Četrtek,
22. 4. 2021,
18.11

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,91

10

cepiva COVID-19 ukrepi italija Koronavirus

Natisni članek

Četrtek, 22. 4. 2021, 18.11

3 leta, 4 mesece

covid-19 dogajanje po svetu

Nov rekord v Indiji, Madžari se pripravljajo na sproščanje ukrepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,91

10

Indija | Doslej je za posledicami covida-19 v Indiji umrlo skoraj 185.000 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 2074. | Foto Reuters

Doslej je za posledicami covida-19 v Indiji umrlo skoraj 185.000 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 2074.

Foto: Reuters

Indija je v zadnjem dnevu potrdila skoraj 315.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji prirast okužb v enem dnevu doslej na svetu. Bolnišnice v New Delhiju se še naprej soočajo s pomanjkanjem kisika in svarijo, da bodo bolniki umirali, če ne bodo kmalu dobili novih zalog. Na drugi strani se Madžarska pripravlja na sproščanje ukrepov.

Po podatkih indijskega ministrstva za zdravje so v zadnjih 24 urah potrdili 314.835 novih okužb, skupno pa 15,9 milijona, kar je druga najvišja številka na svetu. Doslej je za posledicami covida-19 umrlo skoraj 185.000 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 2074.

Več zasebnih in javnih bolnišnic v New Delhiju poziva vlado k takojšnji dobavi kisika za več sto bolnikov na ventilatorjih. V New Delhi so v sredo sicer dostavili skoraj 500 ton kisika, vendar je to še vedno premalo, saj jih dnevno potrebujejo okoli 700 ton.

Lokalna vlada, ki je ne vodi stranka BJP premierja Narendre Modija, očita sosednjim zveznim državam, ki jih vodi BJP, da namenoma zadržujejo dobavo kisika.Višje sodišče v New Delhiju je v sredo tako naročilo vladi, naj zagotovi varno dostavo zalog kisika od tovarn do bolnišnic po celi državi. "Ne moremo si dovoliti, da ljudje umirajo zaradi pomanjkanja kisika," je dejal sodnik.

V državi v zadnjih tednih beležijo strm porast števila okužb, kar pa je posledica predvsem več množičnih zborovanj, od verskih festivalov do političnih shodov.

Bruselj o primeru Valneve: Vzporedna pogajanja niso dovoljena Valneva za zdaj še ni izpolnila pogojev, kar je tudi eden od razlogov, da dogovora še ni.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Valneva za zdaj še ni izpolnila pogojev, kar je tudi eden od razlogov, da dogovora še ni. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

 V Evropski komisiji so danes v odzivu na napoved francoskega proizvajalca cepiv Valneva, da se o dobavi ne bodo več pogajali s komisijo, temveč neposredno s članicami EU, poudarili, da podjetje še ni izpolnilo pogojev za uvrstitev cepiva v portfelj EU. Opozorili so tudi, da v skladu z evropsko strategijo vzporedna pogajanja niso dovoljena.

Družba Valneva je v sredo sporočila, da se o dobavi cepiva proti covidu-19 ne bo več prednostno pogajala z Evropsko komisijo, temveč bo, potem ko več kot polletni pogovori z Brusljem niso prinesli rezultatov, pogovore preusmerila na dogovarjanja s članicami EU.

Evropska komisija je januarja sporočila, da je z Valnevo sklenila pripravljalne pogovore o nakupu do 60 milijonov odmerkov cepiva. Danes pa so v komisiji pojasnili, da mora podjetje za uvrstitev cepiva v portfelj unije izpolniti vrsto pogojev, opredeljenih v evropski strategiji o cepivih.

Valneva po govorčevih besedah za zdaj še ni izpolnila pogojev, kar je tudi eden od razlogov, da dogovora še ni. Unija se bo sedaj odločila o nadaljnjih korakih, a v skladu z veljavno evropsko strategijo o cepivih, ki temelji na skupnem ukrepanju, vzporedna pogajanja niso dovoljena, je izpostavil.

EU zaradi težav z dobavo cepiva razmišlja o tožbi proti AstraZeneci

EU zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 od britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca razmišlja o tožbi proti temu podjetju. V Evropski komisiji so danes izpostavili, da ni bila sprejeta še nikakršna odločitev o tem, da si vsi prizadevajo za pravočasno zagotovitev cepiv in da preučujejo vse možnosti za to.

EU zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 od britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca razmišlja o tožbi proti temu podjetju.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko EU zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 od britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca razmišlja o tožbi proti temu podjetju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Da Evropska komisija pripravlja pravni postopek proti britansko-švedskemu farmacevtskemu podjetju AstraZeneca zaradi težav z dobavo cepiv od te proizvajalke, je danes prvi poročal spletni portal Politico.

"Nikakršna odločitev še ni sprejeta," je v povezavi s tem danes poudaril govorec komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker. Spomnil je, da so pred tedni začeli proces reševanja spora s podjetjem in da je ključno zagotoviti pravočasno dobavo zadostnih količin cepiva. "Nismo še tam in preučujemo vse možnosti, da bi to zagotovili," je dejal.

V komisiji izpostavljajo, da bodo odločitev sprejeli skupaj s članicami. Vse članice sicer naj ne bi bile naklonjene tožbi proti podjetju. Odločitev naj bi sprejeli do konca tega tedna.

AstraZeneca je uniji doslej dobavila bistveno manj odmerkov, kot je predvideno po pogodbi, in sicer 31 milijonov. V prvem četrtletju je dobavila okoli 30 milijonov namesto 120 milijonov. V drugem četrtletju je napovedala 70 milijonov, medtem ko bi jih po pogodbi morala dobaviti 180 milijonov.