Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 4. 2021,
18.11

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,91

10

cepiva COVID-19 ukrepi italija Koronavirus

Natisni članek

Četrtek, 22. 4. 2021, 18.11

3 leta, 4 mesece

covid-19 dogajanje po svetu

Nov rekord v Indiji, Madžari se pripravljajo na sproščanje ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,91

10

Indija | Doslej je za posledicami covida-19 v Indiji umrlo skoraj 185.000 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 2074. | Foto Reuters

Doslej je za posledicami covida-19 v Indiji umrlo skoraj 185.000 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 2074.

Foto: Reuters

Indija je v zadnjem dnevu potrdila skoraj 315.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji prirast okužb v enem dnevu doslej na svetu. Bolnišnice v New Delhiju se še naprej soočajo s pomanjkanjem kisika in svarijo, da bodo bolniki umirali, če ne bodo kmalu dobili novih zalog. Na drugi strani se Madžarska pripravlja na sproščanje ukrepov.

18:13

Madžari sproščajo ukrepe

15:40

Švedi podaljšujejo ukrepe

15:35

Nemci bi Sputnik V

14:56

Ponarejena cepiva v Mehiki

10:16

Amerika

09:11

Italija

  • 18:13

    Madžari sproščajo ukrepe

    Na Madžarskem ob uspešni kampanji cepljenja proti covidu-19 nadaljujejo sproščanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V soboto se bodo tako lahko znova odprle terase barov in restavracij, je danes napovedala madžarska vlada. Vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas je danes sporočil, da bodo v petek na Madžarskem presegli mejnik 3,5 milijona cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, piše na spletni strani madžarske vlade v angleščini.

    Budimpešta Madžarska | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Tako se bodo lahko v soboto znova odprle terase barov in restavracij. Svoja vrata bodo morali zapirati ob 21.30, je napovedal vodja kabineta premierja Viktorja Orbana.

    Poleg tega se bo policijska ura, ki je v veljavi na Madžarskem, po novem začenjala ob 23. uri, in ne več ob 22. Še naprej bo trajala do 5. ure zjutraj.

    Dodal je, da to ne bi smelo nikogar presenetiti, saj je madžarska vlada pretekli teden napovedala, da bodo nadaljevali postopno sproščanje omejitvenih ukrepov, ko bodo presegli 3,5 milijona cepljenih.

    Gulyas je povedal še, da bo vsakdo, ki se bo danes prijavil na cepljenje, svoj odmerek verjetno prejel v dveh tednih. "Prihodnji teden bi lahko presegli mejnik od štirih do 4,5 milijona cepljenih," je pojasnil. Madžarska ima okoli 10 milijonov prebivalcev, še dodaja STA.

  • 15:40

    Švedi podaljšujejo ukrepe

     Zaradi še vedno visokega števila novih okužb z novim koronavirusom Švedska podaljšuje omejitvene ukrepe. Pričakovano rahljanje omejitev glede števila udeležencev javnih zbiranj in prireditev v začetku maja je treba zaradi slabih epidemioloških razmer prestaviti, je danes dejal premier Stefan Löfven.

    švedska | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Šele ko se bo obremenitev zdravstvenega sistema zmanjšala in se bodo številke začele zniževati, bo na vrsti rahljanje, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

    Število ljudi, ki se lahko zbirajo, je tako še vedno omejeno na osem, na pogrebih je dovoljenih 20. Gostinski obrati se morajo vsaj do 17. maja še naprej zapirati ob 20.30, v nakupovalnih središčih, trgovinah in fitnes studiih pa še naprej velja omejitev števila strank oz. obiskovalcev.

    Občine imajo poleg tega možnost, da same prepovedo zbiranje na mestih, kjer bi lahko nastala gneča.

    Švedska je v pandemiji covida-19 z blažjimi ukrepi in pozivi namesto uredbami ubrala svojstveno pot, drugačno od preostalih evropskih držav. So pa tudi na Švedskem sprejeli nekatere omejitvene ukrepe, čeprav milejše.

  • 15:35

    Nemci bi Sputnik V

    Med Nemčijo in Rusijo potekajo pogovori o nakupu 30 milijonov odmerkov ruskega cepiva proti novemu koronavirusu Sputnik V. Ministrski predsednik zvezne dežele Saška Michael Kretschmer je danes potrdil, da namerava Nemčija cepivo kupiti, ko bo njegovo rabo odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Sputnik V | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    "Nemčija se pogaja o nakupu trikrat po 10 milijonov odmerkov cepiva za junij, julij in avgust, če bo Ema cepivo Sputnik hitro odobrila," je Kretschmer po sestanku z ruskim ministrom za zdravje Mihailom Muraškom sporočil na Twitterju.

    Nemčija je odločitev, da se začne z Rusijo pogovarjati o nakupu cepiva Sputnik, ki v EU še nima dovoljenja za uporabo, sprejela na začetku aprila.

