Četrtek,
26. 9. 2024,
7.54

Osveženo pred

16 ur, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Natisni članek

jedrsko orožje Vladimir Putin Joe Biden Volodimir Zelenski Rusija Ukrajina

Četrtek, 26. 9. 2024, 7.54

16 ur, 52 minut

Biden Ukrajini zagotovil orožje dolgega dosega in napovedal osem milijard dolarjev pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,74
Joe Biden | Putin je ob napovedi tokratnega srečanja Bidna in Zelenskega nemudoma odreagiral. V sredo je zarožljal z jedrskim orožjem na posvetu o spremembi ruske jedrske doktrine, potem ko je spregovoril o novih virih vojaških groženj in tveganj za Rusijo.  | Foto Reuters

Putin je ob napovedi tokratnega srečanja Bidna in Zelenskega nemudoma odreagiral. V sredo je zarožljal z jedrskim orožjem na posvetu o spremembi ruske jedrske doktrine, potem ko je spregovoril o novih virih vojaških groženj in tveganj za Rusijo.

Foto: Reuters

Danes sta se v Washingtonu sešla ameriški predsednik Joe Biden in ukrajinski kolega Volodimir Zelenski. Biden je napovedal skoraj osem milijard vojaške pomoči za Ukrajino, dodatno bodo ZDA Ukrajini zagotovile tudi orožje dolgega dosega. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zagotovil, da bodo pomoč uporabili za uresničitev trajnega miru.Ruski predsednik Vladimir Putin je že v sredo zagrozil z uporabo jedrskega orožja v primeru obsežnega zračnega napada na državo.

"Danes napovedujem povečanje varnostne pomoči Ukrajini in vrsto dodatnih ukrepov za pomoč Ukrajini pri zmagi v tej vojni," je v izjavi pred srečanjem z Zelenskim dejal Biden.

Obljubil je 7,9 milijard dolarjev vojaške pomoči. Za okrepitev ukrajinskih sposobnosti napadov dolgega dosega pa bodo ZDA zagotovila Kijevu tudi bombe, ki imajo daljši doseg, dodatni sistem zračne obrambe patriot in rakete patriot. Napovedal je še dodatno urjenje ukrajinskih sil za uporabo lovskih letal f-16.

Bidnova izjava ne omenja možnosti, da bi Kijev lahko v prihodnje uporabljal ameriško orožje dolgega dosega tudi za napade v Rusiji.

Zelenski: To pomoč bomo uporabili na najučinkovitejši in najbolj pregleden način 

Zelenski sicer skuša prepričati Washington v to, o tem pa bo predvidoma govora tudi danes na srečanju med predsednikoma. Je pa že pred srečanjem pozdravil nov paket pomoči.

"To pomoč bomo uporabili na najučinkovitejši in najbolj pregleden način za dosego našega glavnega skupnega cilja: zmagovite Ukrajine, pravičnega in trajnega miru ter čezatlantske varnosti," je objavil Zelenski na družbenih omrežjih.

Ameriški predsednik je v današnji izjavi napovedal še srečanje ukrajinskih zaveznic v Nemčiji v oktobru. Na ravni voditeljev bodo skušali uskladiti prizadevanja za podporo Ukrajini pri njeni obrambi pred rusko agresijo.

Putin je odreagiral in zarožljal z jedrskim orožjem 

Putin je ob napovedi tokratnega srečanja Bidna in Zelenskega nemudoma odreagiral. V sredo je zarožljal z jedrskim orožjem na posvetu o spremembi ruske jedrske doktrine, potem ko je spregovoril o novih virih vojaških grozenj in tveganjih za Rusijo. Doktrina bi Rusiji omogočila jedrski odgovor v primeru obsežnega zračnega napada na rusko ozemlje z manevrirnimi raketami, brezpilotniki, hipersoničnimi in drugimi letali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jedrsko doktrino bi spremenili na način, da bi Rusija, če bi bila napadena s strani države brez jedrskega orožja ob sodelovanju ali podpori jedrske sile, tak napad obravnavala kot njihov skupni napad na Rusijo. S tem se je nedvoumno namignil na Ukrajino, ki sama nima jedrskega orožja, a ji vojaško podporo nudi tudi država z jedrskim orožjem.

