Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 1. 2009,
19.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 3. 1. 2009, 19.11

8 let

Barack Obama z družino prihaja v Washington

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama prihaja v Washington, kjer se bo do 20. januarja, ko bo prisegel kot 44. predsednik ZDA, z družino začasno naselil v hotelu Hay Adams.

Bush Obami zapušča bogato zapuščino Bush Obami zapušča dve vojni, v Iraku in Afganistanu, 455 milijard dolarjev visok proračunski primanjkljaj in recesijo z rastočo stopnjo brezposelnosti, s čimer se namerava prvi temnopolti predsednik ZDA spopasti nemudoma. V letu 2009 po ocenah zveznih rezerv grozi propad 2,25 milijona hipotek in vsaka deseta je že tako ali tako delikventna ali zapadla. Stanovanjska kriza je vir finančne in gospodarske krize in ekonomisti se strinjajo, da dokler se ne bo začelo okrevanje na tem področju, ne bo splošnega okrevanja.

Gre za ameriške težave Obama je v radijskem in spletnem nagovoru Američane tako kot že velikokrat po zmagi na volitvah 4. novembra, opozoril, da ne gre izgubljati časa. Dejal je, da se ekonomisti vseh barv strinjajo, da bo kriza še hujša, če ne bo hitrega in odločnega ukrepanja. Pomirljivo je dejal, da ni pomembno, kako so prišli v položaj v katerem so, saj ne gre za republikanske ali demokratske težave, ampak ameriške. Izrazil je prepričanje, da če stopijo skupaj, bodo rešili izzive današnjega časa, kot so prejšnje generacije Američanov rešile izzive svojega časa.

Podrobnosti Obaminega načrta za rešitev krize še niso znane Podrobnosti Obaminega načrta gospodarske stimulacije in obnove, ki bi naj stal najmanj okoli 800 milijard dolarjev, še niso znane, znani pa so okvirji. Šlo naj bi za kombinacijo davčnih vračil državljanom in najmanj 200 milijard dolarjev pomoči zveznim državam za normalno delovanje, obnovo infrastrukture z vlaganjem v obnovljivo in učinkovitejšo energijo, kakor tudi zdravstvo in šolstvo. Obama načrtuje odprtje treh milijonov novih delovnih mest, od tega 80 odstotkov v zasebnem sektorju. Ob tem zagotavlja, da se ne bo delalo po starem, ko veliko denarja izgine za nepotrebne in neučinkovite projekte, pri čemer mu poznavalci razmer v Washingtonu iskreno želijo veliko sreče.

Obama se bo v ponedeljek najprej srečal z vodjo demokratske večine v senatu Harryjem Reidom iz Nevade in predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi iz Kalifornije. Najprej se bodo sami usklajevali o stimulacijskem načrtu, nato pa se sestali še z republikanskimi voditelji. Vodja senatne manjšine Mitch McConnell iz Kentuckyja in vodja manjšine v predstavniškem domu John Boehner iz Ohia z izjavami umirjata pričakovanja glede načrta in svarita pred prehitrim sprejemanjem zakonov o novi porabi. Republikanci se nameravajo v opoziciji vrniti k svojim koreninam fiskalne odgovornosti, ki so jih v času popolne oblasti v Washingtonu posekali.

Obama se bo srečal s še živečimi predsedniki ZDA V sredo se bo Obama na kosilu pri predsedniku Georgeu Bushu, srečal s še živečimi predsedniki ZDA - Jimmyjem Carterjem, Georgem Bushem starejšim in Billom Clintonom.

Družina je božično-novoletne praznike preživela na Havajih Družina Obama je v petek prispela v Chicago s Havajev, kjer je med novinarskim obleganjem skušala preživeti prijetne božično-novoletne praznike. Po novem pakiranju kovčkov pa v nedeljo prihaja v Washington. Obama se je nameraval z družino najprej preseliti v tradicionalno "čakalnico" novoizvoljenih predsednikov, Blair House na ploščadi pred Belo hišo, kjer sicer spijo državniki na obiskih pri predsedniku ZDA, ki pa je polno zasedena do 15. januarja. A je tudi hotel Hay Adams dovolj blizu Bele hiše, da je zajet v varnostni obroč, znotraj sicer najbolj zavarovanega mesta na svetu.

Ne spreglejte