Torek,
16. 7. 2024,
7.28

Osveženo pred

4 ure, 5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Evropska unija roberta metsola Evropski parlament

Torek, 16. 7. 2024, 7.28

4 ure, 5 minut

Evropski parlament bo na ustanovni seji volil novo predsednico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66
Evropski parlament Strasbourg | Foto K. M.

Foto: K. M.

Evropski parlament se bo danes v Strasbourgu sešel na ustanovnem zasedanju. Evropski poslanci bodo najprej med dvema kandidatkama izvolili novo predsednico, položaj pa se v prvi polovici petletnega mandata znova obeta dosedanji predsednici, malteški političarki iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) Roberti Metsola.

Metsola med političnimi skupinami uživa visoko podporo. Sprva se je sicer nakazovalo, da bo danes edina kandidatka za položaj, vendar pa so v ponedeljek tik pred iztekom roka v Levici vložili kandidaturo španske evropske poslanke Irene Montero.

Volitve bodo potekale s tajnim glasovanjem, za izvolitev pa je potrebna absolutna večina veljavnih oddanih glasov.

Kaja Kallas
Novice Odstopila bodoča šefica diplomacije EU

Poleg predsednika oziroma predsednice bo danes Evropski parlament volili tudi 14 podpredsednikov.

V četrtek bo Evropski parlament glasoval o imenovanju Ursule von der Leyen za nov mandat na čelu Evropske komisije, vendar pa njena izvolitev še ni gotova. Nemška političarka iz vrst EPP, ki so jo za nov petletni mandat na čelu Komisije na junijskem vrhu predlagali voditelji držav članic EU, za imenovanje v 720-članskem Evropskem parlamentu potrebuje 361 glasov.

Osem političnih skupin

V 720-članskem Evropskem parlamentu bo v novem mandatu osem političnih skupin. Tri doslej največje evropske politične skupine – EPP, socialisti (S&D) in liberalci (Renew) – so sicer ohranile večino, okrepila pa se je desnica. Za EPP in S&D bodo tako tretja največja politična skupina novoustanovljeni Domoljubi za Evropo, sledijo Evropski konservativci in reformisti (ECR), liberalci, Zeleni, Levica ter Evropa suverenih narodov (ESN).

Slovenija bo imela v novem sklicu devet evropskih poslancev. Na junijskih evropskih volitvah so bili z liste SDS izvoljeni Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič, z liste Gibanja Svoboda Irena Joveva in Marjan Šarec, z liste Vesne Vladimir Prebilič, z liste SD Matjaž Nemec in z liste NSi Matej Tonin. Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi.

Ursula von der Leyen
Novice Usoda Ursule von der Leyen znana v tednu dni
Ursula von der Leyen in Andrej Plenković
Novice Se Ursuli izmika magičnih 361?