Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2008,
20.11

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 5. 9. 2008, 20.11

8 let, 6 mesecev

Condoleezza Rice prispela na zgodovinski obisk v Libijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je prispela na zgodovinski obisk v Libijo, kjer se je sešla s tamkajšnjim zunanjim ministrom Abdelrahmanom Mohamedom Šalgamom.

Condoleezza Rice se bo sestala tudi z libijskim voditeljem Moamerjem Gadafijem, s čimer ZDA obeležujejo ponovno vzpostavitev diplomatskih odnosov med Washingtonom in Tripolijem.

Rice: To je začetek zgodbe

"Če povem iskreno, si nisem mislila, da bom kdaj obiskala Libijo, zato je to res nekaj posebnega. To po mojem mnenju ni konec, pač pa začetek zgodbe," je Riceova dejala med letom v Libijo. Svoj obisk je ob tem označila za zgodovinskega, hkrati pa spomnila tudi na "trpljenje", ki ga je povzročil dolgotrajen zastoj v odnosih med ZDA in z nafto bogato Libijo, ki jo že skoraj štiri desetletja vodi Gadafi.

Zaveza Libije zgodovinska Riceova, ki želi pokazati Iranu in Severni Koreji, kakšne koristi bi imela od zbližanja z Zahodom, bo z obiskom poslala jasno sporočilo, da administracija predsednika Georgea Busha podpira zavezo Libije, da se odpove svojim programom jedrskega, biološkega in kemičnega orožja. Že med vmesnim postankom v Lizboni je Riceova danes poudarila, da se je zaveza Libije izkazala za zgodovinsko.

Riceovo zanimajo Gadafijevi pogledi na svet

Ameriška zunanja ministrica se bo v Tripoliju najprej sestala s kolegom Šalgamom, nato pa se bo Gadafiju pridružila pri obedu, s katerim muslimani obeležijo zaključek dnevnega posta v času ramadana. "Veselim se že srečanja, da bom slišala, kakšen pogled ima Gadafi na razmere v svetu," je pred srečanjem poudarila Riceova in dodala, da bosta govorila tudi o ogromnih rezervah nafte in zemeljskega plina, s katerimi se ponaša ta afriška država.

Prvi uradni obisk po 55 letih

Obisk Riceove, ki bo med turnejo obiskala še Alžirijo, Maroko in Tunizijo, je priložnost za obeležitev ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov med Washingtonom in Tripolijem, ki so bili prekinjeni leta 1981, ko so ZDA Libijo označile za podpornico terorizma.

Riceova je tako prva vodja ameriške diplomacije na uradnem obisku v Libiji v zadnjih 55 letih. Zadnji državni sekretar, ki je obiskal to državo, je bil leta 1953 John Foster Dulles, ki se je srečal s takratnim libijskih voditeljem, kraljem Idrisom Senusijem.

Rusija poglablja lastno izolacijo

Sicer pa se je Riceova danes med postankom v Lizboni dotaknila tudi rusko-gruzijskega spora. Izrazila je zadovoljstvo nad sodelovanjem med ZDA in EU glede ruskega vojaškega posredovanja v Gruziji. "Zadovoljna sem z rezultatom, ki smo ga dosegli skupaj," je dejala in pojasnila, da je rezultat sodelovanja "okrepljena Gruzija". "Prepričana sem, da bo Rusija razumela, da s pomočjo gruzijskega konflikta le še poglablja lastno izolacijo," je še poudarila ameriška zunanja ministrica po srečanju s portugalskim zunanjim ministrom Luisom Amadom.

Ne spreglejte