Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
17.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 17.01

7 let, 12 mesecev

Bruselj v posvetovanje za spremembo neučinkovitega sistema DDV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska komisija je začela javno posvetovanje s ciljem izboljšanja evropskega sistema davka na dodano vrednost (DDV), saj sedanji po njenem mnenju ni dovolj učinkovit.

Njegova kompleksnost namreč davkoplačevalcem in podjetjem po mnenju komisije povzroča nepotrebna bremena, šibkosti v strukturi pa omogočajo utaje tega davka.

Javno posvetovanje do konca maja 2011 Z javnim posvetovanjem, ki bo trajalo do konca maja prihodnje leto, želi Evropska komisija vsem zainteresiranim stranem ponuditi priložnost, da izrazijo svoje poglede na težave na področju DDV in da predlagajo rešitve.

Komisija bo na podlagi odziva na posvetovanje do konca prihodnjega leta predstavila predloge za najboljši pristop za oblikovanje enostavnejšega, trdnejšega in učinkovitejšega sistema DDV v prihodnosti.

"Sedanji sistem ne ustreza potrebam modernega gospodarstva" Sedanji sistem DDV je bil v Evropski uniji uveden pred več kot 40 leti in po navedbah komisije kljub prizadevanjem za njegovo postopno posodobitev in poenostavitev ne ustreza več potrebam modernega storitvenega gospodarstva.

DDV predstavlja 20 % celotnih davčnih prihodkov Gospodarska kriza je po mnenju komisije izpostavila pomen DDV pri zagotavljanju gospodarske stabilnosti in rasti. DDV je namreč pomemben vir prihodkov držav članic in sedaj predstavlja do 20 odstotkov celotnih davčnih prihodkov.

V prihodnje se bo pomen DDV še povečal V prihodnje pa se bo po pričakovanjih komisije pomen DDV zaradi vpliva recesije in vpliva staranja prebivalstva na ostale vire prihodkov še povečal. Poleg tega je davek na porabo po navedbah komisije med tistimi davki, ki najbolj spodbujajo rast.

"Znižane stopnje niso najboljši način za izboljšanje sistema" Evropska komisija se danes ni želela izrecno opredeliti do vprašanja znižanih stopenj DDV, češ da ne želi usmerjati posvetovanja, ki se je pravkar začelo. So pa v Bruslju v povezavi s tem pripomnili, da znižane stopnje DDV niso najboljši način za izboljšanje učinkovitosti sistema.

Posvetovanje o sistemu in predlogi glede lastnih virov "ločeni vprašanji" V Bruslju so tudi poudarili, da sta posvetovanje o izboljšanju evropskega sistema DDV in predlogi Evropske komisije glede novih lastnih virov za prihodnji večletni proračun "popolnoma ločeni vprašanji".

Evropska komisija je oktobra v pregledu proračuna predlagala možnost zmanjšanja prispevkov držav članic z ukinitvijo lastnih virov, ki temeljijo na DDV, in v zameno možnost postopne uvedbe enega ali več novih lastnih virov.

Komisija je predlagala kandidate za nove lastne vire Med šestimi možnimi kandidati za nove lastne vire je predlagala: delež davka na finančne transakcije ali finančne dejavnosti, trgovino z dovolilnicami za izpuste toplogrednih plinov, dajatev EU za letalski promet, posebna stopnja DDV na evropski ravni ter delež davka EU za energijo ali davka EU od dohodkov pravnih oseb.

Ne spreglejte