Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2008,
10.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 12. 2008, 10.32

8 let, 5 mesecev

Hamas ne bo obnovil prekinitve ognja z Izraelom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vodja palestinskega gibanja Hamas v izgnanstvu Haled Mašal je v nedeljo ob 12. obletnici gibanja dejal, da z Izraelom ne bodo obnovili prekinitve ognja.

Prekinitev ognja se namreč po šestih mesecih izteče v petek. Na njegovo napoved so se danes že odzvali na izraelskem obrambnem ministrstvu. V petek konec prekinitve ognja? "Glede na to, da sovražnik ne spoštuje svojih obveznosti in blokada našega naroda še velja, se za Hamas prekinitev ognja konča 19. decembra in je ne bomo obnovili," je iz Damaska zatrdil Mašal v pogovoru za televizijo Al Kuds.

Izrael bo v primeru napada skrajnežev odgovoril s silo Na Mašalovo izjavo so se danes že odzvali na izraelskem obrambnem ministrstvu in izrazili naklonjenost za nadaljevanje prekinitve ognja, ki so jo dosegli ob posredovanju Egipta, a opozorili, da ne bodo oklevali pri uporabi sile v primeru napada skrajnežev.

Kot je za izraelski radio zatrdil Amos Gilad, svetovalec izraelskega obrambnega ministra Ehuda Baraka, pri junija sklenjenemu premirju ne obstaja končni datum, zaradi česar 19. december za Izrael ne igra nobene vloge.

Iz zapora izpustili 224 palestinskih zapornikov

Iz Izraela pa poročajo, da so izpustili 224 palestinskih zapornikov. Več avtobusov je nekdanje zapornike, izmed katerih jih večina pripada gibanju Fatah, ki ga vodi palestinski predsednik Mahmud Abas, pripeljalo iz izraelskega zapora na Zahodnem bregu do vojaške nadzorne točke v bližini mesta Ramala, kjer jih je pričakalo več sto sorodnikov.

V izraelskih zaporih je trenutno več kot 8000 Palestincev.

Brown: Izraelska gradnja naselbin glavna ovira miru

Britanski premier Gordon Brown pa je medtem po današnjem srečanju s palestinskim premierom Salamom Fajadom v Londonu dejal, da sporne izraelske naselbine predstavljajo največjo oviro za dosego bližnjevzhodnega mirovnega dogovora.

Brown je Izrael pozval, naj ustavi gradnjo spornih naselbin in izrazil upanje, da bodo v okviru pogovorov v prihodnosti vse strani spoznale, da je na poti do rešitve izraelsko-palestinskega konflikta to ovira, ki jo je treba premagati.

Ne spreglejte