Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 7. 2008,
10.02

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 10.02

8 let, 2 meseca

Berlusconi prejel prstne odtise poslancev EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V znak protesta proti politiki italijanske vlade do Romov je okoli 120 poslancev Evropskega parlamenta poslalo italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju svoje prstne odtise.

Med njimi so predstavniki različnih političnih skupin, od komunistov do socialistov, liberalcev in Zelenih. "Pozivamo italijansko vlado, naj se odreče zbiranju prstnih odtisov Romov, še posebej otrok, saj predstavlja takšen ukrep očiten primer diskriminacije na podlagi rasne in etnične pripadnosti," so v pismu, ki so ga opremili s svojimi prstnimi odtisi, zapisali poslanci. Podpora številnih znanih imen Evropskega parlamenta S peticijo želijo po besedah pobudnika akcije, italijanskega člana Evropske združene levice (EUL/NGL) Giusta Catanie pozvati italijansko vlado, da takoj preneha s takšnimi dejanji. Med "podpisniki" so številna znana imena iz Evropskega parlamenta, med njimi vodja socialistov (PSE) Martin Schulz, vodja liberalcev (ALDE) Graham Watson, vodja komunistov (EUL/NGL) Francis Wurtz ter oba predsednika Zelenih Monica Frassoni in Daniel Cohn-Bendit.

Gre za očiten primer diskriminacije Evropski parlament je sicer v skupni resoluciji ob zaključku tokratnega zasedanja v Strasbourgu pozval italijanske oblasti, naj opustijo načrte za zbiranje prstnih odtisov tako otrok kot odraslih Romov, saj gre za očiten primer diskriminacije. Hkrati so se poslanci zavzeli za večjo zaščito Romov pred diskriminacijo na ravni EU.

Na Italijo se je prejšnji mesec usul plaz kritik zaradi predlaganega ukrepa v okviru boja proti kriminalu v romskih naseljih, ki predvideva odvzem prstnih odtisov tako otrokom kot odraslim Romom. Predlagan ukrep sodi v širši sklop boja desnosredinske vlade premiera Berlusconija proti nezakonitim priseljencem in zločinom, katerih storilci so tujci.

Berlusconi omilil predlog zakona o prekinitvi procesov

Italijanski premier Silvio Berlusconi je v petek po ostrih protestih opozicije parlamentu predlagal omiljeno različico spornega predloga zakona, ki je predvideval prekinitev več deset tisoč sodnih procesov. Prvotni predlog zakona je predvideval prekinitev vseh procesov za leto dni za kazniva dejanja, storjena pred julijem 2002, z izjemo sojenj za nasilna dejanja, mafijske zločine in kazniva dejanja, za katera je zagrožena več kot desetletna zaporna kazen. Nova verzija predloga zakona pa sedaj predvideva prekinitev vseh procesov, z izjemo tistih, za katere je zagrožena več kot triletna zaporna kazen. To pomeni, da zakon ne bi prizanesel Berlusconiju in njegovemu britanskemu odvetniku Davidu Millsu, saj jima zaradi suma korupcije grozi kazen med štiri in 12 let zapora. Spremenjeni predlog odločitev o prekinitvi sojenj po novem prepušča sodnikom.

Spomnimo: Omenjeni zakon so predlagali Berlusconijevi zavezniki z obrazložitvijo, da bo pripomogel k razbremenitvi sodišč, kritiki pa so se nanj odzvali z očitki, da bi imel od zakona največjo korist sam Berlusconi, proti kateremu trenutno poteka sojenje zaradi korupcije. Obtožbe ga bremenijo, da je Millsu plačal 380.000 evrov v zameno za lažno pričanje v dveh procesih v 90. letih prejšnjega stoletja. Berlusconi je na omilitev omenjenega zakona pristal, potem ko je poslanska zbornica v četrtek potrdila osnutek spornega zakona o imuniteti. Slednji visokim državnim predstavnikom - premieru in predsedniku države, poslanske zbornice ter senata - daje imuniteto pred sodnim pregonom. Senat naj bi o tem glasoval konec meseca.

Ne spreglejte