Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
8.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

2

Natisni članek

George Pell cerkev zloraba otrok Avstralija

Torek, 26. 2. 2019, 8.00

5 let, 1 mesec

Avstralski kardinal spoznan za krivega spolnih zlorab #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

2

Sodišče v Melbournu v Avstraliji je kardinala Georgea Pella spoznalo za krivega posilstva dečka in nadlegovanja še enega otroka v 90. letih prejšnjega stoletja. Pell je tako postal najvišji predstavnik Katoliške cerkve, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab. V Vatikanu so poudarili, da spoštujejo avstralsko pravosodje, avstralski škofje so medtem šokirani.

George Pell je bil prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je bil tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije. Papež Frančišek ga je leta 2017 poslal na dopust za nedoločen čas, da se je lahko v domovini soočil z obtožbami.

Stanislav Zore
Novice Zore: Tudi verniki naj okrepijo boj proti spolnim zlorabam

Pell vztraja, da je nedolžen

Porota na sodišču v Melbournu je 11. decembra lani po več kot dveh dneh odločanja Pella soglasno spoznala za krivega, vendar je bila odločitev objavljena šele danes. 77-letni Pell je ves čas ponovljenega sojenja vztrajal pri svoji nedolžnosti. Na prvem sojenju poroti sicer ni uspelo doseči soglasne odločitve. Kardinal, ki mu grozi do 50 let zapora, ostaja na prostosti do izreka kazni, ki bo predvidoma sledil sredi marca. Njegovi odvetniki so že napovedali pritožbo.

Rimskokatoliška cerkev
Novice Papež: Duhovniki, ki prežijo na otroke, so orodje hudiča

Porota, ki jo je sestavlja osem moških in štiri ženske, je Pella spoznala za krivega v vseh petih točkah obtožnice. V eni točki je bil obtožen posilstva otroka, mlajšega od 16 let, v štirih pa nespodobnega napada na otroka, mlajšega od 16 let. Zlorabe so se zgodile v času, ko naj bi Pell postal nadškof Melbourna. Njegovi žrtvi sta bila 13-letna dečka s prestižnega kolidža svetega Kevina.

V Vatikanu spoštujejo odločitev avstralskega pravosodja

V Vatikanu so odločitev avstralskega sodišča označili za bolečo novico. V uradnem biltenu so poudarili, da spoštujejo avstralsko pravosodje. Ob tem so poudarili, da kardinal vztraja, da ni kriv in da ima pravico izkoristiti vse pravne možnosti. Sporočili so še, da do takrat proti kardinalu ne bodo uvedli novih ukrepov, bo pa ta ostal na dopustu in še naprej ne bo smel imeti stikov z mladoletnimi.

V Vatikanu so poudarili, da spoštujejo odločitev avstralskega sodišča. Na fotografiji papež Frančišek. | Foto: Reuters V Vatikanu so poudarili, da spoštujejo odločitev avstralskega sodišča. Na fotografiji papež Frančišek. Foto: Reuters

Avstralski škofje so ob odločitvi sodišča v Melbournu šokirani, v tamkajšnji škofovski konferenci so izrazili presenečenje. So pa tako kot Vatikan poudarili, da je treba počakati do konca prizivnega procesa. Več škofov, med njimi tudi melbournski nadškof Peter Comensoli, je zagotovilo, da bodo storili vse, da bi bila Cerkev varen kraj za otroke.

Vatikan papež Frančišek Rim Cerkev
Novice Papež: Svet pričakuje konkretne ukrepe proti pedofiliji #video

Prav pod nadzorom Pella vzpostavili prvo odškodninsko shemo za žrtve

Med letoma 1996 in 2001 je bil Pell melbournski nadškof, med letoma 2001 in 2014 pa sydneyjski nadškof. Leta 2014 je odšel v Rim, kjer ga je papež Frančišek imenoval za prefekta sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu. Pod nadzorom Pella je avstralska Katoliška cerkev leta 1996 vzpostavila prvo odškodninsko shemo za žrtve spolnih zlorab duhovnikov.

V času, ko je bil nadškof v Melbournu, je odstopilo več deset duhovnikov, obtoženih spolnih zlorab. Odškodninska shema je bila tarča kritik, češ da gre za poskus utišati žrtve s pravnimi zankami in omejenimi odškodninami, nižjimi, kot so jih pozneje dobivale žrtve v drugih državah.

Pell je priznal, da je Cerkev pri obravnavi duhovnikov zaradi spolnih zlorab otrok naredila "ogromno napak" in razočarala ljudi. Kot je dejal leta 2016 v zaslišanju pred avstralsko komisijo, so ljudje dobili občutek, da gre za ščitenje institucije in cerkvene skupnosti pred sramoto. Junija 2017 je bil obtožen več spolnih napadov, ki naj bi jih storil v preteklosti. Obtožbe je takrat kategorično zavrnil.

Ne spreglejte