SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijanska opozicija ostro proti zakonu o imuniteti

2

termometer

Italijanska opozicija se je ostro odzvala na četrtkovo potrditev osnutka zakona o imuniteti v poslanski zbornici.

Vodja opozicije Walter Veltroni je napovedal ostro nasprotovanje zakonu v senatu, ki ga mora še potrditi. Novi zakon premieru, predsednikom države, poslanske zbornice ter senata daje imuniteto pred sodnim pregonom. Veltroni napovedal zbiranje podpisov proti Berlusconijevi vladi Poleg tega je Veltroni napovedal zbiranje podpisov proti vladi premiera Silvia Berlusconija. "Želimo zbrati pet milijonov podpisov v znak protesta proti vladi, ki ignorira demokratična pravila," je poudaril Veltroni.

Protest podprli tudi strokovnjaki za ustavno pravo Njegovemu protestu se je pridružilo sto priznanih strokovnjakov za ustavno pravo, ki so podpisali listino, v kateri pozivajo parlament k bojkotu zakona o imuniteti. 'Za zaščito ustave' se imenuje listina, ki sta jo med drugim podpisala nekdanja predsednika ustavnega sodišča Gustavo Zagrebelsky in Leopoldo Elia.

"Velika politična napaka je na tak škodljiv način ščititi interese nekega premiera, ki je zaradi korupcije postavljen pred sodišče," je povedal nekdanji zunanji minister Massimo D'Alema.

Proti Berlusconiju trenutno v Milanu poteka sojenje zaradi korupcije. Obtožbe ga bremenijo, da je britanskemu odvetniku Davidu Millsu plačal 380.000 evrov v zameno za lažno pričanje v dveh procesih v 90. letih prejšnjega stoletja. V primeru, da bo spoznan za krivega, Berlusconiju grozi šest let zaporne kazni, medtem ko bi se s sprejetjem zakona o imuniteti sodni postopek, ki je že vstopil v zadnjo fazo, ustavil.

"Visoki predstavniki države morajo v miru opravljati svoje delo" "Menimo, da je ta zakon pomemben za dobro delovanje institucij. Visoki predstavniki države morajo v miru opravljati svoje delo. Premier v primeru obsodbe ni zakonsko obvezan odstopiti s položaja," pa je povedal minister za pravosodje Angelino Alfano, ki je oblikoval sporni zakon o imuniteti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin