Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
22. 8. 2013,
18.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2013, 18.32

8 let

Goli in pivski začetek predvolilne kampanje

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zajeti talci, goli mladenič pod vplivom drog na vladnem letalu in kritike zaradi obiska Dachaua ter kozarca piva. Angela Merkel si gotovo ni predstavljala takšnega začetka predvolilne kampanje.

Kampanja pred splošnimi volitvami 22. septembra v Nemčiji je že v polnem razmahu. Prednost koalicije krščanskih demokratov (CDU) nemške kanclerke in liberalcev (FDP) pred koalicijo treh strank leve sredine se je povečala, kampanja pa apatičnih nemških volivcev ne zanima preveč.

Iz koncentracijskega taborišča na pivo Bolj kot programi strank nemške medije te dni zaposlujejo druge teme. Na veliko so se razpisali o tem, ko je Merklova med kampanjo kot prva nemška kanclerka obiskala nekdanje nacistično koncentracijsko taborišče Dachau, v katerem je po nekaterih ocenah umrlo okoli 190 tisoč ljudi. Številni, predvsem politični tekmeci so ji očitali, da je priložnost izrabila v predvolilne namene. "Vsak, ki misli resno s počastitvijo spomina na žrtve takšnih grozot, tega ne bi storil med predvolilno kampanjo," je prepričana vodja stranke Zelenih Renate Künast, ki je obisk označila kot neokusen.

Še več kritik je na kanclerko deževalo zaradi tega, kar si je privoščila po obisku koncentracijskega taborišča blizu bavarske prestolnice München. Obiskala je bližnje predvolilno zborovanje, to je bilo v pivskem šotoru, in se tam odžejala s pivom.

Zalezovalec preprečil zborovanje Nekaj dni prej je morala v Ingolstadtu odpovedati predvolilni nastop. V mestni hiši je nekaj ur pred načrtovanim govorom Merklove zalezovalec uslužbenke mestne hiše s pištolo vstopil v stavbo ter ugrabil omenjeno žensko in dva moška. Na prizorišču je bilo več kot 200 policistov, ugrabitelj, 24-letnik, ki je imel že dlje časa duševne težave, pa ni postavil nobenih konkretnih zahtev. Drama s talci se je s posredovanjem specialnih enot policije končala po skoraj devetih urah.

Modna kritika Lagerfelda Da bo mera polna, se je ob kanclerko obregnil še Karl Lagrfeld. Sloviti nemški modni oblikovalec, ki je s svojim strupenim jezikom v slabo voljo spravil že marsikatero zvezdnico, je Merklovo pozval, naj se obleče svoji postavi primerno. "Gospa Merkel bi se morala oblačiti primerno svojemu posebnemu telesnemu sorazmerju. Ko se je fotografirala z ameriškim predsednikom, so bile njene hlače predolge in tudi neprimerno krojene," je dejal oblikovalec modne hiše Chanel.

Divja zabava v vladnem letalu Mediji in volivci so se najbolj zabavali ob novici, da je nekemu 24-letniku, bil je pod vplivom drog, na vojaškem delu letališča v Kölnu uspelo priti na vladno letalo, tega uporablja tudi Merklova. Manj do smeha je bilo gotovo varnostnim službam, mimo katerih naj bi prišel tako, da jim je zatrjeval, da je povabljen na sprejem ob poroki, ki je bil ravno takrat v bližini letala. Po opravljenem varnostnem pregledu je preskočil ograjo in stekel do letala.

Varnostniki so ga omamljenega – s sabo je imel vrečko marihuane in več tablet ekstazija – našli v letalu, na sebi pa je imel le spodnje perilo. Po letalu je škropil peno iz gasilnega aparata in aktiviral napihljiv tobogan, ki ga uporabijo v nujnih primerih. Potrebovali so kar štiri ure, da so ga spravili iz letala. Škodo, ki jo je s svojo zabavo povzročil (napol) goli mladenič, so ocenili na okoli 100 tisoč evrov.

Ne spreglejte