Aleš Žužek

Ponedeljek,
28. 10. 2024,
15.40

Osveženo pred

2 uri, 39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

Natisni članek

ameriške volitve ameriške volitve jezikoslovje Volodimir Zelenski Vladimir Putin Melania Trump Donald Trump

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 15.40

2 uri, 39 minut

Drzna Melania in Vladimirjev as iz rokava

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,70
Vladimir Putin in Melania Trump | Vladimir Putin in Melania Trump v Hamburgu julija 2017  | Foto Guliverimage

Vladimir Putin in Melania Trump v Hamburgu julija 2017

Foto: Guliverimage

Donald Trump je vsaj javno naklonjen ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in ga pogosto hvali. Pri tem je zanimivo naključje, da imeni Donald in Vladimir pomenita isto: vladar sveta. Zanimiv pomen imata tudi priimka Trump in Knavs.

Za ime ruskega predsednika Vladimirja Putina je precej znano, da pomeni vladar sveta oziroma vlada(j) svetu, ker je svet po rusko mir (мир). Pri tem je treba poudariti, da lahko v ruščini ime Vladimir pomeni tudi vlada(j) miru.

Sovjetski komunisti združijo mir in svet v eno besedo

Pred oktobrsko revolucijo se je ime Vladimir lahko v ruski cirilici zapisalo v dveh različicah: Владимиръ (vlada miru) ali Владиміръ (vlada svetu). Po oktobrski revoluciji so komunisti reformirali ruski cirilični črkopis, odpadla je črka ъ, svet in mir pa zaznamuje ista beseda: мир. Vladimir ima tako le eno različico: Владимир.

Hiša v Hallstattu
Novice Hiša, ki skriva veliko slovensko skrivnost

Izvirno ime Vladimir ni rusko, ampak so si ga Rusi sposodili od južnih Slovanov s prevzemom stare cerkvene slovanščine (prvi vladar z imenom Vladimir je bil bolgarski vladar iz devetega stoletja). Malce zmede je, ker obstaja tudi skandinavska različica imena – Waldemar –, kar po slovensko pomeni slavni vladar.

Ukrajinski Volodimir

V ukrajinščini, ki se ni razvila pod takšnim vplivom južnoslovanske stare cerkvene slovanščine kot ruščina, ima ime Vladimir vzhodnoslovansko obliko Volodimir (Володимир), pri čemer je treba omeniti, da za razliko od ruščine beseda mir (мир) v ukrajinščini pomeni samo mir, beseda za svet je v ukrajinščini svit (cвіт).

Donald Trump in Vladimir Putin sta soimenjaka. Oba nosita ime, ki pomeni vladar sveta. Ime Donald je poangležena različica imena, ki ima v škotski gelščini obliko Domhnall (izg. Dovnal). Ime Domhnall je nastalo iz imena, ki se je v prakeltščini glasilo Dumnoualos. Irska različica imena je Donal, valižanska pa Dyfnwal. Vladimir je ime, ki lahko v ruščini pomeni vlada miru ali vlada svetu. | Foto: Guliverimage Donald Trump in Vladimir Putin sta soimenjaka. Oba nosita ime, ki pomeni vladar sveta. Ime Donald je poangležena različica imena, ki ima v škotski gelščini obliko Domhnall (izg. Dovnal). Ime Domhnall je nastalo iz imena, ki se je v prakeltščini glasilo Dumnoualos. Irska različica imena je Donal, valižanska pa Dyfnwal. Vladimir je ime, ki lahko v ruščini pomeni vlada miru ali vlada svetu. Foto: Guliverimage

Putin in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imata tako po svoje enako ime, le da v ukrajinščini Volodimir ni vladar sveta. Ruski Vladimir bi vladal svetu, ukrajinski Volodimir bi vladal miru. Okrajšava imena Vladimir je v ruščini Volodja.

