Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2014,
9.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2014, 9.50

7 let, 12 mesecev

Ebola kot biološko orožje islamistov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Kobane je v petek pozno zvečer iz Turčije prispel konvoj sil iraških Kurdov, ki so se prišli borit proti islamistom. Ti bi lahko, je opozorila španska vlada, proti Zahodu kot orožje uporabili ebolo.

Španski minister za varnost Francisco Martinez je v nagovoru španskega parlamenta povedal, da so zaskrbljeni, da bi Islamska država virus ebole, ki je v zadnjem izbruhu zahteval že pet tisoč žrtev, lahko uporabila kot biološko orožje proti Zahodu. Dejal je, da pozorno spremljajo pogovore islamistov na spletu, kjer se pogovarjajo o takšni možnosti napadov na zahodne cilje. Dodal je, da je to še en dokaz, da je internet podaljšanje bojišča za Islamsko državo, ki internet uporablja za "grožnje sovražnikom s propagando, pripravljanjem operacij, izmenjavo informacij, ideološkimi pripravami, rekrutiranjem novih članov in pridobivanjem finančnih sredstev".

ZDA ne skrbi Po poročanju španskih medijev naj bi obstajalo več primerov, ko so teroristi na spletu razpravljali o uporabi biološkega orožja proti Zahodu. Eden zadnjih takšnih pogovorov naj bi potekal sredi septembra v "džihadistični klepetalnici". Tema pogovora je bila po besedah ministra Martineza "uporaba ebole kot strupenega orožja proti ZDA". Strah pred ebolo v Španiji je velik, saj je španska zdravstvena sestra, ki je v madridski bolnišnici skrbela za žrtvijo ebole iz Liberije, postala prvi primer prenosa ebole v Evropi.

Ameriški sekretar za domovinsko varnost Jeh Johnson je zanikal, da namerava IS uporabiti biološko orožje: "Nobenih kredibilnih obveščevalnih podatkov nimamo, da namerava IS uporabiti kakršnokoli bolezen ali virus, da bi nas napadla."

Pešmerge vstopile v Kobane Medtem so v sirsko mesto Kobane že prispeli vsi pešmerge, iraški kurdski borci. Prihod okoli 150 pešmerg v pretežno kurdski Kobane na severu Sirije so med drugim omogočili petkovi ameriški napadi na položaje IS v okolici mesta. Iraške pešmerge so v Kobane z desetimi vozili dostavile težko pričakovano orožje in strelivo.

IS, ki si že nekaj tednov prizadeva zavzeti Kobane, mesto obkroža s treh strani, odprta je le še pot proti Turčiji na severu mesta. Po poročanju BBC Arabic se je skupina iraških pešmerg že napotila na frontno linijo okoli štiri kilometre zahodno od Kobaneja.

Turčija je pred časom dovolila, da iraški Kurdi prečkajo mejo v Kobane z njenega ozemlja, potem ko se je znašla pod pritiskom ZDA. Ankara močno okleva, da bi vojaško pomagala Kurdom, ki se borijo v Kobaneju, zaradi njihovih morebitnih povezav z v Turčiji prepovedano Kurdsko delavsko stranko, ki se že več kot tri desetletja bori za večjo avtonomijo Kurdov.

Ubitih 15 pešmerg Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v petkovih spopadih v mestu Kobane ubitih 15 pripadnikov iraških pešmerg, medtem ko je v zračnem napadu na Kobane in provinco Raka, ki so ga vodile ZDA, umrlo 11 džihadistov.

V zadnjih, tridnevnih spopadih za Kobane je bilo tako po podatkih observatorija ubitih najmanj 100 skrajnežev, skupno pa je v bojih, ki so se začeli 16. septembra, umrlo že 958 ljudi. Največ žrtev, 576, je bilo iz vrst džihadistov, 361 je bilo pripadnikov pešmerg in pridruženih sil ter 21 civilistov, še kažejo podatki observatorija.

Ne spreglejte