Ruski predsednik je še dodal, da bi se za jedrski odgovor odločili v primeru, da bi prejeli zanesljive informacije o množični izstrelitvi orožja za napad iz zraka in vesolja ter o njegovem prečkanju naše državne meje. 

Kijev Moskva očita jedrsko izsiljevanje

Ukrajina je Rusija po sredini napovedi ruskega predsednika Vladimirja Putina o spremembi jedrske doktrine očitala jedrsko izsiljevanje. Kremelj pa je danes sporočilo Zahodu, naj spremembo doktrine vidi kot zamenjalo, poročajo tuje tiskovne agencije. 

"Rusiji ne preostane nič drugega kot jedrsko izsiljevanje, nima drugih instrumentov za zastraševanje sveta," je v sredo zvečer na omrežju X zapisal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrija Jermaka. Vendar pa poskus ustrahovanja ne bo uspešen, je dodan.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč v sredo zagrozil z uporabo jedrskega orožja v primeru obsežnega zračnega napada na državo. V okviru sprememb doktrine jedrskega odvračanja bi lahko v primeru obsežnega zračnega napada Rusija kot odgovor uporabila jedrsko orožje tudi proti nejedrskemu, če bi jo država podpirala jedrsko silo, je dejal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes povedal, da je treba napovedane spremembe videti kot pomemben signal. "Signal, ki te države opozarja na posledice, če bodo sodelovale v napadu na našo državo z različnimi sredstvi, ne nujno jedrskimi," je novinarjem dejal Peskov.

Rusija poroča o zavzetju še enega mesta v Donecku, z droni znova nad Kijevom

Ruska sila so po zadnjih navedbah zavzele mesto Ukrajinsk 30 kilometrov zahodno od mesta Doneck v delno zasedeni istoimenski regiji. Hkrati so izvedle niz napadov z brezpilotniki in raketami. Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so tako sestrelile več deset ruskih dronov in štiri vodene rakete.

O zavzetju Ukrajinske, kjer je pred vojno živelo več kot 10.000 ljudi, je danes na Telegramu poročalo rusko obrambno ministrstvo. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, gre za eno od pomembnejših ozemeljskih pridobitev ruskih sil v zadnjih tednih med napredovanjem v regiji Doneck, kjer so prevzeli nadzor nad vrsto manjših vasi in naselij.

Napadi se nadaljujejo

Rusija je znova izvedla tudi niz zračnih napadov nad več deli države. Nad Kijevom so ukrajinske sile danes sestrelile približno deset ruskih bojnih brezpilotnih letal. Ti so poškodovali avtomobile in povzročili požare, ki so jih po navedbah ukrajinske civilne zaščite pogasili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tarča napadov sta bila med drugimi tudi regijo Mikolajiv na jugu in Ivano-Frankivsk na zahodu države. Z območij poročajo, da je bila prizadeta energetska infrastruktura in prekinjena dobava elektrike. Po navedbi ukrajinskih letalskih sil so danes sestrelili 66 od 78 ruskih brezpilotnih letal in štiri vodene rakete.

V raketnem napadu na Odeso je bila ubita ena oseba, v napadu z vodeno bombo na Zaporožje pa je bilo ranjenih najmanj osem ljudi, na spletni strani poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. Dodaja, da so na enem od letališč v Rusiji zaznali tudi vzlet letala, ki nosi hiperzvočne balistične rakete kinžal.

Herbert Kickl
Novice Bodo Putinovi prijatelji zavladali Avstriji?
Melania Trump
Novice Nekdanji preiskovalec FBI: Trump je neke vrste ruski agent
Vladimir Putin v Kremlju
Novice Moskovsko prekletstvo, ki mu Putin ne more ubežati
Vladimir Putin
Novice Putin: Zelena luč Ukrajini za uporabo izstrelkov dolgega dosega bi pomenila vstop Nata v vojno
Rakete dolgega dosega ATACMS
Novice Biden namignil na odpravo omejitev za uporabo raket dolgega dosega proti Rusiji