Keltski vladar sveta

Keltsko ime Donald, ki ga nosi nekdanji in morda tudi prihodnji ameriški predsednik Donald Trump, ima po ugotovitvah jezikoslovcev najverjetneje enak pomen kot Vladimir v ruščini, tj. vladar sveta. Izpeljano je iz gelskega imena Domhnall (gelščina je keltski jezik, ki se oziroma se je nekdaj govoril na Irskem in zahodnem delu Škotske).

New Orleans v Louisiani
Novice Kako sta razvpita Kleopatra in ameriška zvezna država Louisiana povezani s Slovenijo

V stari irščini je ime Donald imelo obliko Domnall (izgovorjava Dovnal), v sodobni irščini pa Donal. Na Škotskem je imelo ime Domhnall v 13. stoletju že poangleženo obliko Dofnald oziroma Dufenald (na koncu imena je bil dodan glas d). Iz te oblike se je razvilo današnje ime Donald. Morda je Trump dobil ime Donald, ker je bila njegova mama Škotinja.

Priimek Trump je izpeljan iz latinske besede triumphus

Po očetovi strani je Trump nemškega rodu in nemškega izvora je tudi njegov priimek, ki bi imel v knjižni nemščini obliko Trumpf. Trump je narečna oblika priimka Trumpf.

Ko je bil predsednik, je imel Trump v Ovalni pisarni fotografiji svojih staršev, očeta Freda Trumpa, ki je bil nemškega rodu, in matere Mary Anne Trump, ki je bila Škotinja iz zahodne Škotske, katere materni jezik je bila škotska gelščina. Glede na to, da je ime Donald škotsko, je morda bila prav Mary Anne tista, ki je predlagala to ime za svojega sina. Priimek Trump je narečna oblika nemškega priimka Trumpf, kar pomeni adut, močna karta pri kartanju ali odločilni argument. Škotski priimek MacLeod pomeni sin Leoda. Leod oziroma Leoid je škotska različica vikinškega imena Ljotr, kar pomeni grd. | Foto: Guliverimage Ko je bil predsednik, je imel Trump v Ovalni pisarni fotografiji svojih staršev, očeta Freda Trumpa, ki je bil nemškega rodu, in matere Mary Anne Trump, ki je bila Škotinja iz zahodne Škotske, katere materni jezik je bila škotska gelščina. Glede na to, da je ime Donald škotsko, je morda bila prav Mary Anne tista, ki je predlagala to ime za svojega sina. Priimek Trump je narečna oblika nemškega priimka Trumpf, kar pomeni adut, močna karta pri kartanju ali odločilni argument. Škotski priimek MacLeod pomeni sin Leoda. Leod oziroma Leoid je škotska različica vikinškega imena Ljotr, kar pomeni grd. Foto: Guliverimage

Trumpf pa v nemščini pomeni močno karto, tj. nekakšen as iz rokava, pa tudi adut ali odločilni argument. Izvirno trumpf ni nemška beseda, ampak je izpeljana iz latinske besede triumphus (zmagoslavje, zmaga, zmagovalni sprevod), tj. triumf.

Zmagoslavni vladar sveta

Če pa gremo še dlje v preteklost, pa so Rimljani besedo triumphus prek Etruščanov (thriampe) prevzeli od Grkov, kjer je thriambos himna bogu Dioniziju.

Medved
Novice Vsi poznamo to žival kot medveda. A v resnici to ni njegovo pravo ime.

Malce pesniško bi torej lahko Donalda Trumpa poimenovali kot zmagoslavnega vladarja sveta. Ime, ki bi mu bilo zagotovo všeč. Nomen est omen (v imenu je pomen, op. p.), bi verjetno dodali njegovi privrženci.

Kot zanimivost: slovenski baročni pridigar Janez Svetokriški (1648–1714) je za kartanje uporabljal nemško besedo trumfanje ali trunfanje. Torej so besedo trunfati/trumfati, ki je povezana s priimkom Trump, Slovenci nekoč uporabljali namesto besed kartati/igrati karte.

