Branka Grbin

Sobota,
11. 1. 2020,
13.27

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

23

Natisni članek

Iran letalo Ukrajina

Sobota, 11. 1. 2020, 13.27

4 leta, 3 mesece

Iranski general prevzel odgovornost za sestrelitev letala: Raje bi umrl #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

23

Iran, letalo | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Poveljnik letalstva Iranske revolucionarne garde je danes prevzel odgovornost za sredino sestrelitev ukrajinskega potniškega letala s 176 ljudmi na krovu. General Amirali Hadžizadeh je ponovil, da je šlo za človeško napako, saj da je častnik mislil, da je letalo manevrirna raketa, in je imel za odločitev deset sekund časa.

Iran, letalo
Novice Iran priznal: ukrajinsko letalo smo sestrelili "nenamerno" #video

General Amirali Hadžizadeh je v izjavi, ki jo je prenašala iranska televizija, dejal, da prevzema popolno odgovornost za tragedijo in da bi "raje umrl, kot da bi sodeloval pri takšni nesreči", poroča STA.

Dejal je, da se je tragedija zgodila zaradi komunikacijskih težav, a dodal, da "to ni opravičilo in da tega ni mogoče oprostiti". Kot je pojasnil, je častnik, ko je opazil letalo, to je letelo blizu baze Iranske revolucionarne garde blizu Teherana, poskušal stopiti v stik z nadrejenim za nasvet, a mu ga ni uspelo vzpostaviti. Nato je imel le nekaj sekund časa, da se odloči o tem, ali gre za nevarnost.

"Sprejel je slabo odločitev"

Hadžizadeh je na tiskovni konferenci pred novinarji in svetom priznal svojo napako in dejal, da si je, ko je slišal novico, zaželel, da bi umrl tudi sam. "Že dolgo časa smo pripravljeni, da umremo za ljudi. Danes predajamo svoj ugled in tukaj sem pred vami, da vam povem, kaj se je zgodilo." 

Nato je razložil, da se je za sestrelitev odločil eden od častnikov pod njegovim poveljstvom in da je on odgovoren zanj. "Mi smo krivi," je dejal.  "Lahko bi se odločil, da ne bi streljal, a je sprejel slabo odločitev," je dodal. Pojasnil je, da je izstrelil raketo kratkega dometa, ki je eksplodirala blizu letala, in da to pojasnjuje dejstvo, da je letalo potem še lahko letelo.

V trenutku sestrelitve letala so bile oborožene sile v najvišji stopnji pripravljenosti v primeru povračilnih napadov ZDA, potem ko je Iran raketiral dve bazi v Iraku, kjer je bila nameščena ameriška vojska. Še posebej so nadzirali zračni prostor nad svojimi oporišči, je dodal.

Povedal je še, da vzroka strmoglavljenja niso takoj sporočili, ker je poveljstvo moralo izvesti preiskavo, ne zato, ker bi želeli kaj prikrivati.

Mednarodna skupnost za popolno razjasnitev iranske sestrelitve

Mednarodna skupnost pozdravlja odkritost Irana, hkrati pa poziva Teheran k popolni razjasnitvi okoliščin dogodka. Iransko priznanje je po ocenah britanskega premierja Borisa Johnsona "pomemben prvi korak", ki ga je treba izkoristiti tudi za zmanjšanje napetosti v regiji, poroča STA.

Letalo ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines je strmoglavilo v sredo, samo tri minute po vzletu. Na letalu so bili večinoma Iranci. Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev. Iran je sprva sporočil, da je vzrok nesreče tehnična napaka, nato pa so se začele krepiti domneve, da so Iranci letalo nenamerno sestrelili.

Preberite še:

Novice Ukrajinci dobili dostop do črnih skrinjic strmoglavljenega letala #video