Sobota,
20. 7. 2024,
21.30

Osveženo pred

3 ure, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
sodelovanje Evropska komisija Ursula von der Leyen predsednica vlade Italija Giorgia Meloni

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2024, 21.30

3 ure, 49 minut

Giorgia Meloni namerava sodelovati z Ursulo von der Leyen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Giorgia Meloni in Ursula von der Leyen | "Doslej smo dobro sodelovali in tako bo tudi v prihodnje," je italijanska premierka dejala v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Serra. | Foto Reuters

"Doslej smo dobro sodelovali in tako bo tudi v prihodnje," je italijanska premierka dejala v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Serra.

Foto: Reuters

Italijanska premierka Giorgia Meloni je danes v intervjuju za italijanski časnik Corriere della Sera znova potrdila, da kljub glasovanju poslancev iz njene stranke proti imenovanju Ursule von der Leyen namerava sodelovati s predsednico Evropske komisije, ki je v četrtek prejela nov petletni mandat.

"Doslej smo dobro sodelovali in tako bo tudi v prihodnje," je italijanska premierka dejala v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Serra, ki ga povzema medij Politico. Priznala je, da se v njeni stranki Bratje Italije strinjajo z več stališči predsednice Evropske komisije, zlasti glede priseljevanja, vendar je to po njenih besedah premalo.

"Govorila je tudi stvari, ki tako po načinu kot po vsebini niso omogočile, da bi naša stranka glasovala zanjo," je dodala Melonijeva.

Poslanci njene stranke von der Leynove niso podprli

Evropski poslanci njene skrajno desne stranke Bratje Italije (FdI) na četrtkovem glasovanju v Evropskem parlamentu namreč niso podprli Ursule von der Leyen za nov mandat na čelu Evropske komisije. Kljub temu ga je sicer prejela, potem ko je zanjo glasoval 401 poslanec.

Melonijeva je v intervjuju – enako kot takoj po glasovanju – izrazila prepričanje, da nasprotovanje imenovanju von der Leyen ne bo vplivalo na vlogo Italije v prihodnji komisarski ekipi. Po poročanju medijev naj bi si Rim prizadeval za pomemben položaj.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova z udobno večino izvoljena za drugi mandat na čelu Evropske komisije
Kaja Kallas
Novice Odstopila bodoča šefica diplomacije EU
Giorgia Meloni
Novice Melonijeva obsodila antisemitske izjave članic podmladka Bratov Italije