Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2008,
9.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 12. 2008, 9.04

8 let, 5 mesecev

Bush na poslovilnem obisku v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški predsednik je po nenapovedanem obisku v Iraku odpotoval še na poslovilni obisk v Afganistan, kjer se je sestal z afganistanskimi predstavniki, vključno s predsednikom Hamidom Karzajem.

Ob tem je pohvalil napredek, ki ga je v Afganistanu dosegla mednarodna skupnost, a obenem opozoril na "težke dni", ki čakajo zavezniške sile v boju proti terorizmu. Koalicijo čakajo "težki dnevi" Kot je povedal Bush, po sedmih letih, odkar so ZDA sprožile napad na Afganistan, s katerim so strmoglavile talibane, v državi ostaja še veliko "težkih izzivov". Priznal je, da koalicijske sile v boju proti terorizmu v tej državi čakajo "težki dnevi", a obenem dejal, da so razmere v državi "nedvomno boljše", kot so bile leta 2001.

"Afganistan ne bo dopustil, da jih mednarodna skupnost zapusti"

Afganistanski predsednik Karzaj pa je dejal, da njegova država brez pomoči ZDA in drugih zaveznikov ne bi dosegla tolikšnega napredka. Afganistan si želi nadaljevati sodelovanje z mednarodno skupnosti, dokler ne bo porazil terorizma in ekstremizma ter groženj, s katero se soočajo Afganistan, njegove sosede in preostali svet.

"Afganistan ne bo dopustil, da bi nas mednarodna skupnost zapustila, dokler se ne bo v celoti postavil na lastne noge, dokler ne bomo močni dovolj, da bi se branili in imeli močno gospodarstvo," je pristavil Karzaj.

Bush optimističen o nadaljevanju severnokorejskih pogajanj

V pogovoru z novinarji na letalu na poti v Kabul pa je Bush spregovoril tudi o severnokorejskem vprašanju in razmerah na Bližnjem vzhodu. Potem ko je pretekli teden v okviru šeststranskih pogajanj ponovno propadel poskus dogovora glede preverjanja severnokorejskih jedrskih objektov, je danes Bush izrazil upanje, da bodo tako Washington kot njegove partnerice v pogajanji "odločni in potrpežljivi" glede nadaljnjih pogajanj o opustitvi severnokorejskega jedrskega programa.

Glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa, ki sta ga palestinska in izraelska stran ponovno oživili novembra 2007 v ameriškem Annapolisu, pa je dejal, da ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pripravlja predlog resolucije Varnostnega Sveta ZN, s katero bi izrazili podporo pogovorom.

Cilj mirovnih pogajanj je bil do konca letošnjega leta doseči mirovni dogovor. A pogajanja so doslej prinesla le malo napredka, tudi ZDA pa so že priznale, da omenjenega cilja po vsej verjetnosti ne bo mogoče doseči.

V skupni izjavi so sporočili, da bi v prihodnosti sosednje države morale bolj usklajeno delovati predvsem na področju zaščite meja, s čimer bi se lahko učinkoviteje borili terorizmu in tihotapljenju drog. Strinjali so se tudi, da ima terorizem regionalni značaj in zahteva usklajeno delovanje.

Srečanja na ministrski ravni so se udeležili predstavniki Indije, Kitajske, Pakistana, Uzbekistana, Turkmenistana in Tadžikistana, pa tudi predstavniki Evropske unije, vključno z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Javierjem Solano.

Konference se ni udeležil predstavnik Iran, vzrok pa naj bi bili slabi odnosi med Iranom in Francijo, gostiteljico srečanja, ki so se v zadnjih tednih zaostrili zaradi izjav francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Ne spreglejte