Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 1. 2015,
16.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Francois Hollande

Sobota, 17. 1. 2015, 16.11

7 let, 12 mesecev

Hollande po nasilnih protestih zaradi karikatur brani svobodo govora (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francois Hollande je zatrdil, da je Francija zavezana svobodi izražanja, potem ko so v nekaterih muslimanskih državah izbruhnili nasilni protesti proti karikaturam preroka Mohameda.

V odzivu na proteste je francoski predsednik Francois Hollande poudaril, da bo Francija še naprej branila svobodo izražanja. Glede držav, v katerih so potekali protesti, je dejal, da prebivalci nekaterih od njih ne razumejo svobode govora, ker je nimajo. Obenem je Hollande pripomnil, da je Francija mnoge od teh držav podpirala v boju proti terorizmu.

Veleposlaništvo v Nigru francoske državljane pozvalo, naj ne hodijo na prosto Protesti so potekali tudi danes in so se ponekod sprevrgli v nasilje. V Nigru so v prestolnici Niamey danes zažgali dve cerkvi. Okrog 100 policistov je pred muslimansko mladino, ki je metala kamenje, ščitilo glavno katedralo v prestolnici. Poleg tega je pred glavno mošejo mesta policija uporabila solzivec, da je pregnala množico okrog 1000 protestnikov. Francosko veleposlaništvo v Nigru je francoske državljane pozvalo, naj ne hodijo na prosto.

Kakih 100 policistov je pred mladimi, ki so metali kamenje, ščitilo glavno katedralo v prestolnici. Poleg tega je pred glavno mošejo mesta policija uporabila solzivec, da je pregnala množico okrog 1000 protestnikov. Francosko veleposlaništvo v Nigru je francoske državljane pozvalo, naj ne hodijo na prosto.

Protestniki uničili tri cerkve in požgali francoski kulturni center Že v petek so v Nigru potekali nasilni protesti. V Zindru, drugem največjem mestu države, so bili ubiti policist in trije civilisti, ranjenih pa je bilo najmanj 45 ljudi. Protestniki so uničili tri cerkve in požgali francoski kulturni center.

Tudi v pretežno muslimanski ruski republiki Ingušetija so danes potekali protesti proti karikaturam Mohameda. Približno 15.000 ljudi se je zbralo na shodu, ki so ga lokalne oblasti dovolile in označile za protest proti karikaturam preroka, islamofobiji in žaljenju islama.

Proteste so sprožile karikature preroka Mohameda na naslovnici najnovejše številke francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo, prve po terorističnih napadih na uredništvo prejšnji teden. Številni opozarjajo, da gre za žalitev muslimanov ter podžiganje sovraštva in jeze.

Najnovejšo številko prodali v 1,9 milijona izvodih Doslej so najnovejšo številko prodali v 1,9 milijona izvodih. Skupno sicer nameravajo natisniti pet milijonov izvodov.

Enega od napadalcev na uredništvo časnika, Saida Kouachija, so že na skrivaj pokopali. Njegov pogreb so pod strogim policijskim nadzorom opravili v petek v mestu Reims, kjer je živel približno dve leti.

Župan ni želel, da napadalca pokopljejo v njegovem mestu Pri pokopu v neoznačen grob so bili prisotni nekateri od njegovih svojcev. Župan Reimsa Arnaud Robinet sicer ni želel, da napadalca pokopljejo v njegovem mestu, a je zaradi zakonodaje to moral sprejeti. Bal se je namreč, da bi njegov grob postal svetišče, kjer bi se zbirali skrajneži.

Drugega napadalca, Cherifa Kouachija, naj bi pokopali kmalu v pariškem predmestju Gennevilliers.

Ne spreglejte