Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
10. 6. 2014,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hillary Clinton spomini

Torek, 10. 6. 2014, 11.28

8 let

Hillary Clinton: Z Billom sva bila brez prebite pare

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanja prva dama ZDA Hillary Clinton je ob izdaji svoje avtobiografije spregovorila tako o dolgovih, ki so pestili njeno družino, kot tudi o razvpiti pripravnici v Beli hiši Monici Lewinsky.

V intervjuju za televizijsko hišo ABC je Clintonova razkrila, da je njena družina po koncu drugega mandata njenega moža Billa Clintona, 42. predsednika ZDA, leta 2001 Belo hišo zapustila brez prebite pare. "Ne samo, da nismo imeli denarja, bilo smo v dolgovih. Ko smo prišli v Belo hišo, nismo imeli denarja, borili smo se, da smo odplačevali hipoteke, šolanje za Chelsea (hčerka, op. a.) … Veste, ni bilo lahko," je potožila Clintonova.

Nekdanja prva dama je tako zagovarjala milijonske zaslužke Billa Clintona, ki jih je po koncu mandata dobil za potovanja po svetu, na katerih je predaval in imel govore. Veliko je zaslužil tudi s pisanjem svojih spominov. Clinton je po višini honorarja za govore presegel vse dozdajšnje predsednike. Njegovi honorarji se gibljejo med sto in 150 tisoč dolarji (med 74 in 111 tisoč evri), za samo eno predavanje na judovski univerzi v Los Angelesu pa je prejel kar 200 tisoč dolarjev (148 tisoč evrov), kar je štirikrat več od letnega dohodka povprečnega ameriškega gospodinjstva.

Z govori do 106 milijonov dolarjev Clintonovi so si v nekaj letih po odhodu iz Bele hiše močno opomogli, saj tudi Hillary Clinton za svoje govore prejema zavidljive honorarje. Leta 2009 je bilo njihovo premoženje ocenjeno na od 10 do 50 milijonov dolarjev (7,4 in 37 milijoni evrov), CNN pa je lani izračunal, da naj bi nekdanji predsednik po letu 2001 z govori zaslužil bajnih 106 milijonov dolarjev (78 milijonov evrov). Par ima v lasti najmanj dva domova; tisti v Washingtonu naj bi bil vreden 5,4 milijona dolarjev (štiri milijone verov), tisti v Chappaqu pa skoraj sedem milijonov dolarjev (pet milijonov evrov).

Clintonova, ki že kot prva dama ni skrivala političnih ambicij in je postala senatorka, nato pa še zunanja ministrica, naj bi se do konca letošnjega leta izjasnila, ali bo leta 2016 kandidirala za predsednico.

Republikanci so se na besede Clintonove odzvali z ogorčenjem. "Hillary nima nobenega stika z realnostjo, ko enači biti brez prebite pare z razkošnimi hišami in ogromnimi honorarji za predavanja," je na svojem profilu na Twitterju zapisal Reinace Priebus, prvi mož Nacionalnega odbora republikancev.

Izjava Clintonove je opomnila na to, da sta si po odhodu iz Bele hiše z možem nabrala precejšnje bogastvo, kar je nekoliko v nasprotju z izražanjem zaskrbljenosti levega krila njene stranke o naraščajoči neenakosti.

Monici želi vse dobro Predsednikovanje Billa Clintona je zaznamovala tudi spolna afera s pripravnico v Beli hiši Monico Lewinsky, ki je Clintona skoraj stala ne le zakona, temveč tudi mesta v Ovalni pisarni. Predsednika so zaradi laganja namreč skoraj odpoklicali, zaradi odvetniških stroškov pa se je dolg družine le povečal. O razvpiti pripravnici, ki naj bi jo v času afere označila za narcistično norico, je v intervjujih ob izdaji spominov dejala le, da ji želi vse dobro v življenju.

Ne spreglejte