Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recesija gospodarstvo Italija

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 14.04

8 let

Italijani nad krizo z brezplačnim javnim dostopom do brezžičnega interneta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naša zahodna soseda, ki se bojuje z visokim javnim dolgom, se bo s krizo spopadla tudi s pomočjo tehnike. V treh letih naj bi na več tisoč lokacijah ponudili brezplačen javni internetni dostop.

Pričakovani učinki Kot poroča tehnološki blog Engadget – prek 100 italijanskih zakonodajalcev je namreč predlagalo tovrsten protirecesijski ukrep –, naj bi bil pozitiven učinek dvojni. Po eni strani upajo na spodbuditev uporabe širokopasovnega interneta na splošno, saj ima le manj kot en odstotek italijanskega prebivalstva internetni dostop hitrosti 30 megabitov na sekundo ali več. Po drugi strani pa naj bi tovrstna širokopasovna vseprisotnost spodbudila tudi večjo informacijsko aktivnost turistov – ti bi sicer v teh dneh ostali nepovezani.

Država naj bi krila le vzpostavitev. Kaj pa potem? Predlog bo parlamentarno razpravo ugledal prihodnje leto, a še pred tem bodo morali Italijani rešiti več podrobnosti. Trenutni predlog namreč zagotavlja pet milijonov evrov državnega denarja za investicijski oz. vzpostavitveni del, medtem ko stroški upravljanja in vzdrževanja ostajajo v zraku.

Teorija in praksa Medtem ko se ideja vsekakor v teoriji sliši privlačna, morda celo logična, bo težko dosegla želene ekonomske učinke. Tudi turisti v Ljubljani imajo namreč podobno možnost že nekaj časa, a kako izračunati, ali več posodobitev statusa na Facebooku in več poslanih fotografij lokalnih znamenitosti prinesejo kaj v državno blagajno. Drži, lažje iskanje in navigacija po turističnih znamenitostih, rezervacije restavracij in drugih dogodkov izboljšajo turistično izkušnjo, a to samo po sebi še ne pomeni dodatnega zaslužka.

Ne spreglejte