Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 11. 2018,
7.16

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

Pariz Borut Pahor Angela Merkel Emmanuel Macron prva svetovna vojna

Sobota, 10. 11. 2018, 7.16

5 let, 5 mesecev

Francosko-nemška slovesnost ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Emmanuel Macron | V gozdu blizu francoskega kraja Compiegne bo danes potekala francosko-nemška slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Udeležila se je bosta francoski predsednik Emmanuel Macron (na fotografiji) in nemška kanclerka Angela Merkel. | Foto Reuters

V gozdu blizu francoskega kraja Compiegne bo danes potekala francosko-nemška slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Udeležila se je bosta francoski predsednik Emmanuel Macron (na fotografiji) in nemška kanclerka Angela Merkel.

Foto: Reuters

V gozdu blizu francoskega kraja Compiegne bo danes potekala francosko-nemška slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Udeležila se je bosta francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel.

Macron bo poleg tega gostil večerjo za voditelje, ki bodo na nedeljski osrednji slovesnosti v Parizu.

Konec vojne, ki je zahtevala več kot 17 milijonov žrtev

Pred sto leti so predstavniki zmagovite sile antante in poražene Nemčije v vagonu v gozdu blizu Compiegna podpisali premirje, ki je začelo veljati 11. novembra 1918 ob 11. uri. S tem se je končala prva svetovna vojna, ki je zahtevala več kot 17 milijonov smrtnih žrtev.

"To je zelo simbolno in prvič, da bosta predstavnika Francije in Nemčije skupaj obiskala kraj podpisa premirja," je pred današnjim dogodkom dejal neimenovani Macronov svetovalec. Ob tem so v uradu francoskega predsednika potegnili vzporednice z zgodovinskim rokovanjem nekdanjega francoskega predsednika Francoisa Mitteranda in nemškega kanclerja Helmuta Kohla ob grobovih v Verdunu leta 1984.

Jutri osrednja slovesnost v Parizu, navzoč bo tudi Borut Pahor

Srečanju Macrona in Merklove, ki bosta na kraju podpisa premirja tudi odkrila novo spominsko tablo, bo v nedeljo v Parizu sledila osrednja svetovna slovesnost ob stoti obletnici konca vojne. Udeležili se je bodo številni predsedniki držav in vlad, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor, predsednik ZDA Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin. Macron je na slovesnost v Pariz sicer povabil voditelje držav in vlad 84 držav ter vodilne predstavnike osrednjih mednarodnih organizacij.

Poleg več milijonov mrtvih in ranjenih vojakov ter civilistov je konec velike vojne prinesel tudi novo podobo evropskega zemljevida. Po vojni so namreč razpadla kar štiri cesarstva, med njimi Avstro-Ogrsko. Na njegovem ozemlju so nastale številne nove evropske države.

Ne spreglejte