SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijani nad krizo z brezplačnim javnim dostopom do brezžičnega interneta

1

termometer

 | Foto:
Naša zahodna soseda, ki se bojuje z visokim javnim dolgom, se bo s krizo spopadla tudi s pomočjo tehnike. V treh letih naj bi na več tisoč lokacijah ponudili brezplačen javni internetni dostop.

Pričakovani učinki Kot poroča tehnološki blog Engadget – prek 100 italijanskih zakonodajalcev je namreč predlagalo tovrsten protirecesijski ukrep –, naj bi bil pozitiven učinek dvojni. Po eni strani upajo na spodbuditev uporabe širokopasovnega interneta na splošno, saj ima le manj kot en odstotek italijanskega prebivalstva internetni dostop hitrosti 30 megabitov na sekundo ali več. Po drugi strani pa naj bi tovrstna širokopasovna vseprisotnost spodbudila tudi večjo informacijsko aktivnost turistov – ti bi sicer v teh dneh ostali nepovezani.

Država naj bi krila le vzpostavitev. Kaj pa potem? Predlog bo parlamentarno razpravo ugledal prihodnje leto, a še pred tem bodo morali Italijani rešiti več podrobnosti. Trenutni predlog namreč zagotavlja pet milijonov evrov državnega denarja za investicijski oz. vzpostavitveni del, medtem ko stroški upravljanja in vzdrževanja ostajajo v zraku.

Teorija in praksa Medtem ko se ideja vsekakor v teoriji sliši privlačna, morda celo logična, bo težko dosegla želene ekonomske učinke. Tudi turisti v Ljubljani imajo namreč podobno možnost že nekaj časa, a kako izračunati, ali več posodobitev statusa na Facebooku in več poslanih fotografij lokalnih znamenitosti prinesejo kaj v državno blagajno. Drži, lažje iskanje in navigacija po turističnih znamenitostih, rezervacije restavracij in drugih dogodkov izboljšajo turistično izkušnjo, a to samo po sebi še ne pomeni dodatnega zaslužka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin