Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 7. 2008,
21.53

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 21.53

8 let, 3 mesece

Italijanska poslanska zbornica potrdila osnutek zakona o imuniteti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Italijanska poslanska zbornica je danes zvečer potrdila osnutek spornega zakona o imuniteti, ki ga mora sedaj potrditi še senat.

Zakon visokim državnim predstavnikom - premieru in predsedniku države, poslanske zbornice ter senata - daje imuniteto pred sodnim pregonom. Za osnutek zakona je glasovalo 308 poslancev, proti jih je bilo 236, 30 poslancev Krščanskih demokratov (UDC) se je glasovanja vzdržalo. Poslanci opozicijske levosredinske Demokratske stranke Walterja Veltronija so italijanskega premiera Silvia Berlusconija pred glasovanjem zaman pozivali, naj se odpove spornemu zakonu, ki je zaostril italijansko politično ozračje. "Politična napaka je na tako sramoten način braniti interese premiera, ki se je zaradi korupcije znašel pred sodiščem," je dejal nekdanji zunanji minister Massimo D'Alema. Visoki predstavniki morajo delo opravljati v miru "Menimo, da je ta zakon pomemben za dobro delovanje institucij. Visoki predstavniki države morajo v miru opravljati svoje delo. Premier v primeru obsodbe ni zakonsko obvezan odstopiti s položaja," pa je povedal minister za pravosodje Angelino Alfano, ki je oblikoval sporni zakon o imuniteti.

Proti Berlusconiju trenutno poteka sojenje zaradi korupcije. Obtožbe ga bremenijo, da je britanskemu odvetniku Davidu Millsu plačal 380.000 evrov v zameno za lažno pričanje v dveh procesih v 90. letih prejšnjega stoletja.

Berlusconiju se je po mnenju kritikov mnogih obtožb v sojenjih od srede 90. letih uspelo rešiti prav s pomočjo zakonov, sprejetih v času njegove vlade med letoma 2001 in 2006, tako da še nikoli ni bil pravnomočno obsojen. Po drugi strani Berlusconi, ki je bil v aprilu ponovno izvoljen za premiera, obtožuje "skrajno levičarske" tožilce, da proti njemu vodijo lov na čarovnice.

Ne spreglejte