Torek,
28. 3. 2023,
6.34

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Natisni članek

energetika Bojan Kumer toplarna

Torek, 28. 3. 2023, 6.34

1 leto, 1 mesec

Minister Kumer: Ta izjema je za Slovenijo zelo pomembna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Bojan Kumer | Foto STA

Foto: STA

Ministri za energetiko so danes dosegli politični dogovor o podaljšanju uredbe o zmanjšanju porabe plina do konca marca 2024. Pri tem bo za Slovenijo, ki namerava pri oskrbi z elektriko in daljinskem ogrevanju v Ljubljani premog v večini zamenjati s plinom, veljala izjema. Podaljšanje bodo zdaj članice potrdile po pisnem postopku.

Ministri članic za energetiko, med njimi slovenski minister Bojan Kumer, so se dogovorili o podaljšanju uredbe o zmanjšanju porabe plina, ki ga je pretekli teden predlagala Evropska komisija. Prvotna uredba je bila sprejeta avgusta lani in predvideva prostovoljno 15-odstotno zmanjšanje porabe zemeljskega plina med 1. avgustom 2022 in 31. marcem 2023.

Pomembna izjema za Slovenijo

V skladu z današnjim dogovorom bodo poskušale članice med 1. aprilom letos in 31. marcem prihodnje leto porabo zmanjšati za 15 odstotkov glede na povprečno porabo plina v obdobju med 1. aprilom 2017 in 31. marcem 2022. Gre za prostovoljno zmanjšanje, uredba pa omogoča tudi uvedbo obveznega.

Dogovor ministrov Sloveniji omogoča izjemo, ker bo v skladu s podnebnimi cilji pri oskrbi z elektriko in daljinskem ogrevanju v Ljubljani premog v večini nadomestila s plinom. "Dosežena izjema je za nas izrednega pomena," je ob robu zasedanja dejal minister Kumer, ki je podprl podaljšanje uredbe.

Če ne bi bilo izjeme, bi to izničilo prihranek plina

Brez izjeme bi se namreč izničil ves prihranek plina med avgustom lani in marcem letos, ki je v Sloveniji znašal nekaj manj kot 14 odstotkov glede na petletno povprečje. Še več, poraba bi se glede na petletno povprečje povečala za približno 18 odstotkov, je pojasnil.

Zmanjšanje porabe plina je bil eden v vrsti lani sprejetih ukrepov na ravni EU, namenjenih spopadanju z visokimi cenami energentov. V EU se je poraba med avgustom lani in januarjem letos zmanjšala za 19,3 odstotka, so navedli na Svetu EU.

Zdaj se Unija loteva bolj strukturne reforme delovanja trga elektrike, o kateri so danes ministri opravili prvo razpravo. Po Kumrovih besedah gre predlog v pravo smer.

Andrej Plenković
Novice Po kaj prihaja Plenković?
Evropska unija
Novice Slovenci nadpovprečno zadovoljni s svojim življenjem
Bruselj
Novice Sloveniji iz Bruslja trije opomini, ker ne upošteva zakonodaje EU
izpuh dim dizel bencin
Novice Članice EU z dogovorom o prepovedi vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem