Četrtek,
29. 4. 2021,
19.41

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

4

Natisni članek

Koronavirus epidemija Indija

Četrtek, 29. 4. 2021, 19.41

2 leti, 12 mesecev

covid-19 dogajanje in cepljenje po svetu

V indijskih bolnišnicah trije ljudje v eni postelji, Italija podaljšuje obvezno karanteno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

4

indija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Indiji je pandemija bolezni covid-19 zahtevala skupno 204.832 žrtev, številni strokovnjaki pa domnevajo, da je prava številka še precej višja. V državi so samo ta mesec potrdili več kot šest milijonov novih primerov okužbe. Italija je do 15. maja podaljšala ukrepe, ki veljajo za potnike ob prihodu iz drugih evropskih držav. Ema proučuje pojav vnetja srčne mišice po cepljenju s cepivi mRNK.

V Indiji je v preteklem dnevu zaradi bolezni covid-19 umrlo 3.645 ljudi, kar je največ od začetka pandemije, kažejo podatki indijskega ministrstva za zdravje. V preteklih 24 urah so potrdili skoraj 380 tisoč novih okužb, kar je prav tako nov rekord. Razmere so najslabše v New Delhiju, kjer ljudje umirajo pred prenapolnjenimi bolnišnicami, v katerih se pogosto dogaja, da si morajo eno posteljo deliti trije bolniki.

Narendra Modi
Novice Za stanje v Indiji kriva tudi množična politična zborovanja #video

Zaradi skokovite rasti okužb, ki jo deloma pripisujejo novi različici virusa, deloma pa množičnim verskim dogodkom in političnim zborovanjem, v bolnišnicah primanjkuje postelj, zdravil in medicinskega kisika.

"Leto dni ni dovolj za pripravo na epidemijo"

Glavni vladni znanstveni svetovalec Vidžaj Raghavan je priznal, da bi se vlada lahko bolje pripravila na drugi val pandemije. "Med prvim valom so vlade na zvezni in državni ravni vložile veliko napora v izboljšanje bolnišnične in zdravstvene infrastrukture. A ker je val upadel, je verjetno upadel tudi občutek nujnosti, da se to dokonča," je izjavil za medije.

Dodal je, da preprosto ni mogoče dvigniti zmogljivosti javnega zdravstvenega sistema v enem letu na raven, ki bi zadoščala za obvladovanje tega, čemur so priča zdaj.

Italija je do 15. maja podaljšala ukrepe, ki veljajo za potnike ob prihodu iz drugih evropskih držav. | Foto: Reuters Italija je do 15. maja podaljšala ukrepe, ki veljajo za potnike ob prihodu iz drugih evropskih držav. Foto: Reuters

Italija obvezno karanteno ob prihodu iz Evrope podaljšala do sredine maja

Italija je do 15. maja podaljšala ukrepe, ki veljajo za potnike ob prihodu iz drugih evropskih držav. Tako bosta ob prihodu v Italijo še naprej obvezni predložitev negativnega izvida testa na novi koronavirus in petdnevna karantena, poročajo tuje tiskovne agencije.

Italija je ta ukrep, ki vključuje še negativen izvid testa na koronavirus ob koncu karantene, uvedla marca. Če ga zdravstveni minister Roberto Speranza ne bi podaljšal, bi se iztekel v petek.

Poleg tega je Speranza prepoved vstopa v državo iz Indije in Bangladeša, ki jo je uvedel zaradi indijske različice novega koronavirusa, razširil še na Šrilanko. Iz teh treh držav lahko v domovino pridejo samo italijanski državljani.

V Italijo je v sredo iz Indije prispelo letalo z 213 potniki in 10 člani posadke. Na novi koronavirus jih je bilo pozitivnih 23. Ali imajo indijsko dvojno mutirano različico, še niso potrdili. V Italiji so jo sicer že zabeležili.

EMA proučuje pojav vnetja srčne mišice po cepljenju s cepivi mRNK

Strokovnjaki Evropske agencije za zdravila (EMA) proučujejo primere vnetja srčne mišice pri ljudeh, cepljenih s cepivom proti novemu koronavirusu proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter Moderna.

"Trenutno ni znakov, da bi bili ti primeri povezani s cepivom," so zagotovili v Emi. Dodali so, da je vnetje srčne mišice oziroma miokarditis pogostejši pri okuženih z novim koronavirusom. Koliko primerov obravnavajo, niso navedli.

Strokovnjaki Evropske agencije za zdravila (Ema) proučujejo primere vnetja srčne mišice pri ljudeh, cepljenih s cepivom proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter Moderna. | Foto: Reuters Strokovnjaki Evropske agencije za zdravila (Ema) proučujejo primere vnetja srčne mišice pri ljudeh, cepljenih s cepivom proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter Moderna. Foto: Reuters

Proučujejo cepiva, osnovana na tehnologiji informacijske mRNK. V Evropi sta to cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne.

Raziskovalci v Izraelu so ugotovili, da se je pri enem od 100 tisoč cepljenih s Pfizerjevim cepivom pojavil miokarditis. Skupaj so našli 62 primerov, večinoma je šlo za moške, stare od 18 do 30 let. Dva bolnika, moški in ženska, sta umrla. Večina primerov, in sicer 56, se je pojavila po cepljenju z drugim odmerkom.

Miokarditis je vnetje srčne mišice, ki ga običajno povzroči virus. Najpogosteje se pojavi pri moških, mlajših od 50 let, je pojasnil kardiolog z münchenske klinike Schwabing Bernhard Nagel. Po njegovem mnenju je malo verjetno, da so primeri vnetja srčne mišice povezani s cepivi mRNK. To bolezen je mogoče zdraviti z zdravili, je povedal.

koronavirus, indija
Novice Bogataši zbežali iz države: v Indiji 350 tisoč okužb v enem dnevu #video
Indija koronavirus
Novice V Indiji stanje vsak dan slabše: na pomoč hitita EU in ZDA