Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 6. 2014,
10.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petro Porošenko predsednik zaprisega Ukrajina

Sobota, 7. 6. 2014, 10.30

8 let

Čokoladni baron prisegel kot novi predsednik Ukrajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Milijarder Petro Porošenko je v Kijevu prisegel kot novi ukrajinski predsednik. V parlamentu v Kijevu, je v prisotnosti visokih gostov iz več kot 50 držav prisegel na ukrajinsko ustavo.

"Obljubljam, da bom z vsemi sredstvi branil suverenost in neodvisnost Ukrajine," je ob prisegi dejal Porošenko.

V govoru se je novi predsednik zavezal, da bo ohranil enotnost svoje države, ter sodržavljanom na vzhodu države obljubil decentralizacijo oblasti in pravico do svobodne uporabe ruskega jezika. A obenem je poudaril, da glede polotoka Krim in proevropske drže Ukrajine kompromisov z Rusijo ni pripravljen sklepati.

"Krim je bil, je in vedno bo ukrajinsko ozemlje" Tudi glede statusa polotoka Krim, ki si ga je priključila Rusija, in proevropske drže Ukrajine kompromisov z Moskvo ni pripravljen sklepati. "Krim je bil, je in vedno bo ukrajinsko ozemlje," je poudaril in dodal, da je to stališče že predstavil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu med njunim petkovim srečanjem v Franciji ob robu slovesnosti ob 70. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji.

Ameriški državni sekretar John Kerry, ki se mudi v Franciji, je sicer danes izrazil upanje, da bodo Putinovi prvi pogovori s Porošenkom prispevali k pomiritvi razmer v Ukrajini. "Upam, da bodo v naslednjih dneh narejeni koraki za umirjanje napetosti. Računamo na rusko pomoč," je dejal Kerry.

Medtem je Porošenko med govorom v parlamentu danes še obljubil, se bo Ukrajina pridružila Evropski uniji. "Prišel je čas, da vzpostavimo novo in moderno Ukrajino," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Po inavguraciji se je dotaknil tudi gospodarskega dela sporazuma, ki naj bi ga Ukrajina v prihodnjih tednih podpisala z EU. "Sporazum moramo podpisati najkasneje do 27. junija," je poudaril.

Po slovesnosti bo prevzel vrhovno poveljstvo nad oboroženimi silami Med tujimi gosti na prisegi so bili med drugim tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ameriški podpredsednik Joe Biden, nemški predsednik Joachim Gauck, poljski predsednik Bronislaw Komorowski in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Belorusijo je zastopal Aleksander Lukašenko, Rusijo pa veleposlanik Mihail Zurabov.

Po slovesnosti v parlamentu bo Porošenko v središču Kijeva prevzel vrhovno poveljstvo nad oboroženimi silami.

Spopadi se nadaljujejo Slabo luč na prisego sicer mečejo krvavi spopadi med ukrajinskimi vladnimi silami in proruskimi separatisti na vzhodu države, ki se še vedno nadaljujejo.

Porošenko, ki se ga je zato, ker je lastnik znanega proizvajalca čokolade v Ukrajini, oprijel vzdevek čokoladni baron, je na predsedniških volitvah pred dvema tednoma zmagal z 54,7 odstotka glasovi volivcev. V vzhodnoukrajinskih regijah, ki so pod nadzorom proruskih separatistov, glasovanje ni potekalo, separatisti pa Porošenka ne priznavajo za predsednika.

V vzhodnoukrajinskih regijah, ki so pod nadzorom proruskih separatistov, glasovanje ni potekalo, separatisti pa Porošenka ne priznavajo kot predsednika. Vodja samooklicane republike v Donecku Denis Pušlin je ponovil stališče, da je Porošenko "predsednik neke druge države".

Ne spreglejte