Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 11. 2007,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 11. 2007, 9.57

8 let

Boj proti nasilju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

Nevladne organizacije bodo tudi letos ta dan zaznamovale s številnimi dejavnostmi, s posebnim poudarkom na problematiki nasilja nad ženskami v družini. Po podatkih Združenih narodov naj bi bila vsaj ena izmed treh žensk bodisi fizično napadena, prisiljena v spolni odnos ali drugače zlorabljena. Z današnjim dnem se bodo začeli tudi mednarodni dnevi aktivizma proti nasilju nad ženskami, ki bodo potekali do 10. decembra. Čebašek-Travnikova pozdravlja prizadevanja za manj nasilja Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je opozorila, da pozdravlja vsa prizadevanja za zmanjšanje tega pojava. "Podpiramo prizadevanja za sprejem zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki bo razrešil nekatere probleme, na katere v uradu varuha že vsa leta opozarjamo. Ob tem pa izražamo zaskrbljenost nad informacijami, da bo vlada predlog novega družinskega zakonika, ki je neločljiv del urejanja nasilja, v zakonodajni postopek predlagala šele v zadnji tretjini leta 2008," so zapisali v uradu varuhinje.

Svet Evrope opozarja, da nasilje nad ženskami v družini narašča, kljub pozitivnemu razvoju na področju zakonodaje, politike in prakse. Gre za problem, ki zadeva celotno družbo in katerega posledica so hude kršitve človekovih pravic. Nasilje v družini ne pozna zemljepisnih meja, starostne meje, ne pripadnosti rasi ali nacionalnosti, zadeva vse oblike družine in vse kategorije socialnega okolja ter vselej prizadene vse družinske člane, so sporočili iz Ženskega lobija Slovenije.

Razmere, ki preprečujejo odkrit govor o nasilju

Nasilje nad ženskami je večinoma prikrito, saj, po navedbah lobija, strah pred maščevanjem, pomanjkanje finančnih sredstev, skrb za otroke in občutek sramote večini žensk preprečuje odkrito govoriti o nasilju. Ženske so po statističnih podatkih v povprečju kar pet let žrtve nasilja, preden o njem spregovorijo, je zapisano v zloženki vladnega urada za enake možnosti.

Pri lobiju so opozorili tudi, da nasilje nad ženskami predstavlja eno največjih ovir pri zagotavljanju enakosti med spoloma. Je posledica neenakomerne porazdelitve družbene moči med ženske in moške, kar vodi v diskriminacijo žensk, tako v družbi kot v družini. V povprečju je v več kot 90 odstotkih primerov povzročitelj nasilja nad žensko moški, je mogoče prebrati v zloženki Ustavimo nasilje nad ženskami. Za njegovo odpravo, pomoči žrtvam in informiranju širše javnosti, morajo odločilno vlogo odigrati tudi nacionalni parlamenti posameznih držav članic Evropske unije.

Zakon bo po ocenah lobija ustrezneje obravnaval nasilje v družini

V Sloveniji so se v letošnjem letu začeli temeljitejši premiki v smeri urejanja zakonodaje na področju preprečevanja nasilja v družini in pomoči žrtvam nasilja, so spomnili. Zakon o preprečevanju nasilja v družini, ki ga bo državni zbor obravnaval v decembru in januarju, bo po ocenah lobija pomenil ustreznejše obravnavanje nasilja v družini in začetek sistematičnega urejanja številnih vprašanj zaščite in oskrbe žrtev nasilja.

25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami od l. 1999

Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Slovenija se je že 25. novembra lani pridružila članicam Sveta Evrope v skupni kampanji proti nasilju nad ženskami, vključno z nasiljem v družini, opozarjajo na uradu vlade za enake možnosti, ki je nosilec kampanje v Sloveniji.

Ne spreglejte