno zaupanje v italijanske institucije. Izjave zunanjih ministrov držav EU, ki so se sestali v Bruslju, kažejo, da v Uniji upajo na proevropsko vlado v Italiji in zaupajo presoji Mattarelle.

Evropski evroskeptični politiki so do italijanskega predsednika kritični. Francoska skrajna desničarka Marine Le Pen je njegovo odločitev označila za državni udar. Britanski evroskeptik Nigel Farage je ob tem sporočil, da bodo italijanski volivci ponoreli, ker esteblišment blokira nove ministre.

Cottarelli, ki se je rodil leta 1954 v mestu Cremona v italijanski deželi Lombardija, je diplomiral iz ekonomije na univerzi v Sieni in britanski London School of Economics. Najprej se je v osemdesetih  letih prejšnjega stoletja zaposlil na italijanski centralni banki, leta 1988 pa je dobil prvo zaposlitev na IMF.

Med letoma 2008 in 2013 je vodil oddelek IMF za davke, vodil pa je tudi delegacije denarnega sklada v več državah, med drugim v Italiji in Veliki Britaniji.

Leta 2013 je bil pod vlado Enrica Lette zadolžen za revizijo javnih izdatkov. Predlagal je številne reze v izdatke, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "Gospod škarje".

Že naslednje leto ga je premier Matteo Renzi (PD) znova imenoval v IMF, kjer je prevzel položaj izvršnega direktorja, pristojnega za Italijo, Malto in Grčijo. Položaj je zapustil oktobra 2017, od tedaj pa deluje na univerzi v Milanu.
Ne spreglejte