Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 1. 2009,
16.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 18. 1. 2009, 16.11

8 let, 5 mesecev

Bolgari na protestih za ponoven zagon nuklearke Kozloduj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Spričo krize v oskrbi s plinom je v Sofiji več kot 10.000 ljudi iz vse države zahtevalo ponoven zagon jedrske elektrarne Kozloduj, ki jo je morala Bolgarija zapreti zaradi vstopa v Evropsko unijo.

"Za močno bolgarsko gospodarstvo" in "Naprej z blokoma tri in štiri," je med drugim pisalo na transparentih , ki so jih nosili zbrani pred sedežem bolgarske vlade v Sofiji.

"Elektrarna je varna" Sofija vztraja, da sta sporna jedrska reaktorja po prenovi popolnoma varna in je v petek že odredila priprave na ponoven zagon Kozloduja. Direktor elektrarne Ivan Genov je pojasnil, da bodo enega od reaktorjev pripravili na obratovanje do te mere, da ga bodo lahko zagnali v enem tednu, če bo to potrebno in če se bo EU strinjala. Reaktor bi lahko s preostalim gorivom deloval do pet mesecev. Je pa Genov poudaril, da bi bila to le začasna rešitev.

Imajo pravico, da prosijo za ponovno odprtje Po pristopni pogodbi z EU lahko Bolgarija v izjemnem primeru komisijo zaprosi za ponovni zagon jedrske elektrarne Kozloduj. To sicer bolgarski vladi ne daje pravice, da enostransko ponovno odpre Kozloduj, temveč le pravico, da Evropsko komisijo zaprosi za to.

V EU najbolj prizadeti Sloveška in Bolgarija" Bolgarijo je poleg Slovaške članica unije, ki jo je kriza zaradi prekinjene dobave zemeljskega plina iz Rusije preko Ukrajine v Evropo najbolj prizadela, saj država, ki iz Rusije prejema 95 odstotkov plina, že skoraj dva tedna ni prejela nobenega plina.

V edini bolgarski jedrski elektrarni trenutno delujeta dva 1000-megavatna reaktorja, potem ko je morala Bolgarija v okviru pristopnih pogajanj z EU zapreti štiri 440-megavatne reaktorje.

Slovaška za zdaj ne bo zagnala jedrskega reaktorja Slovaška za zdaj ne bo zagnala jedrskega reaktorja v Jaslovskih Bohunicah, je dejal slovaški premier Robert Fico. Toda to ne pomeni, da tega ne bo, če bo prišlo do nove krize v dobavah ruskega plina Slovaški, je po dogovoru med Rusijo in Ukrajino o ponovni vzpostavitvi dobav plina dejal Fico.

Fico je ocenil, da so se spričo dogovora med ruskim premierom Vladimirjem Putinom in ukrajinsko premierko Julijo Timošenko o obnovitvi dobav plina razmere na Slovaškem umirila, k temu pa je pripomogla tudi pomoč v plinu, ki jo je Slovaška danes dobila od Češke. Pet milijonov kubičnih metrov plina je na Slovaško pričelo pritekati danes zjutraj, tako da bodo v ponedeljek odpravili izredne ukrepe in bo približno 1000 podjetij lahko nadaljevalo z normalno rabo plina, je pojasnil Fico.

"Raje izgubimo, kot da sedimo v temi in mrazu" Slovaška vlada je tako po Ficovih besedah resno načrtovala, da bi ponovno zagnala reaktor sovjetskega tipa, ki ga je morala v skladu s slovaško pristopno pogodbo k Evropski uniji zapreti konec lanskega leta. V Bruslju nad to odločitvijo niso bili razumevajoči. Sicer so priznali, da je Slovaška v težkem položaju, a hkrati so napovedali tudi sprožitev pravnega postopka proti Slovaški, če bi Slovaki reaktor res zagnali.

Toda to slovaške vlade ne bi omajalo pri izpolnitvi načrtov. "Če je kriza, še vedno raje zaščitimo državo in državljane in se soočimo s problemi zaradi kršenja pogodbe in zaradi izgube ugleda v Evropi, kot pa da bi na Slovaškem sedeli v temi in mrazu," je še dejal Fico.

Ne spreglejte