Ponedeljek,
26. 4. 2021,
11.24

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

17

Natisni članek

Koronavirus Indija

Ponedeljek, 26. 4. 2021, 11.24

3 leta

Bogataši zbežali iz države: v Indiji 350 tisoč okužb v enem dnevu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

17

Indija je potrdila največ novih okužb v enem dnevu, pred tem pa so indijski bogataši izkoristili zadnjo priložnost za pobeg iz države. V petek je začela veljati prepoved letalskih povezav z Indijo, ki jo je uvedla večina razvitih držav.

V Indiji je danes znova padel črn rekord v pandemiji covid-19, pa ne le za to državo, ampak za ves svet. Včeraj so namreč potrdili kar 352.991 okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast v eni državi do zdaj. Obenem so potrdili 2.812 smrti zaradi bolezni covid-19, kar je prav tako največ od začetka pandemije pred več kot letom dni.

Indija koronavirus
Novice V Indiji stanje vsak dan slabše: na pomoč hitita EU in ZDA

Bogataši pobegnili

Štiri dni, potem ko je večina indijskih sosed in razvitih držav napovedala prepoved letalskih povezav z Indijo, je trajal mali eksodus indijskih bogatašev iz države, poroča spletni medij Businessinsider. Od zasebnih letal do sedežev na zadnjih poletih sicer dnevnih povezav, bogataši so za beg iz države plačali od nekaj tisoč pa do sto tisoč dolarjev na osebo. Velik del Indijcev je pobegnil v London, kjer so na letališču Heathrow zaznali rekordne prihode iz Indije. Vsem ni uspelo ujeti roka, z letališča so sporočili, da so zavrnili osem letal. Polet med Indijo in Veliko Britanijo sicer traja okoli devet ur.

Indija covid-19
Novice V Indiji znova rekordno število okužb in smrti zaradi covida

Do pol milijona okužb dnevno?

V Indiji se od začetka drugega vala pandemije pred dvema mesecema razmere vztrajno poslabšujejo. Že skoraj teden dni dnevno število novih okužb presega 300 tisoč, kar je svetovni rekord, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Strokovnjaki svarijo, da bi lahko to število naraslo celo na pol milijona.

Za bliskovito širjenje okužb bi bila lahko kriva nova, dvojno mutirana indijska različica virusa B.1.617, ki se je že razširila tudi v številne druge države po vsem svetu.

Indija
Novice Nov rekord v Indiji, Madžari se pripravljajo na sproščanje ukrepov

Pred Indijo le ZDA

Do zdaj se je v tej državi z več kot 1,3 milijarde prebivalcev z novim koronavirusom po podatkih spletne strani Worldometer okužilo 17,3 milijona ljudi, 195.123 jih je umrlo. Po ZDA je Indija tako v pandemiji druga najbolj prizadeta država na svetu.

Na Portugalskem prvič od avgusta lani brez novih smrtnih žrtev

Na Portugalskem pa na drugi strani v zadnjem dnevu niso potrdili nove smrti v povezavi s covidom-19, kar je prvič v skoraj devetih mesecih, so sporočile zdravstvene oblasti. V državi je v povezavi s covidom-19 doslej umrlo 16.965 ljudi, potrdili pa so 834.638 okužb z novim koronavirusom, od tega 196 v zadnjem dnevu.

Nemčija namerava rahljati ukrepe za cepljene

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes napovedala, da nameravajo sprostiti ukrepe za zajezitev novega koronavirusa za tiste, ki so bili v celoti cepljeni proti covidu-19 in prebolevnike. Merklova se je z voditelji dežel še strinjala, da se bodo od junija dalje lahko cepili vsi državljani, saj takrat ne bodo več cepili prednostno po strategiji.

"To ne pomeni, da bo potem lahko vsak takoj cepljen," je povedala Merklova po t. i. vrhu o cepljenju s predsedniki vlad posameznih nemških zveznih dežel.

Kot je pojasnila, bo odprava cepljenja po prednostnih skupinah pomenila, da se bo lahko vsakdo prijavil na cepljenje, na vrsto za cepljenje pa prišel glede na zalogo cepiva.