    Nemčija je do zdaj svoje nakupe cepiva usklajevala v okviru Evropske unije. Da bosta naročili rusko cepivo, sta sicer prvi napovedali zvezni deželi Bavarska in Meklenburg-Pomorjansko.

    Ema trenutno izvaja pregled ruskega cepiva, vendar še ni znano, kdaj bi ga lahko odobrila.

  • 14:56

    Ponarejena cepiva v Mehiki

    Mehiška zvezna komisija za zaščito pred zdravstvenimi tveganji (COFEPRIS) je opozorila, da prodaja ponarejenih cepiv Pfizer predstavlja "zdravstveno tveganje" za prebivalstvo.

    Po pisanju CNN so v začetku tega tedna pri Pfizerju opozorili, da so v Mehiki in na Poljskem odkrili ponarejena cepiva Pfizer-BioNTech.

    "Vsa domnevna cepiva proti covidu-19, ki jih prodajajo prek spletnih strani, družbenih omrežij, po telefonu ..., predstavljajo goljufijo in tveganje za zdravje, saj do dvomljivega izvora," so ob tem opozorili pri COFEPRIS in dodali, da naj ljudje zaupajo le cepivom iz nacionalnega programa cepljenja proti covidu-19, ki so kakovostna, varna in učinkovita.

  • 10:16

    Amerika

     Ameriški predsednik Joe Biden je izpolnil eno svojih osrednjih obljub. V prvih 100 dneh na oblasti mu je uspelo razdeliti 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Biden je v sredo sporočil, da je ponosen na člane svoje administracije in državljane, ki so omogočili uresničitev tega cilja. 

    "To je ameriški dosežek, odličen primer enotnosti in odločenosti," je sporočil Biden.

    Demokrat je na položaj predsednika prisegel 20. januarja, konec aprila bo od tega 100 dni. Boj proti pandemiji covida-19 je ena njegovih prioritet in tako je ob nastopu položaja predsednika ZDA napovedal, da bo v prvih 100 dneh zagotovil 100 milijonov cepljenj proti covidu-19, ker pa je ta cilj dosegel hitreje kot pričakovano, ga je povišal na 200 milijonov odmerkov. Tudi ta cilj je izpolnil pred rokom.

    Biden je napovedal začetek novega obdobja v boju proti virusu. Že od ponedeljka so na vrsti za cepljenje vsi Američani, ki so starejši od 16 let. Predsednik je tako pozval ljudi, naj ne odlašajo in se gredo cepit.

    Vlada je zagotovila, da 90 odstotkov Američanov živi le okoli osem kilometrov stran od cepilnega mesta. Med drugim pri cepljenju sodeluje okoli 40.000 lekarn v državi, številne od teh so v drogerijah. Biden je tako pozval, da kdor gre po nakup šampona ali zobne paste, se lahko ob tej priložnosti tudi cepi.

    Po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v celoti cepljenih že več kot 26 odstotkov Američanov. Več kot polovica odraslih pa je prejela najmanj en odmerek cepiva, med starejšimi od 65 let je takih 80 odstotkov.

  • 09:11

    Italija

     

    Italijanska vlada je v sredo predstavila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Prve sprostitve ukrepov bodo Italijani dočakali v ponedeljek. Vlada je napovedala tudi covidno potrdilo, ki bi v bližnji prihodnosti omogočilo potovanja znotraj države.

    Italijanska vlada je pojasnila, da bo tako imenovano zeleno potrdilo med drugim omogočilo ljudem, ki so cepljeni, da potujejo na območja, kjer obstaja večje tveganje za okužbo, to so oranžna ali rdeča območja. To bo veljalo še za prebolevnike in tiste z negativnim testom na koronavirus. Vlada je dodala, da bo v državi priznano tudi evropsko covidno potrdilo, ko bo enkrat sprejeto.

    Evropska unija
    Novice Slovenija sprejela uredbo o digitalnem zelenem potrdilu

    V državi znova uvajajo bela in rumena območja, kot označujejo območja, kjer beležijo manj okužb. Na rumenih območjih bodo lahko gostinci od ponedeljka stregli na terasah v času kosila in večerje, notranji prostori ostajajo zaprti. Dovoljeno bo tudi odprtje gledališč, kinodvoran in koncertnih prizorišč, omejeno pa bo število obiskovalcev.

    Od 15. maja se bodo lahko na rumenih območjih odprli bazeni. Večji športni dogodki bodo sprejemali obiskovalce od 1. junija, zunanji dogodki so sicer omejeni na največ tisoč obiskovalcev. V začetku junija se odpirajo tudi telovadnice. V veljavi pa ostaja omejitev gibanja ponoči med 22. in 5. uro.

    V Italiji se epidemija počasi umirja. V sredo so poročali o skoraj 14 tisoč novih okužbah, umrlo je še 364 ljudi.