Izvor priimka Knavs

Tudi priimek Knavs, dekliški priimek Melanie Trump, je nemškega izvora. Knavs oziroma Knauss/Knaus/Knauß je južnonemški priimek, ki je bil prvič izpričan leta 1515. V srednji visoki nemščini je beseda knauss imela obliko knūʒ, tj. knuz.

Knavs, dekliški priimek nekdanje in morda prihodnje prve dame ZDA, je izvirno nemški priimek: Knauss. Ni pa nujno, da so tudi nosilci priimka Knavs daljnega nemškega izvora. Obstajata dve razlagi pomena priimka Knavs. Po prvi je oznaka za pogumnega, drznega, morda tudi ošabnega človeka, ki se ne boji tvegati, po drugi pa za osebo, ki živi na kakšnem višje ležečem kraju. Na fotografiji: Melaniin oče Viktor Knavs in zdaj že pokojna mama Amalija Knavs.  | Foto: Guliverimage Knavs, dekliški priimek nekdanje in morda prihodnje prve dame ZDA, je izvirno nemški priimek: Knauss. Ni pa nujno, da so tudi nosilci priimka Knavs daljnega nemškega izvora. Obstajata dve razlagi pomena priimka Knavs. Po prvi je oznaka za pogumnega, drznega, morda tudi ošabnega človeka, ki se ne boji tvegati, po drugi pa za osebo, ki živi na kakšnem višje ležečem kraju. Na fotografiji: Melaniin oče Viktor Knavs in zdaj že pokojna mama Amalija Knavs. Foto: Guliverimage

Pomen priimka Knavs/Knauss ni popolnoma jasen, lahko pa ima tako pozitiven pomen – pogumen ali drzen – kot tudi negativen prizvok – ošaben ali domišljav (tj. nekdo, ki se visoko nosi). Vsekakor gre za osebo, ki ni pohlevna, ampak se zna postaviti zase in narediti vtis na druge, pripravljena pa je tudi tvegati.

Hribar ali Visočnik?

Druga razlaga je, da je priimek Knauss morda dobil nekdo, ki je živel na kakšni vzpetini oziroma hribu. Torej bi bil po slovensko morda Hribar ali Visočnik.

Orada
Novice Riba, ki razkriva veliko slovensko skrivnost

Priimek Knavs/Knaus je bil menda pogost med kočevskimi Nemci. Tako je izpričan Johan Knavs iz Kočevja, ki je leta 1926, ko je bil star 51 let, prišel v New York z ladjo iz francoskega pristanišča La Havre.

Izvor imena Melanija

Melanija je slovenska različica imena Melania, ki je izpeljano iz grškega ženskega imena Melaina, kar pomeni temna, črna, lahko tudi čemerna, žalostna. Ime Melania je verjetno najpogostejše v romansko govorečih deželah. Ime Melanija (Melania) imata dve svetnici iz pozne antike: sv. Melanija starejša in sv. Melanija mlajša.

Viri za članek:

Spletna stran Online etymology dictionary: Donald

Max Vasmer, Etymological dictionary of russian language s.v. "Владимир" (sl. Etimološki slovar ruskega jezika)

Spletna stran ancestry.com: Knaus family history (sl. Zgodovina družine Knavs)

Spletna stran Acta Croatica: On surnames Knavs and Knaus (sl. O priimkih Knavs in Knaus)

Marko Snoj, Slovar jezika Janeza Svetokriškega

Vele Srakane in Male Srakane
Novice Kako je slovenski hudič prišel na samotni hrvaški otok
Čedad
Novice Skrivnostni ljudje, ki smo jih nekoč srečali, a so nato izginili
Simbolna fotografija poroke
Novice Konec upanja. To je to.
Gwyneth Paltrow
Novice Katera globoka skrivnost povezuje Gwyneth Paltrow in Slovence?