Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2008,
10.56

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 5. 9. 2008, 10.56

8 let, 6 mesecev

Berlusconi: priseljenci brez volilne pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Uvedba volilne pravice za zakonite priseljence v Italiji ni v načrtu vlade, je povedal italijanski premier Silvio Berlusconi.

S tem se je odzval na predlog vodje Demokratske stranke Walterja Vetronija, da se zakonitim priseljencem v Italiji podeli volilna pravica, ki ga med drugimi pozdravil tudi predsednik parlament Gianfranco Fini. Berlusconi je pojasnil, da so Finijeve besede njegovo lastno mnenje in ne izhajajo iz programa vlade. Berlusconi podpira Gasparrija Berlusconi je v četrtek na novinarski konferenci v Neaplju, ki ga je obiskal že osmič v tem mandatu zaradi znanih težav s smetmi v mestu, spomnil tudi na stališče predsednika senatorjev Maurizia Gasparrija, ki pravi, da podeljevanje volilne pravice priseljencem zahteva poglobljeno razpravo in ta tem mandatu ni predvidena. Gasparri tudi trdi, da mora volilna pravica izhajati iz državljanstva, ki ga priseljenci v Italiji lahko dobijo po desetih letih bivanja v državi, je še poročal italijanski časopis Il Giornale.

Spomnimo:

Razpravo o uvajanju volilne pravice za zakonite priseljence je sprožila italijanska Demokratska stranka. Njen vodja Walter Veltroni je na srečanju stranke, ki poteka od 23. avgusta do 7. septembra v Firencah, predlagal, da bi zakonitim priseljencem v Italiji podelili volilna pravica za občinske, regionalne in provincialne volitve.

Predsednik italijanskega parlamenta Gianfranco Fini se je po poročanju časopisa Il Giornale na predlog pozitivno odzval. Dejal je, da predlog za uvedbo volilne pravice za tujce, ki v Italiji že vrsto let bivajo zakonito, ni napačen. Volilna pravica po njegovem ne bi bila popolno zagotovilo za integracijo teh priseljencev v italijansko družbo. Nekateri tujci iz 27 držav članic Evropske unije volilno pravico že imajo, a, kot je dejal Fini, niso pokazali volje za integracijo. Tujci morajo po njegovih besedah biti pripravljeni izvrševati tudi svoje dolžnosti: najti si morajo delo in bivališče, spoštovati morajo zakone in plačevati davke.

Ne spreglejte