    Tedenski prirast 21 april
    Novice Sproščanje ukrepov: to boste spet lahko počeli

Po podatkih indijskega ministrstva za zdravje so v zadnjih 24 urah potrdili 314.835 novih okužb, skupno pa 15,9 milijona, kar je druga najvišja številka na svetu. Doslej je za posledicami covida-19 umrlo skoraj 185.000 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 2074.

Več zasebnih in javnih bolnišnic v New Delhiju poziva vlado k takojšnji dobavi kisika za več sto bolnikov na ventilatorjih. V New Delhi so v sredo sicer dostavili skoraj 500 ton kisika, vendar je to še vedno premalo, saj jih dnevno potrebujejo okoli 700 ton.

Lokalna vlada, ki je ne vodi stranka BJP premierja Narendre Modija, očita sosednjim zveznim državam, ki jih vodi BJP, da namenoma zadržujejo dobavo kisika.Višje sodišče v New Delhiju je v sredo tako naročilo vladi, naj zagotovi varno dostavo zalog kisika od tovarn do bolnišnic po celi državi. "Ne moremo si dovoliti, da ljudje umirajo zaradi pomanjkanja kisika," je dejal sodnik.

V državi v zadnjih tednih beležijo strm porast števila okužb, kar pa je posledica predvsem več množičnih zborovanj, od verskih festivalov do političnih shodov.

Bruselj o primeru Valneve: Vzporedna pogajanja niso dovoljena Valneva za zdaj še ni izpolnila pogojev, kar je tudi eden od razlogov, da dogovora še ni.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Valneva za zdaj še ni izpolnila pogojev, kar je tudi eden od razlogov, da dogovora še ni. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

 V Evropski komisiji so danes v odzivu na napoved francoskega proizvajalca cepiv Valneva, da se o dobavi ne bodo več pogajali s komisijo, temveč neposredno s članicami EU, poudarili, da podjetje še ni izpolnilo pogojev za uvrstitev cepiva v portfelj EU. Opozorili so tudi, da v skladu z evropsko strategijo vzporedna pogajanja niso dovoljena.

Družba Valneva je v sredo sporočila, da se o dobavi cepiva proti covidu-19 ne bo več prednostno pogajala z Evropsko komisijo, temveč bo, potem ko več kot polletni pogovori z Brusljem niso prinesli rezultatov, pogovore preusmerila na dogovarjanja s članicami EU.

Evropska komisija je januarja sporočila, da je z Valnevo sklenila pripravljalne pogovore o nakupu do 60 milijonov odmerkov cepiva. Danes pa so v komisiji pojasnili, da mora podjetje za uvrstitev cepiva v portfelj unije izpolniti vrsto pogojev, opredeljenih v evropski strategiji o cepivih.

Valneva po govorčevih besedah za zdaj še ni izpolnila pogojev, kar je tudi eden od razlogov, da dogovora še ni. Unija se bo sedaj odločila o nadaljnjih korakih, a v skladu z veljavno evropsko strategijo o cepivih, ki temelji na skupnem ukrepanju, vzporedna pogajanja niso dovoljena, je izpostavil.

EU zaradi težav z dobavo cepiva razmišlja o tožbi proti AstraZeneci

EU zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 od britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca razmišlja o tožbi proti temu podjetju. V Evropski komisiji so danes izpostavili, da ni bila sprejeta še nikakršna odločitev o tem, da si vsi prizadevajo za pravočasno zagotovitev cepiv in da preučujejo vse možnosti za to.

EU zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 od britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca razmišlja o tožbi proti temu podjetju.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko EU zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 od britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca razmišlja o tožbi proti temu podjetju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Da Evropska komisija pripravlja pravni postopek proti britansko-švedskemu farmacevtskemu podjetju AstraZeneca zaradi težav z dobavo cepiv od te proizvajalke, je danes prvi poročal spletni portal Politico.

"Nikakršna odločitev še ni sprejeta," je v povezavi s tem danes poudaril govorec komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker. Spomnil je, da so pred tedni začeli proces reševanja spora s podjetjem in da je ključno zagotoviti pravočasno dobavo zadostnih količin cepiva. "Nismo še tam in preučujemo vse možnosti, da bi to zagotovili," je dejal.

V komisiji izpostavljajo, da bodo odločitev sprejeli skupaj s članicami. Vse članice sicer naj ne bi bile naklonjene tožbi proti podjetju. Odločitev naj bi sprejeli do konca tega tedna.

AstraZeneca je uniji doslej dobavila bistveno manj odmerkov, kot je predvideno po pogodbi, in sicer 31 milijonov. V prvem četrtletju je dobavila okoli 30 milijonov namesto 120 milijonov. V drugem četrtletju je napovedala 70 milijonov, medtem ko bi jih po pogodbi morala dobaviti 180 milijonov.

Ne spreglejte