Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
14.54

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Evropska komisija Jean-Claude Juncker Donald Trump carina

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 14.54

5 let, 10 mesecev

EU opozarja ZDA na veliko škodo v primeru carin na avtomobile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Jean-Claude Juncker | Foto Reuters

Foto: Reuters

Uvedba posebnih carin na uvoz evropskih avtomobilov v ZDA bi negativno vplivala predvsem na ameriško gospodarstvo, je v pismu Washingtonu opozorila Evropska komisija. Podjetja iz EU so v ZDA pomembni zaposlovalci in tudi veliki izvozniki iz ZDA, je med drugim navedla in opozorila tudi na verjetne protiukrepe drugih držav.

Evropska komisija je v pismu iz preteklega petka navedla izsledke svoje raziskave, da bi dodatna 25-odstotna carina na avtomobile in avtomobilske dele v prvi fazi povzročila za od 13 do 14 milijard dolarjev negativnega učinka na ameriški BDP, pri tem pa ne bi bilo pozitivnega učinka na tekoči del plačilne bilance ZDA.

Trump zagrozil z 20-odstotno carino

Ameriški predsednik Donald Trump je 22. junija zagrozil, da bo uvedel 20-odstotne carine na avtomobile, ki bi jih ZDA uvozile iz EU. To je napovedal na dan, ko so začele veljati višje carine EU na ameriško blago v vrednosti 2,8 milijarde evrov letno, ki so bile odziv EU na carine, ki jih je Trump uvedel na evropski izvoz jekla in aluminija.

Iran promet in avtomobili | Foto: Reuters Foto: Reuters

Evropski proizvajalci so lani v ZDA proizvedli 2,9 milijona vozil, kar je 26 odstotkov celotne avtomobilske proizvodnje ZDA. Tudi ob neupoštevanju Chryslerja, ki je zdaj v "evropski lasti", bi delež podjetij iz EU znašal 16 odstotkov celotne proizvodnje v ZDA, navaja komisija.

Washington je spomnila, da evropska podjetja, ki proizvajajo v ZDA, pogosto uvažajo potrebne dele ter tudi izvažajo velik del svojih končnih proizvodov in tako znatno prispevajo k izboljšanju ameriške zunanjetrgovinske bilance.

Carine bi ogrozile več kot štiri milijone delovnih mest

"Okoli 60 odstotkov avtomobilov, ki jih podjetja iz EU izdelajo v ZDA, je izvoženih v tretje države, vključno z EU. Ukrepi, ki bi prizadeli ta podjetja, ne bi dosegli učinka in bi prizadeli ameriško gospodarstvo," je zapisala ter dodala, da avtomobili postali dražji in bi jih tako težje prodali.

Evropska komisija je opozorila, da bi lahko bilo ogroženih milijon delovnih mest neposredno v industriji in dodatnih 3,3 milijona v trgovini.

Donald Trump
Novice Trump bi rad umaknil ZDA iz Svetovne trgovinske organizacije

Poleg tega bi lahko uvedba carin na uvoz avtomobilov iz EU spodbudila protiukrepe drugih trgovinskih partneric ZDA, meni komisija. Glede na študijo, ki so jo pripravili ob zvišanju carin na jeklo in aluminij, bi lahko ti protiukrepi v različnih panogah prizadeli do 294 milijard dolarjev ameriškega izvoza, kar bi bilo enako 19 odstotkom vsega ameriškega izvoza v letu 2017.

Juncker: EU je glede trgovine ''morda tako slaba kot Kitajska''

Predsednik Evropske komsije Jean-Claude Juncker naj bi konec julija obiskal Washington. Kot je dejal v petek na novinarski konferenci po koncu vrha EU, bi morali zmanjšati dramatiziranje v odnosih.

Vsebina pisma je bila objavljena po tem, ko je Trump v soboto za ameriško televizijo Fox News dejal, da je EU, kar zadeva trgovino, "morda tako slaba kot Kitajska, le manjša". Med drugim je poleg avtomobilov izpostavil, da Evropa ščiti svoje kmetijske pridelovalce, ZDA pa svojih ne.

Donald Trump
Novice Nafta po Trumpovem pozivu glede Irana dražja

V soboto so začeli veljati povračilni ukrepi Kanade na ameriško uvedbo carin na jeklo in aluminij, ki se med drugim nanašajo na pomarančni sok, kečap, viski bourbon ter drugo blago, vključno z jeklom in aluminijem.

avtomobili
Novice Ameriške carine na uvoz evropskih avtomobilov bi posredno prizadele tudi Slovenijo
Ne spreglejte